Inversarea rolurilor în divorţurile americane: femeia plăteşte pensie alimentară bărbatului

0

În statisticile divorţurilor din SUA se remarcă un fenomen interesant: inversarea rolurilor în ceea ce priveşte plata pensiei alimentare şi, respectiv, a întreţinerii copiilor. Dacă până în urmă cu nu foarte mulţi ani bărbaţii erau cei puşi la plată de instanţe, acum lucrurile s-au schimbat şi femeile sunt cele care ajung mai degrabă să dea bani fostului soţ şi să suporte întreţinerea copiilor.

 

 

Femeile au făcut carieră şi au ajuns să aibă salarii consistente, venituri sigure, remarcă avocaţii de divorţuri din SUA. Astfel că, atunci când o căsnicie nu mai merge, se întâmplă ca tot mai des cheltuielile ulterioare unui divorţ să le revină doamnelor – adică să susţină financiar fostul partener de viaţă, în special. Şi, mai remarcă avocaţii americani, femeile nu sunt tocmai încântate de această schimbare de roluri. Academia Americană a Avocaţilor pe probleme matrimoniale susţine că, în 56% dintre cazurile de divorţ din SUA din ultimii trei ani, femeile au ajuns să plătească pentru întreţinerea copiilor şi cam în 47% din cazuri s-a adăugat şi plata pensiei alimentare pentru fostul soţ. „Acest lucru arată că femeile chiar au urcat scara bunăstării financiare şi că, în multe cazuri, ele sunt sursa principală de venit a familiei. Tot mai multe femei preiau sarcina financiară, este modul în care societatea noastră a evoluat”, consideră Alton Abramowitz, preşedintele academiei amintite.

Statisticile mai arată că jumătate din căsniciile din SUA sfârşesc în divorţuri. Rata a rămas constantă în ultimii ani; de mai multe decenii încoace, ea se situează între 46 şi 53%. Aşa cum bărbaţii erau supăraţi de ideea plăţii pensiei alimentare către fostele soţii, şi femeile sunt nemulţumite, acum, de întorsătura lucrurilor. „Vedem femei care sunt cel puţin la fel de supărate cum erau bărbaţii, nu demult, poate chiar mai supărate, când sunt confruntate cu ideea de a plăti pensie alimentară fostului soţ. Această inversare de gen în ceea ce priveşte plata pensiei alimentare este doar una din schimbările pe care le-am văzut în cariera mea de decenii ca avocat”, a mai precizat Abramowitz.

 

Sursa şi foto: Reuters

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger