Invenţia unui student transformă excrementele în biogaz

2

În luna ianuarie a anului trecut, cea mai veche şcoală de limbă engleză din Kenya, Maseno School, a deschis un cămin nou, pentru 720 de studenţi, dar asta a creat şi o serie de probleme. Sistemul de toalete şi scurgere a deşeurilor de la acestea a eliberat mirosuri neplăcute şi a poluat resursele locale de apă potabilă; bucătăria şcolii folosea lemne pentru gătit, un combustibil nesănătos pentru mediu şi pentru angajaţii bucătăriei, scrie Grist.

 

 

Astfel, tânărul Leroy Mwasaru, acum în vârstă de 17 ani, alături de patru prieteni, a venit cu o idee: să colecteze fecalele (şi alte deşeuri) şi să le transforme într-o resursă curată şi prietenoasă cu mediul ce să poată fi utilizată drept combustibil pentru bucătăria şcolii. Cei cinci au propus construirea unui bioreactor de deşeuri umane – Human Waste Bioreactor (HWB), care să colecteze fecalele din sistemul de toalete al căminelor, dar, totodată, şi alte deşeuri organice, provenite de la bucătărie, de la vitele crescute în preajmă etc. şi să transforme totul în biogaz.

Bioreactorul cu pricina este o cameră subterană, în care se adună excrementele provenite de la oameni şi animale deopotrivă, deşeuri de la bucătărie etc., şi unde microorganismele care descompun aceste deşeuri îşi fac treaba. Acest proces eliberează biogaz, o sursă de energie regenerabilă, consistând în principal în metan. Gazul este depozitat în bioreactor şi poate fi folosit oricând drept combustibil. Pentru a construi sistemul, echipa lui Mwasaru a participat la o tabără de vară din Kenya (Innovate Kenya), unde a primit ajutorul unor studenţi de la MIT. În toamna anului trecut, aveau, deja, un prototip funcţional, dar şi fonduri pentru o parte din piesele necesare sistemului bioreactorului.

 

 

Luna trecută, Mwasaru a participat la conferinţa Techonomy 2014 din California, SUA, unde a descoperit noi idei pe care să le pună în aplicare la sistemul său – aflat deja la al doilea prototip de succes. Acum, echipa lui lucrează la un alt tip de bioreactor, care să separe urina de restul fecalelor, deoarece urina încetineşte procesul de transformare în biogaz. Versiunea finală a HWB-ului va costa aproximativ 85.000 de dolari (construcţie şi instalare), dar va reduce cu jumătate costurile şcolii cu combustibilul şi va aduce beneficii mediului şi sănătăţii celor din campus. Tânărul kenyan speră ca acesta să fie primul pas pentru el înspre a-şi dezvolta propria companie care să ofere servicii de acest tip comunităţilor mai izolate, în special.

Mai multe detalii: HWB Blog

 

Sursa: Grist

Foto: IH

 

Puteţi citi şi:

Cea mai scumpă cafea din lume provine din fecalele elefanţilor

Justiţiarii rahatului de câine

Haiti reciclează reziduurile umane în lupta cu holera

O carte despre materia fecală. Scurt interviu cu autorul


2 comentarii

  1. Înainte de integrarea europeană a României, Arad-ul avea o stație de biogaz care folosea toate dejecțiile de la stația de epurare a apelor menajere ale municipiului, dar după integrare această stație a fost dezafectată pentru că cică nu corespunde normelor europene.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger