Interzicerea fildeşului pe piaţa asiatică ar putea salva elefanţii

0

În ciuda faptului că, la nivel internaţional, comerţul cu fildeş a fost interzis din 1989, piaţa asiatică se supune altor reguli, iar anul trecut a fost considerat cel mai rău, din istoria cunoscută, în materie de braconaj asupra elefanţilor. Nici anul acesta nu a început bine, dat fiind recentul masacru din Camerun.

 

 

Problema este, spun organizaţiile internaţionale, comerţul ilegal, susţinut de posibilitatea legală de achiziţie a fildeşului pe pieţe precum cele din China sau Japonia. Un raport al EIA (Environmental Investigation Agency) arată că aprobarea achiziţionării de fildeş în China şi Japonia, chiar dacă făcută sub regulile unei convenţii internaţionale privind speciile ameninţate, a dus la o creştere accentuată a comerţului ilegal, deşi scopul măsurii a fost tocmai să oprească această practică. Iar pentru alimentarea pieţei asiatice cu fildeş sunt omorâţi elefanţii africani.

Deşi autorităţile chineze au promis, în 2008, că vor frâna piaţa neagră a fildeşului, investigaţii ale EIA au scos la iveală faptul că acest lucru nu s-a întâmplat, ci, dimpotrivă, piaţa respectivă a tot crescut. Cea mai recentă astfel de anchetă, din 2010, a arătat că 90% din fildeşul vândut în China provine din surse ilegale – mai specific, braconaj şi comerţ ilicit. „Investigatorii sub acoperire ai EIA au avut de-a face cu mulţi traficanţi de fildeş, iar discuţiile cu aceştia au relevat faptul că nu există niciun fel de control asupra acestei pieţe, care îşi are centrul în Guangzhou (China). Traficanţii au povestit despre reţele de rute pentru aducerea fildeşului în China, cum ar fi cele prin nordul Vietnamului şi despre metode sofisticate de ascundere, precum ar fi în cutii de metal prinse sub nave”, arată raportul EIA.

Reprezentanţii EIA solicită Uniunii Europene să retragă statutul de „cumpărător autorizat” de fildeş acordat Chinei şi cer o investigaţie independentă asupra întregului sistem de comerţ cu fildeş din China. Reprezentanţii EIA consideră că numai o interzicere totală a prezenţei fildeşului pe piaţa asiatică ar putea salva elefanţii rămaşi în sălbăticie, care, deocamdată, continuă să fie vânaţi de către braconierii care obţin un profit considerabil din comerţul ilegal practicat în China.

 

Sursa: Mongabay News

Foto: EIA / depozit de fildeş în Malawi

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger