Inventatorul spray-ului cu piper: A devenit o modă să foloseşti substanţe chimice pe oameni cu opinii

0

În primul interviu televizat pe marginea acestui subiect, Kamran Loghman, dezvoltatorul spray-ului cu piper şi a politicii pentru folosirea lui de către departamentele de poliţie din SUA, a condamnat modul în care forţele de ordine s-au folosit de invenţia sa pentru a dispersa protestatarii paşnici din ţara de peste ocean. Loghman s-a declarat şocat şi tulburat pe canalul Democracy Now! de poliţiştii care i-au înăbuşit cu spray-uri pe studenţi şi a spus că primul gând care i-a venit în minte a fost cel că studenţii ar putea fi chiar copiii săi “care stau jos şi îşi împărtăşesc opiniile”, ca apoi să fie oprimaţi cu forţa de agenţi chimici.

Loghman a colaborat cu FBI-ul la capitolul cercetare şi dezvoltare în ceea ce priveşte spray-ul cu piper, care a fost testat pe parcursul a trei ani în anii ’80, din câte aflăm de aici. El spune că invenţia a devenit o armă pentru a-i ajuta pe oamenii legii să ţintuiască infractori agresivi care sar la bătaie fără a folosi bastoanele sau violenţa fizică.

Inventatorul a contribuit la primele manuale de training care specificau condiţiile în care trebuie folosit spray-ul şi care trebuiau lecturate de ofiţerii de poliţie care doreau să fie certificaţi în utilizarea lui. Însă în cazul incidentului Occupy din campusul Universităţii din California, Davis, Loghman a văzut o utilizare “complet neadecvată”. Spray-ul ar trebui folosit atunci când poliţiştii se află sub ameninţare sau când există riscul de distrugere a proprietăţii.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger