Interviu:”Medicina alternativă e ignorată din cauza multor interese”

15

Terapiile cu bioenergie sunt pe cât de răspândite, pe atât de controversate. Dacă oficial sunt etichetate drept „pseudoştiinţă”, iar rezultatele sunt puse pe seama efectului placebo, susţinătorii acestui tip de medicină alternativă vin cu numeroase exemple de vindecări aparent miraculoase. Cât şi cum funcţionează tratamentele cu biorezonanţă, cum îi diferenţiem pe şarlatani de terapeuţii autentici şi care sunt principiile după care funcţionează aparatele folosite, provenite din tehnologia spaţială, aflaţi de la dr. Adrian Elisei. Specialist în medicină de familie, dr. Elisei explică pentru Think Outside the Box cum putem evita capcanele unui stil de viaţă nesănătos: neglijarea alimentaţiei, stresul, comoditatea, lipsa mişcării şi excesul de medicamente.

Interviu de Roxana Bucată

Ce este bioenergia şi care sunt principiile de bază ale acestui domeniu al medicinei alternative?

Medicina alternativă şi complementară este varianta alternativă a medicinei alopate – ceea ce nu se tratează cu droguri şi cu metodele clasice. În cadrul medicinei alternative, sunt mai multe discipline: homeopatia, reflexoterapia, acupunctura, presopunctura. Medicina naturistă intră şi ea în medicina alternativă, care este o extensie a medicinii alopate , o metodă adjuvantă sau pe care o putem cataloga drept variantă, atunci când medicina alopată stă cu mâinile în sân. Sunt cazuri de boli incurabile – multe tipuri de cancer, tumori – care au fost vindecate prin mijloace alternative, prin meditaţie şi prin puterea gândului.

Principiile şi aparatele care au apărut acum pornesc de la faptul că suntem nişte structuri organice , carcase din atomi, molecule, iar orice legătură dintre ele înseamnă energie. Orice câmp energetic înseamnă biocurenţi, înseamnă câmp electromagnetic. Aparatele de biorezonanţă măsoară frecvenţa pe care o are fiecare structură, frecvenţa fiind dată de frecvenţa corpului spiritual, astral. Noi suntem formaţi din carcasă şi spirit care, despre care se spune, nu moare niciodată, moare carcasa. Când vine momentul, când spiritul primeşte “undă verde” se întoarce în altă carcasă. Corpul spiritual , energetic, nu moare niciodată. Ne înconjoară şi ne dă tot timpul semnale pe care, de cele mai multe ori, nu ştim să le interpretăm.

Aparatele de biorezonanţă provin din tehnologia spaţială, din cercetările militare. Majoritatea aparatelor pe biorezonanţă sunt fabricate de către Rusia, Ucraina, S.U.A. şi sunt derivate din tehnologia spaţială. Rusia şi Ucraina sunt ţări care au dezvoltat foarte mult metodele de terapie bioenergetică, atât la nivel de aparatură, cât şi la nivel uman. România are zone unice în lume, cu o încărcătură energetică foarte puternică şi benefică, cunoscute de către iniţiaţi.

În ce măsură sunt folosite aparatele pentru biorezonanţă?

În lume sunt folosite aparatele pe bioenergie, dar nu sunt promovate. Nu există un interes mare. Un inginer rus, Georges Lakhovski, emigrat în Franţa, a inventat în anul 1928 un aparat , oscilatorul cu unde multiple, care trata cancerul. Demonstrat pe o femeie de 82 de ani cu cancer de piele, la nivelul obrazului stâng. După a patra şedinţă, cancerul a dispărut. Ce a fost mai surprinzător este că pielea din jur nu mai avea riduri, era întinerită. Dar, fiind inginer, doctorii l-au pus la zid, negând evidenţele. În anul 1941, Georges Lakhovski a plecat în America. După câteva luni , în mod cu totul neaşteptat , a murit călcat de o maşină. Nimeni nu a mai găsit vreun document sau schiţă a aparatului inventat de el.

Există specialişti în bioenergie în România?

Un bioenergetician rezolvă un caz de cancer pe zi, mai mult este epuizant. Sunt şi la noi specialişti care rezolvă tumori – arcul carpatic este un centru foarte bun energetic. Şi străinii ştiu foarte bine lucrul acesta. E un loc binecuvântat. Dar sunt şi mulţi şarlatani, foarte mulţi care folosesc inocenţa şi speranţele unor bieţi oameni pentru a-şi spori resursele financiare. Pot exista şi riscuri – dacă ştii cum să-ţi controlezi puterile, poţi să influenţezi mental oamenii pe care îi tratezi. Se pot induce prin hipnoză mesaje diverse, se pot transmite mesaje subliminale care pot influenţa comportamentul uman.

Eram student şi eram în stagiu de gastoenterologie la Fundeni. Ne uitam la tomograf la o pacientă care avusese o tumoare gastrică. O operase profesorul în urmă cu 1 an şi 3 luni , chiar înainte de Crăciun. La momentul respectiv, când a văzut ce-i înăuntru a închis-o, erau metastaze peste tot, iar tumora era inoperabilă. Le-a spus rudelor că nu mai avem ce să-i facem, până la Crăciun o să se ducă. Ei i s-a spus că operaţia a ieşit nemapomenit. Am văzut tomografia înainte de operaţie şi după un an, când nu mai avea absolut nimic. Am fost la ea şi am întrebat-o ce-a făcut. Mi-a povestit că a mers, la sugestia unei vecine, la o doctoriţă în Tunari care face bioterapie. A făcut zece şedinţe şi i s-a dus tumoarea. Se mai pune problema, şi medicina citează astfel de cazuri, dacă nu cumva faptul că i s-a spus că totul e în regulă (lucru care a evitat căderea în panta depresivă a pacientei) să fi transmis nişte semnale benefice sistemului imunitar, iar tumoarea să fi fost eliminată prin propriile resurse. Adevărul nu-l vom şti dacă nu cercetăm mai multe cazuri şi să facem nişte studii de caz mai aprofundate. Acest lucru, dacă suntem lăsaţi să facem aşa ceva. Eu unul chiar vreau să mă dedic studierii unor astfel de cazuri.

Ce afecţiuni trataţi cu ajutorul medicinei alternative?

Pentru heliobacter (o bacterie care infectează mucoasa stomacului), se dau 3 antibiotice şi încă două medicamente timp de zece zile. În ziua a şaptea am văzut cum arată pacienţii, sunt leşinaţi. Eu am încercat să tratez această afecţiune cu o plantă din Grecia care seamănă cu tămâia şi pacienţii au fost foarte mulţumiţi. Urmăresc an de an la conferinţe şi nu se schimbă nimic în tratamentul gastritei cu heliobacter. Am vrut să facem un studiu despre tratarea acesteia natural la noi, dar nu s-a arătat nimeni interesat. Pentru că medicii nu cred, sunt atât de încuiaţi încât nu acceptă că există şi altă variantă. Dar, când ajunge “funia la par”, imediat se interesează.

Tot natural mai tratez afecţiuni nervoase: depresii, anxietăţi, stresul. Le dau extracte, ceaiuri de plante. Aceste tratamente trebuie combinate, nu trebuie să fim habotnici. Până se instalează efectul tratamentelor naturiste durează şi mulţi nu au timp să aştepte. Astfel că se poate iniţia cu un medicament mai uşor sau să combini terapia naturală cu o psihoterapie.

Cum funcţionează aparatele pentru biorezonanţă? Pot ele înlocui aparatele din medicina convenţională?

Unele aparate măsoară biorezonanţa, deci câmpul emis de fiecare structură în parte. Sesizează paraziţi, virusuri, bacterii, depistează deficienţe energetice celulare şi, unele dintre ele tratează în acelaşi timp. Există un aparat de acest gen – metatron – al cărui mod de nutriţie poate identifica ce alimente nu fac bine. Un aliment poate rezona bine cu un pacient şi cu altul nu. Aparatul sesizează personalizat dacă nutriţia este compatibilă cu structurile proprii ale organismului.

Aparatele pentru biorezonanţă completează medicina convenţională, nu o înlocuiesc. În tratarea unui bolnav trebuie să ţinem cont de proceduri şi tratamente, nu trebuie să excludem una în favoarea alteia. Nu ne putem întoarce acum la vraci, avem aparate care ne pot ajuta, sigur. Dar, uneori, variantele oferite de medicina alternativă sunt ignorate şi din cauza altor interese. Există un aparat care este mult mai sensibil în ce priveşte cancerul mamar decât RMN-ul mamar – radiotermograful cu microunde. Radiotermograful cu microunde costă de 50 de ori mai puţin decât RMN-ul. Deci, sunt lucruri care nu se spun şi din considerente financiare.

Orice fel de afecţiuni se pot identifica prin aceste aparate. Interacţiunea dintre câmpurile magnetice se simte. Se întâmplă să intraţi într-o cameră şi să vedeţi o persoană care să vă fie antipatică fără motiv. De ce? Datorită interacţiunii, incompatibilităţii câmpurilor biomagnetice! Sau intraţi într-o încăpere si vedeţi o persoană pe care vi se pare că o cunoaşteţi de când lumea. De ce? Din nou, interacţiunea câmpurilor biomagnetice.

Cum apreciaţi stilul de viaţă la românilor? În ce măsură obezitatea este o ameninţare pentru sănătatea românilor?

Nu ştiu statistic cât sunt românii de obezi, dar luăm numai ce-i prost din Occident. Noi nu eram chiar atât de obezi, dar după ce au venit fast-food-urile am început să ne îngrăşăm pentru că ne e mai simplu. Nu din cauza fast-food-ului propriu zis, pentru că nu ni-l bagă nimeni pe gât, dar nu mai avem timp, nu mai ştim să facem mişcare. Nici înainte nu ştiam, dar, neavând ce să facem, ne plimbam. Acum, având prea multe de făcut, nu mai avem timp nici să ne plimbăm. Ieşim din maşină, intrăm în casă; ieşim din maşină, intrăm la birou. N-ai timp să mănânci la serviciu şi mănânci când ajungi acasă, spargi frigiderul şi mănânci de nu mai ştii de capul tău, iar ficatul l-ai făcut praf. Băutura este, de asemenea, un motiv de obezitate. Berea, care e la modă, în timp produce deficienţe la nivelul musculaturii. Aţi văzut băutorii profesionişti parcă sunt gravizi. Nemţii spun că hameiul stimulează producţia de hormoni estrogeni la bărbaţi, de aceea fac burtică şi sâni. Se produce o dehiscenţă la nivelul musculaturii abdominale, ficatul se încarcă cu grăsimi (apare steatoză hepatică), digestia se produce defectuos, ne balonăm, nu dormim bine, iar dimineaţa ne trezim obosiţi. Începând cu o ziua următoare, ciclul se repetă şi aşa intrăm într-un cerc vicios, din care greu mai ieşim dacă nu avem voinţă şi dorinţă de a ieşi până nu e prea târziu.

Obezitatea vine din creier, excluzând unele tulburări hormonale, precum hipotiroidia. Restul, sunt îmbuibaţii de mâncare. Sunt tot mai mulţi tineri plini de vergeturi. Din cauza alergăturii după job, uită să mănânce, dar e neglijenţă. Un covrig, o banană, un iaurt reprezintă o masă, cât durează să le mănânci? Astfel, înveţi creierul că e ora mesei; ca la experimentul lui Pavlov. Vrem să facem focul în sobă o dată pe zi şi să ne ţină căldură toată ziua. Nu se poate . Trebuie să arunci când şi când un vreasc pe foc, să-l întreţii. Aşa este cu metabolismul uman. Ca să nu-l dai peste cap, trebuie să mănânci puţin şi des (nici nu poţi mânca mult dacă mănânci des).

În momentul în care ajunge “funia la gât”, am vinde şi casa numai să ne facem bine, n-ar conta nimic. Dar de ce trebuie să ajungem acolo, să ajungem cu spatele la zid, când nu mai putem face nimic. Sau mai sunt cei care zic „aia nu, aia nu … ce viaţă e asta?”. Asta înseamnă viaţa: Fumat, alcool, etc.? O prietenă psiholog  îmi spunea: “spune-le pacienţilor care susţin că nu au timp să înlocuiască cuvântul  timp cu viaţă şi să vadă ce rezonanţă are expresia aceasta în mintea lor”. Până la urmă, e acelaşi lucru. Iar când spui „nu am viaţă”, te cam infioară. Ceva, ceva tot se schimbă.

Cât de importantă este alimentaţia pentru o sănătate de fier?

Alimentaţia este importantă asemenea benzinei cu care alimentăm maşina; dacă alimentăm cu benzină proastă, în timp se strică motorul. Din păcate, pe piaţă se găseşte „benzină” proastă. Arată bine, ambalată bine, reclamă bună, dar proastă. Tot ce înseamnă procesat este rău pentru sănătate. După revoluţie, dacă un produs era românesc, ajungea la coşul de gunoi. Acum începem să realizăm ce am lăsat în urmă. Roşiile noastre aveau gust şi au simţit asta şi străinii. Am un prieten american care, după ce a stat în România câţiva ani, s-a reîntors pentru o perioadă în America şi acolo a vrut o ciorbă de roşii ca în România. Soţia (româncă) i-a făcut ciorbă, dar ciorba nu avea niciun gust. A urmat întrebarea firească „de ce ciorba de roşii nu are acelaşi gust ca în România?”. Pentru că roşiile noastre au gust, încă. Să învăţam să preţuim ce avem şi să luptăm să le menţinem aşa cum le-am avut dintotdeauna! Dar, pentru acest lucru trebuie să ne ajutăm unii pe alţii şi să muncim pământul cu drag. Aşa cum noi îl respectăm pe el şi respectăm natura, aşa ne vor respectă şi ele pe noi. În faţa naturii avem exemple recente că suntem neputincioşi. Nu am respectat-o şi acum se răzbună pe noi (cutremure, tsunami, uragane, inundaţii, găuri în stratul de ozon etc).

Vor rămâne doar alimentele bio, dar care nici ele chiar bio; au o etichetă foarte bine justificată. Interesele sunt însă mari şi de aceea unele lucruri nu se spun. Cum e şi cazul microundelor, care produc modificări ale lactoglobinei (proteinei din lapte), care pot favoriza apariţia unor cancere,  sau al radiaţiilor produse de telefoanele mobile care încălzesc creierul cu 1 grad, creierul revenind la temperatura normală într-un timp dublu faţă de intervalul cât a fost expus la convorbirea telefonică (lucru demonstrat prin metode termografice ). Dar nu poate fi tras nimeni la răspundere – „Ti-am turnat eu pe gât Coca Cola?”, „Te-am pus eu să fumezi?”, „Te-am pus eu să vorbeşti la telefon ca la gard ?”, etc. La patru sticle de Pepsi băute pe zi, riscul de cancer gastric creşte de trei ori, studiu efectuat de americani.
Putem concluziona, făcând un apel către semenii noştri la moderaţie în ceea ce priveşte “lucrurile nocive” sănătăţii: să încerce să renunţela ele şi să aibă mai multă îngăduinţă unii cu ceilalţi, pentru că gândurile rele atrag  gânduri rele. Adică “energiile negative” atrag “energii negative” , niciodată din cele benefice.

Foto: biorezonanta.org / Sistem de corectie spectrala CME Bioscaner, Reuters, Adrian Elisei

Tags:15 comentarii

 1. Terapiile cu bioenergie sunt pseudostiintifice pentru ca nu respecta metoda stiintifica. Punct. Ce o fi atat de greu de inteles pentru sarlatanii astia? Nu e ca si cum metoda stiintifica e un lucru greu de urmarit. Pasii sunt foarte clari.

 2. Societatea de consum si-a demonstrat de multa vreme limitele.Sistemul social numit capitalism la fel. Concluzia : sa trim cat mai simplu , pentru ca simplu inseamna sanatos.Loviti capitalismul unde il doare cel mai tare, loviti-l in profit. Consumati doar pentru, a trai nu traiti pentru a consuma.

  • Si ce legatura are comentariul tau cu subiectul de fata? Ca nu imi dau seama. E datoria fiecaruia sa determine care e cel mai bun mod de a isi trai viata.
   Si acum 200 de ani lumea traia simplu dar speranta de viata era la jumate fata de acum. Asa ca las-o mai moale ca macane.
   Singurul lucru care trebuie schimbat este educatia pentru ca momentan asta e ce ne trage in jos. Prostia, manelismele, superficialitatea,lipsa de valoare vin toate pe fondul unei educatii deficitare.

 3. Spunea cineva ca jurnalistii sunt cauza multor probleme si mi se parea o afirmatie aiurea… pana am vazut articolul asta. Autorul nu stie nimic. Punct. Totusi dezinformeaza o multime de oameni, printre care si unul sau doi bolnavi de cancer care daca n-ar fi vazut prostiile astea s-ar fi operat. Toti oamenii care mor din cauza refuzului actului medical in favoarea terapiilor alternative sunt pe constiinta voastra, acelora care scrieti astfel de articole.

 4. daca va inchipuiti ca toata medicina,de la hipocrate la cristian barnard incape in ”aparatele”de biorezonanta,va inselati jalnic.ele nu sunt altceva decit ohmetre ceva mai sensibile care masoara de fapt rezistenta interna diferita si specifica fiecarui individ in parte.ciudat dar in exemplele citate nu se mentioneaza niciodata efectul placebo.

 5. Se întâmplă să intraţi într-o cameră şi să vedeţi o persoană care să vă fie antipatică fără motiv. De ce? Datorită interacţiunii, incompatibilităţii câmpurilor biomagnetice!

  Tovarase Elisei, nu stiu daca au interactionat cumva campurile noastre biomagnetice; cert este ca imi esti teribil de antipatic. Din tot ce ai scris aici rezulta ca nu detii cunostinte elementare de fizica si chimie, nu cunosti metoda stiintifica, esti doxa de gandire magica si faci apel in mod repetat la supranatural si la tehnici de dezinformare specifice sarlatanilor de profesie.

  Dovezi pentru vreuna din aberatiile expuse in articol ai?

  Am vazut o fantoma azi noapte care a spus ca minti de rupi. Nu una, defapt erau 3 fantome si 5 spiridusi biomagnetici. Te-am testat cu puterea gandului si am aflat ca esti complet lipsit de scrupule si nu te intereseaza sanatatea oamenilor ci te intereseaza doar sa profiti de persoanele disperate.

 6. In SUA aceste aparate sunt interzise. In EU vor fi interzise in curand. Cred ca aest lucru spune mult despre valoarea articolului si al “vraciului” care isi spune doctor.

  Chiar asa: stiti ca un medic pana nu isi da doctoratul nu este doctor ?! Totusi, multi isi spun astfel si accepta sa li se spuna asa.

 7. Nu pot spune altceva decat ca fiecare are dreptul la opinie , pe care o respect . Oricare dintre noi are dreptul de a alege cum isi traieste viata si ce vrea sa faca cu ea. Pentru cei care sunt sceptici ( si ma repet :le respect opinia ) in ceea ce priveste terapiile alternative nu pot sa le spun decat atat : UNEORI, PENTRU A AFLA ADEVARUL TREBUIE SA VEZI DINCOLO DE IMPOSIBIL .
  Stima pentru cei ce si-au rupt din timpul pretios pentru acest schimb de opinii

  • Adrian, daca te documentezi adanc intr-un domeniu si vine un semianalfabet sa isi dea cu parerea,consideri ca este demna de respect parerea lui? De ce mai exista stiinte, scoli, universitati? Chiar crezi ca lumea merge inainte prin atotstiutorii ca la televiziunile din Romania?
   Referitor la terapiile alternative, nu pot fi negate din start. Dar nu oricine foloseste aceste cuvinte merita bagat in seama…
   Si, daca imi permiti,dincolo de imposibil nu exista. Exista doar dincolo de limitele fiecaruia, masiv subevaluate subiectiv.

 8. Domnul Elisei umbla cu cioara vopsita cu aparatele lui si nu este singurul. Insa exista destule probe experimentale despre acupunctura (cu sau fara efectul placebo) si medici seriosi o practica. Dificultatea consta ca cel ce doreste sa corecteze anumite dezechilibre utilizand “energia interna” (qi sau chi dupa cum o pronunta japonezii sau chinezii) trebuie sa fi practicat ei insisi o arta martiala interna cu sinceritate, sau tehnici de qigong/taichichuan, ani nenumarati. Si aici exista insa o multime de sarlatani…

 9. Am spus-o de mai multe ori: sunt şi medici cărora nu le-a plăcut şcoala, nu au înţeles nimic din ştiinţă, au luat o gramadă de meditaţii la fizică să intre la facultate şi tot degeaba: rămân convinşi că unele inepţii, precum memoria apei (vezi homeopatia) chiar există. Interesul e destul de clar: să vândă apă chiară cu efect de placebo pe bani buni.

 10. Edif,
  Ce este imposibilul decat limita fiecaruia , linia orizontului de care noi nu mai putem vedea?
  Ce facem noi in toata viata noastra decat ca incercam sa ne convingem unii pe ceilalti de veridicitatea spuselor noastre ? In final , castiga majoritatea ca asa este democratic dar asta nu inseamna ca triumfa adevarul.
  Ai dreptate , sunt multi semianalfabeti care au o putere de convingere extraordinara. Ii vedem destul de des la TV.

 11. Pentru cei care nu stiu dar se pronunta : sunt aparate de terapii alternative certificate UE si unele chiar fabricate in USA si certificate de ei . Asa ca, Petronius, mai documenteaza-te! Nu comentez ce fac aparatele dar nu cred ca se certifica niste aparate ptr a fi folosite de “sarlatani”.
  Si ca sa stii si tu : la terminarea facultatii , dupa sustinerea examenului de licenta se elibereaza diploma pe care scrie ( cum de altfel scrie pe diploma oricarui absolvent de medicina din lume ) Dr. …. , M.D. Aceasta abreviere inseamna “medical-doctor” . In paranteza pe diploma scrie ” acesta nu reprezinta titlu stiintific”. Aceia la care te-ai gandit tu sunt doctori in medicina , Petronius . Toti medicii sunt M.D. ,sa stii. Asta pentru cultura ta generala s-o mai imbogatesti , daca vrei.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger