Invidia de Facebook

2

Vă uitaţi la fotografii din vacanţa prietenilor de pe Facebook, la anunţuri despre succesele lor şi vă simţiţi prost, singuri, întristaţi? Este din cauza invidiei de Facebook, ne spun cercetătorii germani autori ai studiului “Envy on Facebook: A Hidden Threat to Users’ Life Satisfaction?”.

 

 

Cercetători de la două universităţi din Germania (Humboldt şi Darmstadt’s Technical) au participat la studiu şi au conchis că veştile despre succes în muncă sau în viaţa amoroasă, respectiv imaginile fericite din vacanţe, postate de prietenii noştri pe Facebook, pe care le citim sau le privim, ne pot declanşa sentimente de invidie, nefericire şi singurătate. Mai exact, spun cercetătorii, unul din trei oameni se simte nefericit vizitând Facebook şi, totodată, nemulţumit de propria viaţă, iar cei mai afectaţi sunt, în fapt, cei care fac browsing fără să contribuie, la rândul lor, cu informaţii sau imagini (utilizatorii tăcuţi).

„Am fost surprinşi să descoperim cât de multă lume are o experienţă negativă cu Facebook-ul, care le stârneşte sentimentul de invidie şi îi face să se simtă însinguraţi, frustraţi sau chiar furioşi. Din observaţiile noastre, cei care se simt astfel ajung să îşi limiteze timpul petrecut pe Facebook sau chiar să renunţe la reţea”, explică Hanna Krasnova, cercetător la Institute of Information Systems în cadrul Universităţii Humboldt din Berlin. Cauza cea mai puternică de resentimente o constituie pozele din vacanţe, mai spun autorii studiului. A doua cauză este interacţiunea socială – mai concret, utilizatorii pot compara câte urări primesc de ziua lor faţă de alţi prieteni, câte „like”-uri sau comentarii la fotografii sau statusuri şi se pot simţi în inferioritate faţă de prietenii care au mai mult succes, în acest sens, în reţea.

„Urmărirea pasivă declanşează invidie, utilizatorul ajunge să invidieze fericirea expusă a altora, felul în care îşi petrec vacanţele şi modul în care socializează. Omniprezenţa şi răspândirea continuă a invidiei pe reţelele de socializare online subminează modul în care utilizatorul se raportează la propria viaţă”, scriu autorii studiului. Potrivit lucrării, utilizatorii cu vârsta de peste 30 de ani mai degrabă sunt invidioşi pe fericirea familială a altora, iar femeile sunt mai degrabă invidioase pe atractivitatea fizică prezentată de alte utilizatoare. Astfel de sentimente pot impulsiona unii utilizatori în a se prezenta într-o lumină mai bună pe reţele de socializare, a fi mai activi, a se promova mai mult: în cazul bărbaţilor, s-a observat autopromovarea mai intensă (noutăţi despre succesele repurtate mai cu seamă profesional), în cazul femeilor, accentuarea aspectului şi a vieţii sociale.

Cercetătorii germani s-au bazat pe două studii mai ample, realizate pe 600 de persoane, ale căror rezultate complete vor fi prezentate la o conferinţă pe tema sistemelor informaţionale care va avea loc în luna februarie, în Germania. Unul dintre aceste studii a analizat scara, scopul şi natura invidiilor declanşate de Facebook, iar celălalt a analizat legătura dintre utilizarea pasivă de Facebook şi perspectiva asupra propriei vieţi. Toţi participanţii la studii au fost germani, spun cercetătorii, dar, cum invidia este un sentiment universal, ei se aşteaptă ca rezultatele muncii lor să fie valabile pe scară internaţională. „Concluziile noastre arată că de multe ori utilizatorii de Facebook percep reţeaua drept un mediu stresant, fapt care, pe termen lung, ar putea ştirbi rezistenţa platformei sociale”, mai conchide studiul.

 

Sursa şi foto: Reuters


2 comentarii

  1. Pingback: Prea mult Facebook prostește | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger