În următorul deceniu, 1,7 trilioane de dolari ar urma să fie investiți la nivel global în energie regenerabilă, cum ar fi cea solară și cea eoliană, biomasa și alte surse generatoare de electricitate cu amprentă redusă de carbon, arată un studiu efectuat de Bloomberg. Cu toate acestea, suma este cu 546 de miliarde de dolari mai mică decât este necesar pentru prevenirea intensificării încălzirii globale, asumată de țările din cadrul G20.
Noul raport, citat de The Guardian, arată cât de mulți bani se așteaptă de la țările asiatice, în special de la China și India, pentru sectorul energiei regenerabile în ciuda politicilor adoptate. Dacă se ia în calcul scenariul fixării unui preț pe amprenta de carbon și impunerea unor restricții aspre asupra emisiilor generate de centralele electrice, China, care anul trecut a devenit cel mai mare investitor al lumii în energia ecologică, ar urma să-și tripleze cheltuielile în următorii zece ani, până la 90 de miliarde de dolari anual până în 2020.
Se așteaptă ca cheltuielile statului asiatic să fie de două ori mai mari decât cele ale Statelor Unite, care ocupă locul doi în ceea ce privește investițiile în sectorul energiei regenerabile, mai mult de jumătate din banii cheltuiți de chinezi urmând să fie dați pe energie eoliană. Pe de altă parte, se așteaptă ca nivelul investițiilor de pe piețele mature, precum Germania, care au investit consistent în energie regenerabilă în ultima vreme, să intre în declin până în 2020.
Marea Britanie a ajuns anul trecut pe locul trei în acest top, grație sporirii finanțării în fermele eoliene din largul Mării Nordului. Investițiile anuale ar putea crește cu 260% până în 2020, potrivit noului raport, urmând a fi cheltuite 134 de miliarde de dolari în decursul acestui deceniu și 22 de miliarde de dolari în anul 2020. Cu toate acestea, Marea Britanie va fi surclasată de India până în 2020, care a ocupat locul 10 anul trecut, însă se așteaptă să ocupe poziția a treia, în spatele Chinei și a Statelor Unite.
Foto: EPA
Un comentariu
Pingback: Scoţia s-a alimentat cu electricitate verde în proporţie de 27% în 2009 » Think Outside the Box