Un studiu realizat de Şcoala de Ştiinţe Psihologice din cadrul Universităţii din Tel Aviv (Israel) şi publicat recent în revista PNAS arată că intuiţia este o unealtă puternică şi corectă în procesul de decizie al oamenilor. Modalitatea în care luăm deciziile este încă un mister pentru oamenii de ştiinţă, care studiază de mult timp ce anume ne face să alegem una dintre două sau mai multe soluţii şi cum instictul şi intelectul se împletesc în acest proces.
Experimentul realizat de echipa de cercetători din Israel, conduşi de profesorul Marius Usher, a arătat că, atunci când participanţii la studiu au fost în situaţia de a face o alegere bazându-se exclusiv pe instinct, aceştia au făcut alegerea corectă în 90% dintre cazuri. „Până şi la nivel intuitiv, o componentă importantă a procesului de decizie este a lua în calcul factorii pozitivi şi negativi ai fiecărei alegeri, pentru o viziune de ansamblu. O persoană cântăreşte plusurile şi minusurile mai multor apartamente atunci când vrea să închirieze sau candidaţii pentru o slujbă, spre exemplu, iar la procesul de decizie contribuie mai multe criterii relevante. Studiul nostru demonstrează că oamenii au o abilitate remarcabilă de a integra valoarea intuitiv în procesul de decizie, iar asta ne indică posibilitatea ca în creier să existe un sistem care se specializează în a calcula valoarea, implicaţiile”, explică profesorul Usher.
Pentru a ajunge la miezul problemei, cercetătorii au testat reacţiile participanţilor la experiment cu ajutorul unor exerciţii cu numere şi grupuri de numere, mai exact, au apelat la „aritmetica intuitivă” (pentru că testul cerea răspunsuri rapide şi participanţii nu aveau cum să memoreze toate numerele pentru a face calculele după regula matematică). Participanţii la experiment au reuşit să ofere răspunsuri corecte, rapide, bazându-se pe această aritmetică intuitivă; ba chiar, cu cât a crescut gradul de dificultate, cu atât a crescut şi proporţia de răspunsuri corecte: când aveau de-a face cu şase perechi de numere, spre exemplu, participanţii au oferit răspunsuri corecte în proporţie de 65%, dar când lucrau cu 24 de perechi, rata a crescut la 90%. Cercetătorii au concluzionat că, intuitiv, creierul nostru are capacitatea de a procesa multe informaţii, chiar dacă sunt pe bucăţi şi de a decide asupra valorii de ansamblu. Astfel, reacţiile instictuale („merg după cum îmi spune instinctul”) duc la alegeri de calitate, spune profesorul Usher.
Mai multe detalii despre studiu şi concluziile sale puteţi citi pe: Science Daily.
Sursa şi foto: Science Daily