Într-o lume dominată de industria farmaceutică în orice situație, de la banale dureri de cap până la amăgirea bolilor incurabile, să alegi viața pe cont propriu, ca și producător de ceaiuri și educator al oamenilor în privința tratamentelor naturale, poate fi o aventură privită cu circumspecție de cei din jur. Muncă multă, migăloasă, permanentă, investiții mari, câștiguri relativ modeste, plus o căutare continuă a zonelor curate, unde plantele cresc departe de poluare și de oameni. Dar când simți că acesta e drumul pe care trebuie să mergi, lași totul deoparte și te dedici unui crez: că natura te ajută să redevii parte din ea, cu demnitate.
de Camelia Jula
Irina Stanca-Mustea este biolog, cu zeci de ani de experiență în cercetare și specializare în tratamente fitoterapeutice. Asta spune despre ea și website-ul propriu (irina-mustea.net), prin care dă lumii virtuale de știre despre activitatea ei. Ce nu spune website-ul și nu spun nici frazele standardizate din programe și prezentări ale târgurilor sau evenimentelor la care Irina participă este că, pentru ea, a căuta, a culege și a transforma plantele în ceaiuri, ca tratamente personalizate, înseamnă un mod de viață, nu o meserie. ”Foștii mei colegi de la Facultatea de Biologie de aici, din București, au fost uimiți când, după ani de cercetare în institute specializate, am ales plantele. Dar cred că plantele sunt cele care m-au ales pe mine, până la urmă, pentru că întotdeauna le-am simțit chemarea, am avut drag de ele și îmi plăcea să mă ocup de culesul lor și să studiez efectele pe care le au asupra organismului”, spune Irina.
Munca Irinei în cercetare și tratamente alternative a inclus colaborări cu instituții precum Institutul Național de Homeopatie și Acupunctură, Institutul Cantacuzino, Institutul de Cercetare Fundulea, dar și altele. ”În anii mei de cercetător, am avut ocazia să particip și la diverse experimente, spre exemplu tratamente pe semințe, cu stimulatori de creștere artificială. Practic, noi, cercetătorii, încercam să copiem natura. De asta mie nu îmi poate spune nimeni că nu se folosesc stimulatori la produsele obținute la normă, indiferent cât de natural se anunță a fi crescute! Am fost în domeniu și știu cum se procedează. Am adunat o experiență vastă ca biolog și cercetător înainte de a decide să îmi folosesc cunoștințele pe drumul naturii, devenit, acum, drumul meu”, rememorează biologul.
Educație despre plante și ceaiuri
Povestea care a determinat-o să își urmeze pasiunea pentru plante este despre o fetiță de 8 ani, Andra, operată de o imensă tumoră, care zăcea pe un pat de spital, conectată la aparate după rezecția de intestin, cu pronostic de viață de maxim 3 luni din partea medicilor. ”Întâmplarea a făcut ca mama ei să mă cunoască pe când citeam și eu despre controversatul Valeriu Popa (n.r. – inginer de profesie, considerat pionier al bioenergeticii și naturismului în România). Detaliile sunt multe, dar esența este că s-a dus la el cu fetița, iar aceasta este acum o tânără în floarea vârstei, a făcut facultate și este în viață ca urmare a unui tratament considerat, probabil, neconvențional de către medicină, dar bazat pe natură și regim alimentar sănătos. Asta m-a făcut să mă reprofilez. Asta și convingerea mea sinceră că, dincolo de tratamentele clinice, trebuie să existe o speranță de la natură. Cred cu tărie că oamenilor trebuie să li se ofere și alte variante, ca să poată alege cum se tratează, cum trec printr-o boală sau cum fac suferința mai suportabilă. Și, mai ales, cum mor. Pentru că plantele te ajută să treci prin boală cu demnitate și să mori tot așa, spre deosebire de alte tratamente”, consideră Irina.
