Invitaţie la dezbatere: “Mai este parada Gay Pride necesară în România?”

0

vizual 403x403 C2O LGBTMiercuri, 11 iunie, are loc dezbaterea publică despre necesitatea paradelor Gay Pride, tema care încă desparte societatea românească. Evenimentul este organizat în cadrul programul educațional Closer to Oxford. Invitații sunt Ana Ciutu, Valentin Simionov, Dragoș Preda alături de tineri ai comunității ARDOR / Closer to Oxford. Evenimentul are loc la Impact Hub București începând cu ora 18:30.

 

De zece ani, comunitatea LGBT organizează în București parada Gay Pride / Marșul Diversității. Evenimentul este interpretat și privit diferit în societatea românească, iar consecințele acestor divergențe au o însemnătate mai amplă decât o simplă diferență între două comunități cu valori specifice. Concret, marșul diversității este definit de organizatori ca un eveniment despre solidaritate, drepturi și afirmarea identității, dar este interpretat de susținătorii valorilor tradiționale ca pe un atentat la adresa instituției familiei și nu numai. Aceștia înțeleg diferit limitele normalității și ale drepturilor cetățenești, însă deseori nu au un dialog real și se întâlnesc (față-n față) doar în mediul virtual. Mai mult decât atât, valorile acestor grupuri sunt utilizate în sloganuri electorale sau în discursuri menite să întărească disensiunile. Tocmai de aceea, dincolo de marșuri și evenimente publice simbolice, este nevoie de un spațiu de dialog echitabil și civilizat, pe un subiect care rămâne pe agenda publică atât în România, cât și în Europa.

Este marșul diversității un indiciu despre cât de europeană și tolerantă este societatea românească? Sau mai degrabă produce efecte contrare? Efectele remarcate în ultimii zece ani (mai) justifică organizarea acestei parade în stradă în România? Care sunt drepturilor civile ale comunității LGBT în Europa și în lume și unde se situează societatea românească în 2014?

Aceste întrebări sunt puncte de start pentru dezbaterea publică ce are loc miercuri, 11 iunie 2014, începând cu ora 18:30 la Impact Hub, București pe tema „Este parada Gay Pride încă necesară în România?”. Primii invitati care au răspuns apelului la dezbatere sunt Ana Ciutu și Dragos Preda, membri ai unor organizații nonguvernamentale, care vor dezbate împreună cu participanții. Evenimentul este moderat de Valentin Simionov, director la Romanian Harm Reduction Network.

Inițiat de ARDOR – Asociația Română de Dezbateri Oratorie și Retorică în 2010, programul Closer to Oxford propune studenților din România un spațiu de manifestare si exercitiu pentru gândirea critică, printr-o platformă de dezbateri online, sesiuni de elearning și dezbateri publice. Closer to Oxford a fost desemnat în 2011 „cel mai bun program educațional” prin premiile obținute la Gala Societății Civile și Premiile Radio România Cultural. Dezbaterea de la București are loc în cadrul rundei a 12-a a proiectului Closer to Oxford, organizată împreună cu Diwanieh – inițiativa de dezbateri publice în stradă a asociației Leaders of Tomorrow din Iordania. Closer2Oxford meets Diwanieh traduce efortul a două organizații din țări extrem de diferite – România și Iordania – de a promova dialogul real, înțelegerea diversității și schimbul de idei.

Această rundă este posibilă cu sprijinul Fundației Anna Lindh. Parteneri ai proiectului sunt British Council Romania, Centrul pentru Studiul Democrației, GRASP, Open Politics, Europuls, LEAP, ELSA, Policy Center for Roma and Minorities, Centrul de Resurse pentru participare publică Ce-Re, Cogitus, Educativa, Ospoon. Parteneri media: Radio Romania Cultural, Hotnews.ro, România Pozitivă, Foreign Policy Romania, Studenție.ro, Edu-news.ro, StartUB si Think Outside the Box.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger