Inventatorul de 13 ani din Somalia, celebru pentru mașinuțele electrice făcute din gunoaie

1

Într-o lume în care există, probabil, mai multe jucării decât au existat vreodată la un loc în toată istoria omenirii, un băiețel somalez își creează singur jucăriile din resturi pe care le găsește, de cele mai multe ori, prin gunoaie. Guled Adan Abdi are 13 ani și a devenit celebru pentru mașinuțele lui electrice, care i-au adus șansa de a urma gratuit școala.

Guled e din orașul nordin Buhodle, iar tatăl lui a dispărut în 2002, fiind declarat mort. Pentru a-și întreține familia, mama lui vinde clătite, iar acum se recuperează după un accident de anul trecut: în urma unui conflict între clanuri, a fost împușcată grav în umăr. Fiind foarte sărac, băiatul nu a putut urma constant școala, iar acum se află încă în școala primară.

Cu toate acestea, Guled și-a folosit timpul pentru a-și urma pasiunea de a construi jucării electrice: mașinuțe, camioane, motociclete și chiar un avion. Pe toate le-a realizat folosind fragmente din deșeuri, în mare parte decupând bucăți din recipientele de ulei alimentar aruncate la gunoi. Le pune laolaltă și apoi, urmărind mersul mașinilor pe stradă, creează de unul singur sisteme prin care să-și pună jucăriile în mișcare. A creat chiar și un ventilator care, noaptea, poate fi folosit pe post de lampă. ”N-am văzut niciodată pe nimeni construind astfel de lucruri și nici nu am învățat de undeva,” explică Guled. ”Am urmărit eu și am descoperit, de exemplu, cum se învârte roata unei mașini.”

masinuta

Învățătoarea lui, impresionată de talentul lui, l-a încurajat să și-l urmeze, iar pe măsură ce oamenii au aflat de el, mulți au venit să-l vadă cum lucrează. Așa se face, pe de o parte, că mama a prins încredere în abilitățile puștiului – căruia, în trecut, îi mai arunca jucăriile, enervată că produc dezordine -, iar pe de alta, că Guled a fost invitat să meargă în capitala regiunii semi-autotome Puntland. Invitat la casa președintelui din Garowe, Abdiweli Mohamed Ali, puștiul a primit promisiunea asigurării costurilor pentru educație. Băiatul mai are însă și nevoie de bani pentru a-și cumpăra materialele necesare pentru a crea mai departe jucării, pe care intenționează să le vândă. De fapt, Guled are visuri mari: vrea să devină producător de mașini.

Sursa: BBC


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger