Inundațiile de acasă îi conving pe oameni de schimbările climatice, nu urșii polari

0

Nick Pidgeon, profesor de psihologia mediului la Universitatea din Cardiff, a arătat pentru prima dată că oamenii care au experimentat în mod direct inundațiile cred în schimbările climatice produse de om, arată Telegraph.

El spune că tacticile de intimidare precum avertizarea oamenilor cu inundațiile din Pakistan sau cu deșertificarea din Sudan au puține șanse de a motiva oamenii să ia măsuri.

“Imaginile cu urșii polari sau cu topirea ghețarilor îi îngrijorează pe oameni, dar aceștia se simt neputincioși pentru că nu pot face nimic în această privință”, explică profesorul.

Sondajul printre 2.000 de oameni din Marea Britanie, publicat în revista Nature, arată că victimile inundațiilor sunt mai dispuse să-și schimbe stilul de viață pentru a combate încălzirea globală, prin reducerea consumului de electricitate sau prin reducerea călătoriilor cu avionul, de exemplu.

Profesorul spune că oamenii devin imuni la riscurile extreme ale schimbărilor climatice în Arctic sau în Amazon, dar rezonează când e vorba de inundații la ei acasă.

De asemenea, oamenii acționează dacă primesc mesaje pozitive despre ce pot face. “Toate dovezile arată că riscurile trebuie arătate oamenilor cu măsură și trebuie să existe mesaje clare despre ce pot face ei. Dacă îi sperii, îi îndepărtezi”, spune acesta.

Foto: Flickr / isafmedia

Citiți și:

5 efecte ale încălzirii globale care dăunează sănătății

Căderile masive de zăpadă, cauzate de schimbările climatice

2010, al treilea cel mai ploios an din Australia

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger