Invenţie: nano-cauciucuri care colectează energie din frecare

0

Eficienţa vehiculelor ar putea fi îmbunătăţită cu cel puţin 10% cu ajutorul unei invenţii recente a oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Wisconsin-Madison: cauciucurile care colectează energie din frecarea cu drumul pe care merg.

 

 

În cauciuc există un nano-generator şi electrozi; când apare acţiunea de frecare cu drumul, se produce o cantitate mică de curent electric. Procesul se numeşte “efect turboelectric” şi recuperează energie care, altfel, se pierde în tranzit. Invenţia este extrem de potrivită pentru maşinile electrice, dar, spun inventatorii, are aplicabilitate şi în cazul vehiculelor care rulează pe combustibil clasic.

Astfel, producătorii de maşini ar putea creşte eficienţa autovehiculelor, folosindu-se de această tehnologie. Invenţia a fost prezentată în revista Nano Energy, în luna mai a acestui an. Cei doi cercetători care au dezvoltat-o au lucrat la ea timp de un an. “Frecarea dintre cauciuc şi teren consumă cam 10% din combustibilul unui vehicul. Este energie risipită. Dacă o putem transforma, ne ajută să facem maşina mai eficientă”, spune profesorul Xudong Wang, unul dintre inventatori.

Pentru a-şi testa invenţia şi a-i demonstra eficienţa, cei doi au montat cauciucuri de acest fel, de mici dimensiuni, la o maşină de jucărie, echipată cu LED-uri care au început să lumineze odată ce maşinuţa a fost pusă în mişcare. Echipa de inventatori speră să ducă invenţia la scară mai mare; energia colectată şi reutilizată astfel ar varia în funcţie de maşină (de greutatea maşinii, mai exact). Cercetătorii spun că îmbunătăţirea funcţionalităţii unui vehicul ar fi cu cel puţin 10%.

 

Sursa, foto şi mai multe detalii: True Activist

 

Puteţi citi şi:

Cureaua care se ajustează singură când burta e prea plină cu mâncare

Hârtia pe care se poate retipări


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger