Interviu: Inventatorul ţigării fără fum

1

O nouă categorie de companii produce tuburi cu nicotină pură care nu scot fum, denumite e-țigări, promovate drept un ajutor pentru fumătorii care vor să se lase. Din păcate, acestea  au condus la o dezbatere încâlcită despre e-țigări, iar statul New York se gândește să le interzică. Aflaţi cum va arăta viitorul fumatului şi povestea ţigărilor care nu fumegă chiar de la cel care le-a inventat: James Monsees.

de Harry Cheadle

James Monsees, alături de Adam Bowen, e inventatorul Ploom , un hibrid între o e-țigară și o pipă. Introduceți o cantitate de tutun adevărat (e-țigările folosesc nicotină pură și arome) în “pai” și apăsați pe un buton pentru a porni un proces de încălzire pe bază de butan care-l transformă în vapori pe care poți să-i inhalezi. Parcă tragi dintr-un USB gigantic, dar adevărul e că-ți iei doza fără să înghiți fumul acela nenorocit.

E inodor, nu elimină niciun fel de chimicale dăunătoare în atmosferă și e guvernat de legile care i-au împins, la propriu, pe fumători afară, în frig. Teoretic, poți să stragi dintr-un Ploom în metrou sau într-un restaurant și nimeni n-are ce să facă în privința asta. Ploom-ul ori e soluția la toate problemele fumătorilor, ori e varianta industriei tutunului la Segway. Am pus mâna pe unul recent și l-am sunat pe James la biroul lui din San Francisco ca să aflu mai multe.

Motherboard: Cum ai ajuns tu și Adam la ideea de a crea această pipă ciudată care nu produce fum?

James Monsees: Amândoi eram la un master de design de produs la Stanford, un program destul de intensiv, și aveam o clădire foarte mișto în mijlocul campusului… Practic trăiam acolo. Pentru că munceam tot timpul, fumatul era relativ la ordinea zilei. Erau destul de mulţi fumători în clasa noastră și oameni care se apucaseră să fumeze pentru că erau stresați și aveau nevoie să facă ceva în direcția asta.

Munca și fumatul par să meargă bine împreună.

Da, exact. Adam ieșea afară ca să fumeze… Fuma o țigară, iar eu nu, dar stăteam acolo cu el și-mi mai aprindeam și eu uneori una, apoi îmi aduceam aminte de ce nu-mi plac țigările. Am început să vorbim despre motivele pentru care țigările sunt un așa mare eșec în zilele noastre.

De ce crezi că țigările sunt un eșec?

Sunt un produs tradițional care n-a mai avut parte de vreo inovație din 1950, de când a apărut țigara cu filtru – dacă asta se poate numi inovație. Pe vremea aceea, oamenii în general nu înțelegeau că există o grămadă de chimicale toxice care se eliberau în urma a tot felul de procese de producție, și în general le păsa mult mai puțin de mirosuri, era mai degrabă un fel de normă socială să fii înconjurat de lucruri care miros. Am devenit hipersensibili la ideea de sănătate, ceea ce ne-a adus o grămadă de câștiguri, în termeni de longevitate și bunăstare generală, dar n-am creat încă noi ritualuri de consum care să le înlocuiască pe cele vechi. Așa că cineva trebuie s-o facă și pe asta.

A avut ideea asta a voastră ceva de-a face cu stigmatul social din ultima vreme din jurul țigărilor?

Fumatul era cândva acceptat din punct de vedere social, ba era chiar un ritual popular, cultural. Luxul fumatului a dispărut în timp. Există o grămadă de țări în care acest lux încă există, dar în SUA dispare văzând cu ochii. Și e păcat pentru că asta e frumusețea fumatului: luxul ritualului, aspectul social al fumatului. Nimeni nu se mai apucă de fumat pentru că li se spune că nicotina e un drog, nu ? Ceea ce mă enervează e că am pierdut acest sentiment la nivel de comunitate și lăsăm natura dependentă să definească țigările. E un produs-ritual și ăsta e aspectul cu adevărat atrăgător la fumat.

Marele beneficiu al Ploom este că nu produce fum second hand , nu?

Nu produce nici fel de fum! Ploom doar încălzește tutunul la o temperatură obișnuită și volatilizează nicotina și aroma și orice altfel de alți compuși vrei tu. E un proces foarte simplu; e vaporizare la temperatură joasă. De fapt, el e cunoscut companiilor de tutun de prin 1950. Problema e că ei dețin iconografia țigării. Așa că dacă ar introduce pe piață orice nu e un băț alb ar avea potențial să le taie craca de sub picioare.

 

Însă acum există tot felul de oameni care produc alternative la țigări, cum ar fi e-țigara.

Personal, nu cred că e-țigările sunt foarte viabile. Mie nu-mi prea place experiența țigărilor electronice, dar popularitatea lor îmi spune că există o nevoie disperată de alte produse pe lângă tutunul tradițional. Problema reală cu țigările electronice este că – pentru că nu sunt protejate de drepturi de autor – există o piață deschisă pentru ele și există pe bune sute de companii care produc aceste țigarete electronice. Nu există o conştiinţă adevărată a brandului între ele, așa că singurul mod în care pot intra în competiție e să facă afirmații de sănătate flagrante, iar asta e o violare pe față a reglementărilor FDA. Țigărilor electronice li s-a interzis complet să facă creanțe publice. Cred că acum mai degrabă ele sunt cele care riscă să fie interzise în New York.

Ploom, pe de altă parte, nu face nici o afirmație legată de sănătate. Pe cea pe care mi-ai trimis-o scrie “Beta”. E încă în testări?

E prima versiune a ceea ce ne imaginăm noi că ar putea fi fumatul în viitor. Și nu vrem să ne oprim până nu schimbăm industria. Așa că în prezent este prima generație a produsului nostru, e un produs grozav, dar e puțin delicat. Butanul e, în general, ceva cu care consumatorii nu sunt obișnuiți.

Da, asta era și una din problemele mele cu Ploom-ul meu, nu l-am încărcat bine inițial și nu vroia să pornească.

Exact, așa că vom introduce noi produse anul acesta care vor ține cont de problemele consumatorilor astfel încât să fie mult mai ușor de folosit și mult mai user-friendly. Nu pot să spun nimic mai mult despre ele în momentul ăsta, totuși.

OK, ultima întrebare: Dacă s-ar legaliza iarba, ați începe să produceți “paie” cu marijuana în loc de tutun?

Păi în California și oarecum şi în New York marijuana e legală ca produs medical. Așa că luăm activ în considerare acestă posibilitate și eu unul cred că, dacă legalizarea se produce, noi o să fim primii care vor oferi produse adecvate consumatorilor. Iar între timp clar suntem conștienți de interesul consumatorilor în ceea ce privește canabisul și clar nu ne ferim de asta.

Acest articol a fost tradus de Daria Dinu pentru Vice România.

 

 

 

 

Mai puteţi citi şi:

Cât de eficiente sunt țigările electronice în reducerea dependenței?

New York-ul interzice fumatul afară

Ghid în 8 paşi pentru renunţarea la fumat

China interzice fumatul în spaţii publice închise

Fumatul pasiv cauzează naşterea unui copil mort sau cu defecte

Cum să renunţaţi la fumat cât mai puţin dureros posibil

Tags:Un comentariu

  1. lingurar marian on

    eu deja am incercat si nu e bun deloc te afecteaza la inima pe bune uite eu am facut tratamentul acesta si ma simteam rau de tot am sieu un aparat exact ca a lui are nicotin in el simti nicotinul din el dar nu e bun deloc mai bine te abti spui de o data ca nu mai fumez si gata va spun pe bune ca nu e bun va afecteaza mai rau 0040492492051 numarul de tel al meu cine vrea mai mult va dau informati va multimim

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger