Inventika 2011: Instalația care reduce consumul de gaz și noxele cu 40%

0

Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră este o temă grea pe care o au de rezolvat instalațiile industriale. Pentru a nu lua o notă proastă de la Uniunea Europeană, fizicianul Aurel Enache le-a sărit în ajutor cu un procedeu care mărește puterea calorică a gazului. Protejată cu brevet de invenție în peste 100 de țări și premiată cu aur la numeroase saloane de invenții, instalația inventatorului român este prezentă și în aceste zile la Inventika, salonul invențiilor care are loc până pe 8 octombrie la Romexpo.

“Invenția de față se referă la un procedeu și o instalație care măresc puterea calorică a gazului la consumatorii care ard gazul. Pentru încălzire, apă caldă, energie electrică consumi mai puțin decât un consumator clasic, chiar cu 40% mai puțin”, explică inventatorul.

Mai exact, dacă pentru producerea unei gigacalorii de energie este nevoie, în mod normal, de 140-150 de metri cubi de gaz, sistemul lui Aurel Enache reduce consumul la 100-105 metri cubi de gaz. Asta înseamnă intensitate energetică mai bună pentru utilizatorii de energie și mai multe certificate verzi, întrucât la o gigacalorie produsă se elimină cu 40% mai puține gaze cu efect de seră.

“Este un procedeu foarte avansat de fizică, la frontierele fizicii actuale, fiind vorba de modalități de extragere a energiei din vidul cuantic, iar asta ne permite să ajungem la performanțe extraordinare, cum nu ne imaginam până acum. Practic, dintr-un kilogram de combustibil putem obține mai multă energie decât ieri”, explică Aurel Enache.

Instalația a fost inventată în 2003 și a fost testată la numeroși consumatori industriali, care consumă mii de metri cubi de gaz pe oră, până în 2008. Deocamdată nu este convenabilă pentru consumatorii individuali, întrucât se amortizează foarte greu, dar la consumatorii mari se amortizează într-un an și jumătate. A fost implementată la o fabrică de materiale de construcții din Târgu Jiu și, în prezent, funcționează la un producător de energie din București.

Invenția este foarte actuală în contextul în care Uniunea Europeană ne obligă să ne reducem consumul de energie cu 20% și emisiile de gaze cu efect de seră cu 20% până în 2020.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger