Întrebarea care macină America: dar zăpada unde este?

0

 

Meteorologii americani au o dilemă pe masa discuțiilor în aceste zile: unde este zăpada? Privesc hărțile de acum un an și cele prezente și spun că nici nu se compară cantitatea de zăpadă căzută anul trecut, pe vremea aceasta, cu cea de acum. Specialiștii sunt cu atât mai îngrijorați cu cât prognozele meteo inițiale vorbeau de și mai multă zăpadă față de anul 2010.

 

Anul trecut, la jumătatea lunii decembrie, sudul SUA era acoperit de ninsori. Acum, urme palide de zăpadă se află pe coasta de est sau în centru-vest. Spre surprinderea tuturor, mai multe ninsori au atins Arizona, transformată într-o țară a minunilor iernii. De la meteorologi la localnici, toată lumea se întreabă unde sunt zăpezile anunțate. Sau măcar cele similare anului trecut. ”Nu prea am avut nici vreme rece cu adevărat și nici curenți de aer reci care să traverseze zona marilor lacurilor, spre exemplu. Suntem puțin îngrijorați din această cauză”, a declarat Wayne Hoepner, meteorolog la NWS (Serviciul Național de Meteorologie), Michigan.

Deși zăpezile nu au venit așa cum se așteptau meteorologii, totuși, iarna a adus câteva surprize americanilor: o furtună de zăpadă de Haloween, pe coasta de est, care a lăsat mii de oameni fără curent în case, un strat de zăpadă de aproape 8 centimetri în Central Park din New York (un record pentru luna octombrie, din 1869 încoace, de când există date în acest sens), dar și temperaturi de 27 de grade în Denver, Colorado, urmate la o zi distanță de un îngheț rapid. În Alabama a nins în noiembrie pentru prima dată în 35 de ani, iar la începutul lui decembrie a căzut o zăpadă ușoară și peste nordul Texasului. Dar toate aceste manifestări sunt minore comparativ cu prognozele inițiale, care avertizau că urmează o iarnă încărcată de precipitații. Unde sunt acestea rămâne un mister pentru meteorologii americani. Și o temă de dezbatere pentru posturile tv meteo și pentru publicul american.

 

Sursa: Our Amazing Planet

Foto: Totally Cool Pix

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger