Invenţii noi în domeniul energiei regenerabile: vopseaua solară şi folia solară

1

 

Tot mai mulţi cercetători se întrec în a inventa şi dezvolta metode pentru utilizarea în masă a energiei solare. Aceste metode trebuie să fie atât eficiente, cât şi ieftine din punct de vedere al materialelor utilizate şi al procesului de producţie. Cele mai recente invenţii în domeniu sunt o vopsea cu proprietăţi similare celulelor fotovoltaice şi o folie aplicabilă pe orice suprafaţă, ambele cu capacitatea de a produce energie prin captarea luminii solare.

 

Cercetătorii de la Universitatea Notre Dame au lucrat la a dezvolta o vopsea, numită simplu „vopsea solară” (nume de cod: Sun Believable), care poate fi aplicată pe exteriorul clădirilor, spre exemplu şi ajută la generarea energiei electrice. Deşi nivelul său de eficienţă este mai scăzut decât al mijloacelor utilizate în prezent pentru obţinerea energiei solare, producţia de masă a acestei vopsele speciale este extrem de ieftină şi uşoară, spun specialiştii. Iar aplicarea sa pe clădiri ar putea ajuta eventuale alte sisteme instalate, cum ar fi panourile solare, generând energie suplimentară sau pentru diferite procese unde necesarul energetic nu ar fi atât de ridicat.

Cercetătorii de la Universitatea Florida au venit, la rândul lor, cu o altă propunere: un prototip de celulă solară sub forma unei folii, care se transformă în „generator de electricitate” printr-un procedeu roll-to-roll, similar tipăririi ziarelor în maşina de tipar rotativă (folia se rulează pe material plastic sau metalic). Ideea nu este nouă, în fapt, dar ce au reuşit cercetătorii de la Universitatea Florida a fost să crească eficienţa acestor astfel de folii fotovoltaice (care se pot aplica, la fel, pe exteriorul clădirilor, pe maşini, pe haine sau accesorii), astfel încât ele să poată fi considerate fezabile din punct de vedere economic.

Ambele invenţii sunt încă în stadiu de testare, scopul fiind şi de creştere a eficienţei lor până la nivelul la care să poată fi produse în masă şi scoase pe piaţă, pentru a fi utilizate de consumatorii industriali sau cei casnici.

 

Sursa: CleanTechies

Foto: InHabitat

 


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger