Un program computerizat care simulează virtual, în 3D, o naştere umană este cea mai recentă invenţie din lumea medicală, menită să vină în ajutorul medicilor din toată lumea, în special în cazul unor posibile naşteri dificile. Simulatorul a fost creat în urma unui studiu coordonat de specialişti ai Universităţii East Anglia şi a fost prezentat luna trecută în cadrul unei conferinţe pe teme bioingineriei şi sănătăţii, organizată în România.
Simulatorul este primul care ia în calcul factori precum forma corpului mamei, forma şi poziţia corpului copilului şi va putea ajuta medicii sau moaşele să se pregătească pentru naşteri neobişnuite sau cu probleme ori chiar periculoase pentru mamă sau făt, scrie Huffington Post. „În timpul unei naşteri reale, nu poţi vedea ce se întâmplă în corpul mamei. Asta face simulatorul nostru, ne arată dinainte ce se va întâmpla în timpul naşterii”, explică Rudy Lapeer, coordonatorul studiului care a dus la apariţia programului de simulare. Spitalele au folosit, de-a lungul timpului, mai precis din anii 1800 încoace, diverse modele pentru simularea procesului naşterii. În prezent, simulatoarele se bazează pe scenarii deja cunoscute; noul simulator se adaptează fiecărei situaţii în parte şi oferă un scenariu adaptat, nou, care poate dezvălui o naştere care să nu se încadreze în scenariile tipice ştiute de medici.
Spre exemplu, în cazul în care un făt cântăreşte mai mult decât ar fi normal, medicii pot folosi simulatorul pentru a vedea dacă bebeluşul se va putea naşte pe cale naturală ori va fi nevoie de o cezariană pentru aducerea lui pe lume, care să prevină un eventual accident (cum ar fi blocarea umărului copilului în uter). Totodată, simulatorul poate fi folosit pentru instruirea medicilor şi moaşelor, pentru că le va permite să vadă cum se mişcă fătul în burta mamei (ceea ce studiul pe manechine nu poate oferi). Deocamdată, simulatorul poate reproduce trei tipuri de mişcări performate de copii în timpul naşterii (în total sunt şapte mişcări distincte), dar, într-un an, inventatorii săi spun că ar putea să le reproducă pe toate. Simularea naşterii s-ar putea face şi în timpul naşterii reale (ca un fel de „realitate augmentată”), fapt care ar permite medicilor să vadă cum este poziţionat copilul şi să îşi adapteze procedurile în funcţie de situaţie. În maxim un deceniu, susţine Lapeer, acest lucru ar fi posibil.
Sursa şi foto: Huffington Post