Astfel, din 1995 a devenit producător de plante medicinale biologice. A studiat timp de doi ani diverse amestecuri pentru ceaiuri și combinații de plante, bazându-se pe cărți de specialitate românești, cu referire la flora și condițiile de la noi din țară, a studiat ecologie, agronomie și medicină, pentru a putea oferi cele mai bune sfaturi celor care apelează la tratamentele sale. ”Nu bolile trebuie să le tratăm, ci pacienții. Tratamentele naturiste sunt personalizate, în funcție de starea fiecăruia, de sistemul imunitar, de diagnostic, de alergii, de stadiul bolii. Fiecare om are un istoric medical diferit. Din acest motiv tratamentele alternative se concretizează în rețete unice, care să corespundă nevoilor unei persoane și să nu interacționeze negativ cu alte tratamente urmate”, explică biologul. Toți cei care îi cer ceaiuri primesc sfaturi despre cum să le prepare singuri, cum pot culege și usca plante, în ce condiții să le păstreze, cum să prepare infuziile, cum să le bea, ce să mănânce ori să nu mănânce în timpul tratamentului, cât timp durează un tratament cu ceai și multe alte informații utile.
În acest mod, Irina propune o educație a plantelor și ceaiurilor pentru toată lumea, dincolo de recomandările ei specializate. ”Noi facem parte din natură și de asta încerc să îi învăț pe cei din jurul meu cum putem armoniza cu ea. Din păcate, în modernitatea noastră, totul parcă ne îndepărtează de natură. Suntem zilnic sub atacul chimicalelor, al produselor obținute prin metode prea puțin spuse și verificate. Dar trebuie să reînvățăm că putem face singuri multe lucruri, cu ajutorul naturii. De la roșia cultivată în geam la ceaiuri. Este foarte important măcar să încercăm să avem controlul sănătății noastre”, îndeamnă Irina. Viața ei se învârte de 16 ani în jurul plantelor. ”Este modul meu de a fi. Nu pot spune că aparțin unei categorii, nu sunt nici firmă tip Plafar, nici farmacist. Sunt un om care iubește plantele, le înțelege și le vorbește și altora despre ele. Le adun cu drag, le lucrez cu pasiune. Poate acesta este secretul”, zâmbește biologul.
Irina Stanca-Mustea explică beneficiile fiecărui ceai în parte
Viața de producător de ceaiuri nu cunoaște două zile la fel
A fi producător de ceaiuri din plante crescute natural nu este deloc ușor. Ca orice mic întreprinzător, Irina plătește taxe, impozite, mai ales că, pentru activitatea ei, are nevoie de grădină. Și-a construit un mic laborator unde prepară produsele. Ea le ambalează, le face etichetele și le promovează ori le vinde la târguri și evenimente. Pentru culesul plantelor din țară, merge în zone aflate la 20 – 40 de kilometri distanță de orice așezare umană. Preferă județele Cluj și Vâlcea, unde, în ultimii ani, a găsit exact ceea ce caută și și-a format o echipă de colaboratori, de șapte persoane. ”Între 5 lei și 20 – 25 de lei dau pe kilogramul de plante, în funcție de plantă, cât e de rară, cât de multă muncă implică, spre exemplu, cultura ei, în cazul gălbenelelor, să zicem, pentru că mi-am încurajat colaboratorii să și cultive, nu doar să culeagă. Eu le dau semințele pentru culturi, semințe pe care eu le recoltez. Controlul asupra procesului de culegere este foarte important, așa că de multe ori merg cu ei pe teren”, spune Irina.
Plantele trebuie culese, în funcție de specificul fiecăreia, într-un anume timp, astfel că perioada de recoltare merge din aprilie până în noiembrie. Nu trebuie rupte ori smulse, ci tăiate frumos cu un cuțit. Uscarea lor se face în camere răcoroase, de preferat un pod, din lemn sau direct pe pământ, în niciun caz pe beton sau alte materiale de construcție și, foarte important, nu trebuie accelerată în mod artificial, pentru ca plantele să nu își piardă proprietățile. Depozitarea – în saci de pânză ori hârtie, niciodată în plastic. Mărunțirea plantelor se face manual, iar amestecul lor în ceaiuri de tratament este gândit atent de biolog, în funcție de scopul fiecărui ceai. Valabilitatea unui amestec astfel obținut este de doi ani, iar o pungă de 75 – 85 de grame (cantitatea necesară, cu aproximație, unei luni de tratament) costă 10 lei. ”Din ceea ce câștig într-o lună, reinvestesc mare parte. Mereu este ceva de luat, miere, ceară, ulei de măsline sau una-alta pentru laborator. Iar câștigurile variază în funcție de lună. Făcând o medie, cred că mă înscriu într-un venit de aproximativ 400 – 500 de euro pe lună, dacă e să calculăm așa”, spune Irina.
Tot ce adună reinvestește (fiicele ei sunt în Germania, așa că aici are grijă doar de plantele sale), iar acum are planuri de extindere. Vrea să se mute de la casa din Popești-Leordeni, unde stă și lucrează în prezent, înspre o zonă mai îndepărtată de agitația urbană. Își dorește să țină culturi mari, mărginite de arbuști fructiferi și cătină, dar și un un solar pentru legume cultivate tradițional. ”Vreau să îmi extind linia de produse cu paste de măceș, de coarne, de mere sau de coacăze. Apoi, vreau să cultiv legime și fructe de grădină tradițional, fără tratamente. Și îmi doresc să mă extind și pe linie cosmetică, cu alifii sută la sută naturale, pe bază de plante, ulei de măsline și ceară sau miere de albine. Mă pregătesc să fac inclusiv curs de cosmetică, pentru a cunoaște perfect domeniul”, spune biologul. Irina își îmbunătățește în permanență rețetele, în funcție și de evoluția bolilor moderne. Viața ei dintr-o zi nu seamănă cu cea din ziua următoare și Irinei nici nu i-ar plăcea să fie altfel.
Ceaiurile Irinei au, toate, etichete cu compoziția și indicațiile de utilizare
”Organismul nostru de iartă de foarte multe ori. Dar și când nu ne mai iartă …”
Oamenii cumpără ceaiuri de la ea și o caută pentru sfaturi. Cei care revin fie vor să continue tratamentele, fie îi mulțumesc pentru sfaturi, deși, spune Irina, ”cine se simte bine nu prea mai vine să spună. Doar cine se simte rău vine. Dar puține situații am avut de acest tip și mereu am încercat să găsesc motivul pentru care tratamentul nu a funcționat. De cele mai multe ori, este pentru că oamenii nu respectă indicațiile. Chiar dacă vorbim de ceaiuri și nu de medicamente din farmacie, regulile sunt reguli. Plantele nu te ajută oricum, fără ca tu să depui un minim efort. Și da, există și efecte secundare, dar minime, față de cele ale medicamentelor. De asta discut cu fiecare om în parte pentru a găsi exact acel tratament care i se potrivește”, explică Irina. Neobosită, este în stare să vorbească fără încetare despre plantele ei dragi, despre beneficiile naturii de care uităm tot mai des. Nu contează câți clienți are în jurul tarabei cu ceaiuri, îi cuprinde pe toți din ochi și tuturor le oferă un sfat.
Irina dă oricărei persoane care ajunge în preajma ei senzația unei surse inepuizabile de energie. În universul ei frumos colorat de atâtea plante și flori, cu parfumuri și proprietăți ce așteaptă să fie redescoperite, Irina trăiește după filosofii de viață simple, pline de înțelepciune. Nimic nu este fals în ochii și emoțiile ei, nimic nu spune fără a crede cu toată ființa ei în acele vorbe. Nu își arogă titulaturi sau doctrine; își dorește doar ca oamenii să înțeleagă cât de mult îi ajută natura și cum pot fi mai fericiți dacă reînvață să armonizeze cu ea. Mai fericiți, mai sănătoși, mai liberi, crede Irina. ”Organismul nostru ne iartă de foarte multe ori. Dar când nu ne mai iartă, deja este foarte grav și, probabil, prea târziu. Natura este aici, așteaptă să realizăm că ne poate ajuta oricând. Dar de noi depinde să înțelegem asta”.
Foto: Camelia Jula
Un comentariu
Cele mai bune ceaiuri medicinale:
http://camarasdelumini.wordpress.com/2011/05/31/cele-mai-grozave-ceaiuri-medicinale/