Inventatorul webului ar vrea acces online gratuit pentru toti

9

Tim Berners-Lee, inventatorul www, sustine ideea accesului online gratuit pentru toata lumea, pentru a se reusi astfel crearea unei societati informationale. El este insa ingrijorat de evolutia lumii web in ce priveste neutralitatea si confidentialitatea online.

Are titlu de Sir, insa o atitudine deschisa fata de toata lumea. Sir Tim Berners-Lee este inventatorul webului si, de pe aceasta pozitie, si-ar dori ca accesul la internet sa fie “o setare standard” pentru toti oamenii, relateaza BBC. Sir Tim este de parere ca internetul ar putea juca un rol fundamental in demersul de a oferi oamenilor acces la servicii precum cel de ingrijire medicala.

In prezent, doar circa 20% din populatia globului are acces la internet. “Dar ce se intampla cu restul de 80%? As vrea ca oameniilor sa li se ofere un plan ieftin de acces la internet”, a declarat Berners-Lee la conferinta Nokia World, care a avut loc la Londra. “As vrea ca ei sa aiba asta gratuit”.

El a mai spus ca dezvoltarea retelelor de telefonie mobila reprezinta o oportunitate pentru oameni de a pastra contactul cu ceilalti, conform Mediafax.

“Dar ce facem cu oamenii care au semnal, dar nu au acces la internet, cei care nu fac parte din societatea informationala? Initial am crezut ca trebuie sa le oferim apa, acces la servicii de sanatate si apoi luxul accesului la internet, dar nu este chiar asa”, a mai spus Sir Tim. Internetul poate juca un rol important in accesarea serviciilor medicale”.

El este de parere ca internetul ar putea ajuta oamenii sa isi creeze propriile lor comunitati in functie de interese si sa impartaseasca informatii relevante pentru ei.

Totusi, Berners-Lee a recunoscut ca, in prezent, conexiunile la internet sunt scumpe si deseori taxate de guvernele din intreaga lume. In aceste circumstante, el a sugerat ca operatorii de servicii de internet sa ofere conexiuni gratuite pe frecvente joase, pentru a populariza internetul si a determina oamenii sa plateasca ulterior pentru internet de mare viteza.

Tags:9 comentarii

 1. Restul de 80% au nevoie intai de apa, hrana si un acoperis deasupra capului. Si ei uneori muncesc cu plugul tras de boi pe o tarla amarata nu pe FarmVille. Desigur, netul este ok dar nicidecum o prioritate.

 2. In curand nu veti mai beneficia de “libertatea de exprimare’ nici macar online..
  Gratuitatea accesului nu are nicio legatura cu “moralitate” sau “cadru legal”…
  Trebuie sa platim tot…pana si aerul (vezi taxele de poluare…ilegale(incalzirea globala ..care survine oricum natural)).
  Suntem parte la constructia unei baze de date…in care suntem subiecti..o masa de oameni/roboti cu viziuni definite de ceea ce ne ofera PRESA si trendul OFICIAL..
  .
  Atata timp cat imbratisam superficialitatea…nu meritam nimic GRATUIT…suntem consumatori idioti..
  Stapanii ne vor prosti,muncitori,si cumparatori..

 3. Eu sunt curios ce s-ar intampla daca internetul ar inceta sa existe brusc si iremediabil (macar pentru o perioada de minim o saptamana). Oare cati dintre ‘dependenti’ s-ar trezi la viata?! Oare peste 9 luni de la aceasta ‘intrerupere’ s-ar remarca o explozie a populatiei?

 4. Alex, Internetul nu se poate “întrerupe”. Nu există ceva ce poți scoate din priză și gata Internetul. E o rețea în care fiecare computer e legat la celălalt.

  Și apropo de întrebarea ta, ne-ar arunca pe toți în epoca de piatră. Gândește-te câte sisteme sunt conectate la Internet (federale, internaționale, locale, etc.) și atunci îți vei da seama că nu e vorba doar de dependenții de internet. 🙂

  • Internetul se poate scoate din “priza” foarte usor: oprind cele 13 servere DNS. Nu e deloc imposibil. Si chiar si cu toate sistemele interconectate, doar nu o sa intri pe Google, Yahoo, Facebook, etc. folosind invatand adresa IP 🙂

 5. Nu confundati internetul cu www.
  www foloseste infrastructura retelei internationale de calculatoare(internet), pe aceasta retea se transfera mult mai multe date decat www(web).

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger