Inventatorul World Wide Web spune că internetul este în mare pericol

0

Tim Berners-Lee, cunoscut drept inventator al World Wide Web, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că internetul se află sub ameninţarea gravă a guvernelor şi a corporaţiilor interesate să controleze reţeaua. Berners-Lee, cercetătorul care a pus bazele WWW în urmă cu 25 de ani, spune că este imperios necesar să se adopte o legislaţie care să garanteze independenţa internetului şi să asigure respectarea dreptului utilizatorilor la viaţă privată.

 

image_t6

 

“Dacă o companie îţi poate controla accesul la internet, dacă poate controla site-urile pe care le vizitezi, atunci înseamnă că deţin un control uriaş asupra vieţii tale,” a declarat cercetătorul britanic în cadrul unui eveniment organizat la Londra, dedicat viitorului internetului. “Dacă guvernul îţi poate bloca, de pildă, accesul la paginile partidelor din opoziţie, îţi pot oferi o viziune fragmentată a realităţii, pentru a-şi păstra puterea,” a mai spus Berners-Lee, care susţine că atât guvernele, cât şi companiile private manifestă un interes îngrijorător pentru controlarea internetului.

Inventatorul World Wide Web, sistemul de documente-hipertext interconectate care face posibilă navigarea pe internet, e de părere de este nevoie de o “Magna Carta” pentru internet, un cadru legislativ menit să garanteze drepturile şi libertăţile utilizatorilor. Potrivit lui Berners-Lee, internetul trebuie să rămână un “mediu neutru,” care să reflecte întreaga umanitate, cu toate manifestările diversităţii ei, la adăpost de cenzură şi supraveghere. “Desigur, anumite lucruri sunt pur şi simplu ilegale, cum ar fi pornografia infantilă, frauda, oferirea de instrucţiuni despre cum să spargi o bancă, însă aceste lucruri sunt ilegale şi în afara reţelei, fiind, prin urmare, ilegale şi în cadrul reţelei,” a mai precizat specialistul britanic.

Sursa: Yahoo News

Puteţi citi:

Dreptul la viaţă privată nu este un bun economic


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger