Guvernul Turciei duce “o luptă pierdută din start” prin interdicţia asupra reţelei de socializare Twitter, susţin specialişti din sectorul social media. Utilizatorii turci de Twitter continuă să posteze comentarii pe conturile lor, prin reţele private virtuale (VPN), prin Tor (browser anonim) şi prin mesaje-text, scrie BBC.
În primele 24 de ore după lansarea interdicţiei, s-a înregistrat o creştere de peste 33.000% a descărcărilor de softuri pentru iPhone şi Android, raportează VPN Hotspot Shield. Twitter a oferit utilizatorilor sfaturi despre cum pot accesa în continuare reţeaua, chiar şi după interzicerea ei de către autorităţile guvernamentale – prin mesaje-text, care nu au nevoie nici măcar de conexiune la internet. Pe blogul său, Ryan Holmes, director al platformei Hootsuite (social media management), a scris că firma sa a înregistrat un trafic triplu din Turcia după anunţarea interdicţiei. Departamentul de Stat al SUA a calificat acţiunea guvernului turc de cenzură asupra social media drept un act similar „arderii cărţilor în secolul 21”: „Turcia nu are de ce să se teamă de fluxul liber de idei şi chiar critici de pe Twitter”, a spus Doug Frantz, reprezentant al departamentului, pe blogul oficial al instituţiei.
Interdicţia iniţială a venit sub forma redirecţionării: utilizatorii care scriau o adresă web anume erau automat trimişi către o pagină de aşteptare. Însă utilizatorii au găsit o modalitate simplă de a ocoli interdicţia: prin serviciul DNS al Google, scriind adresa IP a Twitter, adică un număr, nu numele site-ului şi modificând anumite setări de bază ale distribuitorului lor de internet, a explicat Rik Ferguson, vicepreşedinte al Trend Micro (securitate online). „Este ca şi când ai alege ce carte de telefon să foloseşti”, a spus el pentru BBC, completând: „Blocarea comunicării pe internet este imposibilă dacă nu scoţi totul din priză”. Acum, însă, şi adresele IP sunt blocate, precum şi serviciul DNS al Google, astfel că utilizatorii din Turcia se îndreaptă spre VPN-uri şi browserul anonim Tor, pentru a fi prezenţi în mediul online, fără, însă, a dezvălui locul unde se află.
„Este mult mai puţin complicat decât sună. Pentru acces VPN, este nevoie să plăteşti o subscripţie, iar pentru Tor trebuie să descarci pachetul de utilizare”, spune Ferguson. Acesta este, însă, de părere că, mai devreme sau mai târziu, Twitter va trebui să se supună legilor ţărilor în care este utilizat. „Guvernul turc poartă acum discuţii cu Twitter, despre care spune că sunt optimiste, dar social media este un organism extrem de fluid: cine poate spune că dai jos o postare dintr-un loc şi nu va apărea în alt loc?”, explică specialistul. În plus, mai spune el, problema „scoaterii conţinutului” (motivul pentru care Turcia a interzis Twitter) nu este atât de simplă: „Cum procedezi, scoţi întreg conţinutul sau îl faci doar inaccesibil ţării unde este considerat ilegal? Dacă ştergi tot, asta înseamnă mai degrabă cenzură decât respectarea unei decizii judecătoreşti”.
Sursa şi foto: BBC
Puteţi citi şi:
Turcia blochează accesul la Twitter
Turcia ar putea interzice Facebook şi YouTube
Utilizatorii de Twitter din Turcia pot accesa reţeaua prin mesaje-text