Invenţie: buretele de grafit care transformă energia solară în abur

0

Cercetători ai departamentului de inginerie mecanică de la MIT au inventat un burete bazat pe grafit şi cărbune care are capacitatea de a absorbi apa şi de a o încălzi, totodată, folosind energia solară. Buretele transformă apa în vapori care, apoi, pot fi folosiţi pentru purificarea apei sau ca sursă de energie, scrie Inhabitat, citând site-ul Think Progress.

 

 

Invenţia este realizată cu materiale foarte ieftine şi are o rată de eficienţă de 85%, astfel că are potenţialul de a deveni o sursă extrem de fiabilă de apă potabilă sau energie pe bază de aburi, pentru zone izolate sau în curs de dezvoltare, consideră inventatorii ei. Structura de tip burete este formată dintr-un strat de fulgi de grafit puşi pe un “pat” de spumă de cărbune. Această spumă menţine structura pe linia de plutire, pe apă, iar când razele soarelui ating suprafaţa buretelui, creează un punct fierbinte în grafit. Apa este absorbită prin porii materialului, apoi este eliberat aburul. Cu cât este mai intensă lumina soarelui, cu atât este produs mai mult abur.

Sistemul de bureţi de grafit a fost gândit să coste puţin faţă de alte sisteme menite să lucreze cu energie solară, astfel că ar putea deveni extrem de util în regiuni mai sărace, care nu îşi permit alte variante din cauza costurilor ridicate. “Aburul este important pentru procesul de desalinizare, pentru igiena sistemelor şi pentru sterilizare. În special în zone izolate, unde soarele este principala sursă de energie, dacă poţi genera abur cu ajutorul energiei solare, ar fi extrem de util”, explică Hadi Ghasemi, liderul proiectului de cercetare. Mai multe detalii despre proiect şi potenţialul său puteţi afla direct de pe site-ul MIT.

 

Sursa şi foto: Think Progress, Inhabitat

 

Puteţi citi şi:

Casa solară cu pereţi din membrană de fibră de sticlă

Energie mobilă: generatorul solar care merge unde este nevoie de el

O soluţie pentru energie solară accesibilă maselor: celule solare pictate

Japonia vrea să construiască o fermă solară în spaţiul cosmic

Primul parc solar din Pakistan se numără printre cele mai mari din lume

Un student a construit din componente reciclate maşina viitorului din Nigeria, alimentată de soare şi vânt

Grădiniţa verde care îi învaţă pe copii să îşi cultive singuri hrana

Olanda a dat în folosinţă primele drumuri care strălucesc în întuneric

Panouri solare pe corturile tradiţionale ale nomazilor din Mongolia


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger