Inundatii programate fara vinovati

8

inundatii

Foto: Reuters

Si in aceasta primavara apar inundatiile. Nu mai suntem surprinsi, nu suntem panicati, poate si solidaritatea noastra devine din ce in ce mai slaba. Incepem sa ne obisnuim. Inundatiile vin in fiecare an. Nu din cauza poluarii, nici din cauza defrisarilor. Asa pica. In ultimii ani avem mai multe precipitatii. Nu cautam motivele, nu vrem sa preintampinam evenimentele, nu vrem sa stam fata in fata cu problema. Inundatiiile vin negresit, iar noi incercam sa reparam pagubele dupa.

de Magor Csibi

“Din cauza topirii zapezii si in urma ultimelor ploi au fost inundate doua drumuri judetene din Dolj, DJ 641, Mischii – Caracal, si DJ 606 A.” Gazeta de Sud – 2009

“13.000 de oameni au fost evacuati si 174 de localitati au fost afectate de potop si viituri. Situatia cea mai grava se inregistreaza de-a lungul Siretului.” – Ziarul de Iasi, 2008

“Inundatiile puternice din ultimele doua zile au facut ravagii in 4 judete din Moldova. Vrancea, Vaslui, Galati si Bacau sunt zonele grav afectate de ruperile de nori.” – Curierul National, 2007

Mai sus v-am aratat cateva extrase la intamplare din articolele ce au acoperit inundatiile in anii trecuti. Si n-ar fi greu sa mai pun citate din 2006, 2005, 2004 si asa mai departe. Ca nu prea am dus lipsa de ele in ultimii ani.

Iar in fiecare an luam act ca au aparut, ducem sacii cu nisip, mobilizam armata, evacuam satele, strangem fonduri, construim case noi. Cea ce nu facem insa este sa ne gandim de ce se intampla aceste fenomene. Sau cum am putea sa facem sa nu se mai intample.

Din punctul meu de vedere, solutia la mai multe ape nu este sa adancim cu escavatorul fundul raurilor. Nici intarirea malului.

Mai degraba cred ca ar fi timpul ca un guvern sa-si asume o lupta reala impotriva defrisarilor. Stim ca sunt politicieni implicati. In mare stim si cine sunt ei. Dar ar trebui sa contientizeze si ei ca in acest ritm, profitul incepe sa devina mult prea scump. Degeaba esti reprezentant in Suceava, Harghita, Piatra Neamt, Mamamures etc. daca in curand nu o sa mai ai ce sa reprezinti.

Vreau sa apuc ziua in care vad un prim-ministru in fata camerelor de filmat spunand ca isi asuma o lupta anti-defrisare reala. Macar declarativ. Vreau sa vad un corp de control facandu-si treaba in loc sa acopere aceste acte penale. Vreau un ministru interesat in a pastra padurile in loc sa vada exploatari si bani din acest fenomen. Vreau un program serios de replantari, fara sule si trambite, fara televizoare, fara politicieni, fara reclama. Doar cu specialisti si copaci. Poate asa am avea o sansa.

Pentru ca inundatiile vor mai veni iar citatele vor curge in continuare. Unii oameni isi vor pierde speranta, iar noi, ceilalti, interesul. Si pe langa pierderea padurilor, pierderea biodiversitatii, vom avea probleme din ce in ce mai grave legate de management-ul solului, din ce in ce mai multe alunecari de teren si tot mai putini “ciocoi” imbogatiti din paduri. Nici macar ei nu vor mai avea profit fara o politica cat de cat gandita.

Dar pana cand o sa vad toate aceste lucruri o sa mai treaca timp. O sa vedem zi si noapte la televizor cum unii planteaza 100 de hectare, fara sa stim ca in acelasi timp altii taie 1.000. Vor disparea in continuare padurile in care aruncam peturile, vor fi din ce in ce mai multe inundatii si alunecari de teren.

Si poate atunci o sa ne dam seama.

Tags:8 comentarii

 1. Cred că ai omis interzicerea construcțiilor de locuințe în luncile inundabile ale râurilor. Este discutabil ce motive îi împinge pe oameni să construiască o casă în luncă, știind că va veni ziua în care va fi inundată dar sperând să nu fie prea curând.

 2. Si eu as vrea sa stiu nr de tel la care poti suna sa remarci abuzuri. Am luat o data nr de inmatriculare al unui camion care sigur nu transporta legal copaci, pe langa Coada Lacului Bicaz, dar degeaba. Cui trebuie sa te plangi?

  • ITRSV – Inspectoratul teritorial pentru regim silvic si vinatoare (din zona cu pricina)
   Problema este ca tu, nespecialist, nu ai cum sa stii daca taierea a fost sau nu legala. Si, probabil, vei suna degeaba.
   Legile sint in asa fel facute si responsabilitatile in asa fel distribuite incit taierile “legale” sint la fel de (daca nu chiar mai) distructive decit cele “ilegale”.

   Si o observatie la articol: padurile nu dispar din cauza pet-urilor. Sau nu in mod direct. E bine sa nu amestecam… recipientele.

   • Faza cu padurile si pet-urile era “la misto”, daca-mi permiteti! Pentru ca unii nu-si vor da seama decat atunci cand, stand in mana cu petul gol de bere si tavita de la mici, n-or sa mai aiba copaci pe langa care sa lase nepretuitele recipiente ce le-au incantat gustul si le-au umplut burdihanele cu continutul lor…

 3. A te impotrivi naturii nu e o solutie. A o respecta si a tine cont de manifestarile ei insa DA.
  Si eu vad problema prin persepctiva prostiei umane de a construi in zone inundabile. Daca ai facut-o trebuie sa-ti asumi si raspunderea. Hai sa nu-i mai plangem de mila.
  Defrisarile zic eu ca sunt alta poveste… la fel de grava insa!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger