Interviu cu Lily Leung: Călătoare prin lume pentru un an

1

De ceva timp încoace citesc nu numai blogurile româneşti de călătorii, ci şi pe cele străine. Printre acestea se află şi blogul “Explore for a Year” al unei tinere canadience care a hotărât să plece în lume timp de un an… Şi tot uitându-mă prin scrierile lui Lily Leung, am descoperit că a trecut şi prin România. Aşa că am rugat-o să îmi acorde un interviu, să-mi povestească de călătoria ei, de ce a plecat, cum e să călătoreşti ca tipă singură în jurul lumii şi, nu în ultimul rând, despre România.

de Cezar Dumitru (Imperatortravel)

Cine este Lily Leung ?

Lily Leung: Am 28 de ani şi sunt din Toronto, Canada, şi am decis să călătoresc timp de un an în jurul lumii. Sunt în a opta lună a călătoriei şi în momentul de faţă călătoresc cu trenul prin Europa.

De ce ai renunţat la o viaţă confortabilă acasă şi ai plecat la drum? În plus, ai renunţat la o slujbă bună!!! Wow!

Întotdeauna am visat să călătoresc pe perioade mai lungi. Când lucram, cea mai lungă perioadă de călătorie a fost de 2-3 săptămâni. Cu jumătate de an înainte de a-mi începe călătoria cea lungă, mi-am luat concediu timp de o lună, să călătoresc în Croaţia, Bosnia şi Muntenegru. Când m-am întors din vacanţă, mi-a fost clar că trebuie să-mi urmez visul de a călători o perioadă mai lungă.

Lily in Chiang Mai, Thailanda

Deci, până la urmă, ai plecat? Care ţi-a fost ruta până acum? Cum ai ales unde să te duci?

Mi-am început călătoria în noiembrie 2010, când am zburat la New Delhi, direct din Toronto, cu un bilet doar dus. Am călătorit timp de o lună în India, apoi patru luni în Asia de Sud-Est, vizitând Thailanda, Vietnam, Cambodgia, Malaysia şi Singapore. Din Bangkok am zburat în Turcia şi mi-am început excursia în jurul Europei cu trenul. În ultimele opt luni am avut privilegiul să vizitez aproape 20 de ţări, deci petrecând, în medie, cam două săptămâni în fiecare ţară.

Tot drumul ăsta şi singură? Nu este periculos pentru o fată? Te-ai simţit vreodată în pericol? Ai fost jefuită? Hărţuită?

Mi-a fost frică la început, pentru că era prima oară când călătoream singură. Din fericire, nu am fost niciodată jefuită, nici hărţuită, nici n-am fost în vreo situaţie în care cineva să-mi facă rău. M-am simţit surprinzător de sigură, deşi călătoream singură. Cred că experienţa cea mai înspăimântătoare a fost în prima noapte a călătoriei mele, când am luat un taxi noaptea în New Delhi. Cei de la hotelul meu trebuiau să mă ia de la aeroport după ce avionul a aterizat la 3 dimineaţa, dar nu a apărut nimeni, aşa că a trebuit să iau un taxi. Cursa trebuia să fie de circa 45 de minute, dar a durat mai bine de o oră şi m-am trezit cu maşina pe nişte străduţe întunecate, pline de oameni care dormeau pe cărucioare folosite în timpul zilei ca tarabe ambulante. Taximetristul mi-a spus că s-a pierdut. Mi-a dat telefonul lui mobil să sun la hotel să-i explice cum să ajungă, dar nu prindeam legătura. Ţineam strâns telefonul acela mobil şi speram că taximetristul s-a pierdut cu adevărat şi nu se prefăcea. Speram să nu fiu nevoită să sun de urgenţă acasă încă din prima noapte a călătoriei. S-a dovedit că el chiar se pierduse şi până la urmă a găsit hotelul. Am fost aşa de fericită la finalul cursei că nu am fost răpită…

La Taj

Ce i-ai spune unei fete care doreşte să călătorească singură, dar îi este frică?

Dacă îţi este frică să te duci singură într-o ţară străină, poţi să mergi mai întâi cu un grup, într-un tur. De exemplu, mi-am început excursia în India cu un tur de grup asigurat de Gap Adventures. O altă companie care are tururi prin toată lumea este Intrepid Travel. Dacă ţi-e frică să fii singură, încearcă să te uiţi la filme sau mănâncă ceva. Poţi, de asemenea, să faci excursii scurte, de weekend, înainte de a te arunca într-o călătorie lungă, ca să devii mai încrezătoare în tine. De asemenea, este de ajutor să-ţi faci un plan cum să reacţionezi pentru ce se poate întâmpla mai rău, ca de exemplu să-ţi pierzi documentele de călătorie, să-ţi fie furat bagajul, banii sau cărţile de credit/debit. Dacă ai un plan şi ştii dinainte ce trebuie să faci, vei reduce la minimum sentimentul de frică şi incertitudinile legate de faptul că eşti singură.

Cum ţi-ai finanţat călătoria? Ai vreun pont despre cum să călătoreşti ieftin, dar totuşi confortabil?

Mi-am finanţat călătoriile în cea mai mare parte din economiile personale. O metodă este să călătoreşti în zonele în care poţi cumpăra multe lucruri cu bani puţini. De exemplu, în nordul Thailandei am putut să stau într-o cameră single cu baie la comun cu 5 $ pe zi, iar o masă nu costă mai mult de 1-2 $, evident, dacă alegeam să mănânc produse locale. Website-uri de rezervări de hosteluri, cum ar fi Hostel Bookers sau Hostel World,  te ajută să găseşti locuri de cazare ieftine şi sigure în hosteluri (în care împarţi camera cu alţi călători) sau pensiuni. De asemenea, în loc să te duci la McDonald’s, iei mâncare locală, asta te ajută, de asemenea, să economiseşti bani. De altfel, am şi gătit în Europa, unde marea majoritate a hostelurilor au bucătărie proprie, economisind bani.

La Copenhaga

De ce ai ales să treci şi prin România? Ce ai vizitat?

Nu ştiam mare lucru despre România înainte să o vizitez, singurele lucruri pe care le asociam cu ea erau Transilvania, Dracula şi poveştile pe care le-am auzit despre ţigani. Nu ştiam la ce puteam să mă aştept, dar peisajele frumoase şi oamenii prietenoşi chiar m-au surprins. Am stat în România timp de două săptămâni şi am petrecut cea mai mare parte a timpului în Braşov şi Sighişoara. În Braşov am stat câteva zile, relaxându-mă în Oraşul Vechi, bând cafea şi uitându-mă la oameni în Piaţa Sfatului, m-am urcat până la semnul hollywoodian “Braşov” şi, desigur, am vizitat şi “Castelul lui Dracula”. Dacă vrei să citeşti mai multe despre excursia mea, iată link-urile de pe blog: http://exploreforayear.com/travel/weather-brasov-romania sau http://exploreforayear.com/travel/dracula-castle-transylvania-romania pentru poze.

Ce crezi despre România? Cum ai compara-o faţă de alte locuri pe unde ai fost?

Cred că România este o nestemată ascunsă în Europa. Mi-a plăcut în mod special Braşovul. Plănuisem să stau vreo trei zile şi până la urmă am stat mai mult de o săptămână. Oraşul Vechi a fost încântător, iar oamenii atât de prietenoşi. Când am fost în excursie la Castelul Bran şi celelalte castele şi citadele care erau la circa 40 km de Braşov, am fost ajutată foarte mult de şoferii de autobuze. Asta m-a ajutat foarte mult pentru că eram singură şi ar fi fost un dezastru dacă m-aş fi pierdut. Călătoriile înseamnă să vezi, să simţi, să înveţi.

La Râşnov

Care sunt cele mai tari locuri, cele mai interesante experienţe şi mai ales ce ai învăţat din această călătorie?

În ultimele opt luni, am învăţat că lumea nu este aşa de înspăimântătoare cum am crezut că ar fi înainte să călătoresc. De asemenea, am realizat că să fii singură nu înseamnă, de fapt, că eşti singuratică şi, de fapt, m-am simţit foarte bine cu mine însămi. Unul din momentele mele favorite din această călătorie a fost când am traversat un pod de piatră spre unul din templele din complexul Angkor Wat, Cambodgia. Eram înconjurată de fluturi. M-am oprit, m-am uitat la cer şi am simţit căldura soarelui pe faţa mea. Păsările cântau în jurul meu. Am simţit că sunt într-o altă lume şi că timpul se oprise. Când călătoresc, uneori, întâlnesc alţi călători care au nişte poveşti excelente.

Care ar fi cea mai tare poveste a ta, pe care ai povesti-o prietenilor tăi la bere când te vei întoarce acasă?

Unul din momentele cele mai nebune a fost când am făcut prima oară scufundări (scuba diving). Voiam să-mi iau licenţa PADI (licenţa de scufundător) în Koh Tao, Thailanda. Trebuia să ne scufundăm la 12 metri adâncime (adică în jur de 3-4 etaje de bloc). Când coboram, m-am uitat în jos şi apa părea să continue la nesfârşit. M-am speriat şi m-am gândit “oh, Doamne, dacă mi se întâmpla ceva, nu cred că asigurarea de călătorie acoperă şi scufundările!”… Urma să am una dintre cele mai interesante şi mai palpitante experienţe din viaţă şi eu mă gândeam la asigurări! Din fericire, am terminat toate cele patru scufundări fără să mi se întâmple nimic şi, de fapt, atunci am realizat că scufundatul nu este atât de periculos şi de speriat cum credeam că este.

Deci, ce urmează?

Acum sunt la Belgrad, Serbia, şi după aceea mă voi duce în Europa de Vest, cu trenul, unde urmează să stau vreo 2-3 luni. Sper să vizitez vreo ţară din Nordul Africii, cum ar fi Marocul sau Egiptul, înainte de sfârşitul călătoriei. În acest fel, o să pot spune că am fost pe trei continente în excursia mea.

Mulţumesc, Lily, şi o călătorie frumoasă în continuare… And I am watching you on http://exploreforayear.com/!

Acest articol a fost preluat de pe site-ul partener Imperatortravel.ro.


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger