Interviu cu futurologul Bruce Sterling: “Suntem în plin război informaţional”

5

Odată cu scandalul Wikileaks, legiunile de hackeri s-au mobilizat, “demolând” site-uri ca PayPal sau Amazon, în numele democraţiei şi libertăţii de expresie. Anonimii din spatele computerelor au astăzi un rol esenţial în războaiele informatice şi oricine are destule cunoştinţe de programare se poate alia cauzelor globale. Bruce Sterling, autor de S.F. şi futurolog rezident al revistei Wired, analizează pentru Think Outside the Box rolul hackerilor în chestiunile spinoase ale politicii mondiale, dar şi limitele forţelor anonime, avertizând asupra laturilor mai puţin vizibile ale reţelelor sociale.

de Miron Ghiu

Care este părerea dumneavoastră despre reacţiile Anonimilor în cazul Wikileaks?

Mi se pare mereu interesant de văzut reţele sociale apărând alte reţele sociale. Reţelelor sociale contemporane le lipseşte însă foarte mult din specificul relaţiilor sociale diplomatice. De exemplu, nu veţi vedea niciodată comunitatea de pe Facebook încercând să apere comunitatea MySpace, pentru că nu există conştiinţa unor interese comune.

Anonymous şi Wikileaks sunt ambele alcătuite din hackeri veterani, cu o lungă istorie în atacuri lansate, dar şi primite, din partea Bisericii Scientologice. Tocmai de aceea sunt atât de strâns legate. Vedem, de altfel, că această biserică este, de pildă, în continuare foarte prosperă, în ciuda eforturilor pe care Anonimii şi Wikileaks le-au făcut pentru a o demasca.

Care este rolul hacktivismului în zilele noastre? Sunt hackerii eroi ai democraţiei?

Rolul hacktivismului se regăseşte în foarte multe practici conflictuale de mai mică intensitate, cum sunt scandalurile media, afacerile politice murdare, revoluţiile şi războaiele de gherilă. El nu va rămâne o realitate autonomă, pentru că tinerii nu disting între activităţile lor „virtuale” şi activităţile lor „reale”, astfel încât această dinstincţie îşi pierde sensul. Uneori hacktivismul este eficient, însă de multe ori este zgomotul de fundal asigurat de cei alienaţi şi deconectaţi. Dacă hackerii ar fi democraţi, ar construi insituţii democratice cum sunt constituţiile, partidele politice şi corpurile legislative. Nu veţi vedea niciodată un hacker făcând asta; hackerii se folosesc de breşele diferitelor sisteme, nu creează sisteme democratice funcţionale. Hacking-ul este folositor pentru protest, dar nu şi pentru guvernare.

Internetul a început ca experiment militar, însă acum reţeaua este intens folosită atât de guverne, cât şi de cetăţeni. Cum ne afectează astăzi prezenţa reţelei vieţile personale?

Aş remarca faptul că reţeaua nu este tocmai consistentă, ci mai degrabă extrem de mobilă şi schimbătoare. Internetul care a existat înainte de apariţia browserelor are foarte puţin de-a face cu internetul actual, care susţine entităţi precum Facebook. De asemenea, internetul chinezesc a fost conceput de către o societate bazată pe control, în timp ce internetul islandez are un caracter extrem de diferit, în ciuda unor dotări tehnologice foarte similare – aceleaşi routere care ar fi fost familiare armatei americane şi acum 40 de ani.

Smartphone-urile conectate la internet sunt mult mai prezente în vieţile noastre decât Internetul. Există în lumea modernă sute de milioane de oameni cu telefoane celulare, care nu au văzut şi nici nu au auzit vreodată de „computer”. Oamenii interesaţi de politică ar trebui să fie mai atenţi la această „reţea”. Se dezvoltă mult mai repede decât a reuşit vreodată Internetul s-o facă, având arhitecturi şi structuri economice radical diferite.

Cum arată politica internaţională după Wikileaks? Au reuşit hackerii din Anonymous să susţină valorile libertăţii de expresie?

Figurile-cheie din Anonymous ar putea fi arestaţi mâine, iar Wikileaks n-ar mai fi o organizaţie funcţională. Să te bazezi pe ei pentru apărarea democraţiei ar fi o iluzie. Libertatea de expresie este cel mai bine protejată de simpla exprimare liberă; nu trebuie să aşteptăm cavaleri imaginari care să ne dea permisiunea să vorbim. Valorile democraţiei sunt mult mai ameninţate de inegalităţile economice globale decât de nişte comentarii despre diplomaţii nu ştiu cărei ţări, ajunse în presă.

Ar putea fi folosit Wikileaks pentru impunerea unor legi draconice de cybersecuritate şi cenzură?

Singurele guverne draconice sunt în ziua de astăzi în ţările sărace. Până şi guvernul Chinei este mai puţin draconic ca altădată. Nimeni nu prea mai dă doi bani pe “legile cenzurii”, nici măcar chinezii care concep legile cenzurii. Cei care vor crea probleme prin “violarea cenzurii” vor avea parte de alte tratamente de represie: acuzaţii de huliganism, confiscarea echipamentelor, atacuri stradale, de către agresori plătiţi, asasinate, dispariţii; acestea sunt poveşti cu care toţi bloggerii aflaţi în locuri periculoase s-au obişnuit deja.

Pot schimba hackerii cursul istoriei?

Sunt destul de sigur că telefoanele mobile vor schimba cursul istoriei; cei care au ca hobby hacking-ul nu prea sunt mare scofală. Gruparea Anonymous s-ar putea plictisi şi dispărea cu totul începând de mâine, fără să schimbe nimic din probleme de bază ale globalizării, ale crizei financiare şi ale schimbărilor demografice, ale crizei climatice şi energetice.  Telefoanele mobile însă schimbă cu siguranţă ritmul şi natura relaţiilor publice.

Cum comentaţi citatul lui Marshall McLuhan, care spunea în anii ’70 că “Al Treilea Război Mondial va fi un război informaţional de gherilă, în care armata şi civilii nu se vor mai distinge”? Suntem în prag de război?

Avem noroc că, până acum, am fost scutiţi de un Al Treilea Război Mondial nuclear, dar este foarte adevărat că suntem în plin război informaţional între armată şi civili. Distincţia dintre populaţia civilă şi serviciile secrete devine din ce în ce mai ştearsă. S-ar părea că natura unei societăţi a reţelei este aceea de a dizolva oganismele disciplinare şi de a organiza oamenii în noi moduri, extrem de ciudate. Însă aceste noi moduri de organizare nu sunt permanente – le vom dărâma imediat după ce le-am inventat.

Bruce Sterling este autor american de SF, numărându-se printre fondatorii genul cyberpunk. Începând din 2003, colaborează cu revista Wired, care îi găzduieşte blogul Beyond the Beyond.

Foto: TreeHugger

 

Tags:



5 comentarii

  1. Pingback: De prin presa online adunate. Titlu pervers în Curentul: Postul duce inflaţia anuală peste 8% în martie. Nu postul creşte inflaţia, antihriştilor, ci lăcomia şi prostia oamenilor. Caraş-Severin: Plăcuţe bilingve în localităţi cu peste 20 la

  2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » “Suntem in plin razboi informational”/ DIN NOU DESPRE CAPCANELE RETELELOR SOCIALE SI ALE ACTIVISMULUI INTERNAUTIC

  3. “Sunt destul de sigur că telefoanele mobile vor schimba cursul istoriei; cei care au ca hobby hacking-ul nu prea sunt mare scofală”
    whoa!
    ăsta nu prea știe pe ce lume trăiește! pentru că cea mai vechi în meseria asta exact din zona asta au început, a rețelelor de telefonie pe atunci fixe sparte pentru a vorbi gratis pe vremea când erau alte prețuri la convorbirile interurbane în amerika … așa a început povestea penetrării sistemului “for fun and profit” înainte chiar de apariția internetului … acum, cu sute de milioane de smartphone-uri practic hacking-ul face un cerc complet și revine la ce a fost la început, penetrarea sistemului pentru un skype call gratis, adică folosești gratis serviciile sistemului pentru care oamenii obișnuiți trebuie să plătească … de-aia ți se umflă vena pe frunte, mândru că ești hoakăr, acum nu mai trebuie să stai la coadă ca restul bovinelor, poți scăpa din turmă și zburda liber dispunând gratis și de-a moka de resursele sistemului la fel ca puținii privilegiați, privilegiu primit din naștere, care ne mână cu biciul invizibil al sclaviei moderne spre saivanele, abatoarele, creșele samd doar de ei știute …

  4. @totedati În 1992, Bruce Sterling a publicat o carte întreagă despre istoria hackerilor, “The Hacker Crackdown – Law and Disorder on the Electronic Frontier”, disponibilă gratuit aici: http://www.mit.edu/hacker/hacker.html. La un curs despre istoria hackerilor ţinut la Universitatea New York, “The Hacker Crackdown” este discutată şi inclusă în bibliografie, după cum se vede şi aici: http://kotaku.com/#!5644876/how-to-study-the-hacker. Prima parte a cărţii tocmai despre telefonie tratează, iar partea a doua – despre “phreaks”…

  5. tocmai de-aia nu sunt 100% sigur că ăla a fost sensul a ceea ce a vrut să spună! hakingul nu e doar for FUN! e for FUN AND PROFIT! odată cu răspândirea smartphone-urilor gen samsung galaxy s, apropo am o drăcie deasta și e nonstop conectată la net!, că are n-are treabă una două țop pe net să mai verifice gmail-ul!, păi deabia acum începe distracția cu hakingul!

    că la desktopul personal ai pus linux pe care l-ai bibilit cum știi tu …. pe android a pus nenea google ce vrea mușchiul lui … iar la iphone e și mai și! iphone rooting și android rooting sunt la ordinea zilei și nu sunt sigur că toți puștii care fac asta înțeleg ce înseamnă că intri pe net dintr-o sesiune de mobile firefox cu drepturi de root că e la modă să spargi droidul!

    sfântă blasfemie! cu barca pe net cu id=0! paradisul hoakerilor!

    😉

    iar pentru cei care visează cai verzi pe pereți cu pinguinul care rupe tot imun la viruși păi primii viruși au fost făcuți pentru unix! și în lumea unix au alt nume și se numesc rootkit-uri …. că pe vremea când windozele nici nu exista sistemele unix și după ele serverele linux conectau lumea, sisteme importante care încă din 1980-1990 avea sens să le spargi for fun an profit!

    sunt mai puține rootkit-uri deocamdată pentru că un server unix sau gnu/linux nu îl setezi și securizezi la fel ca mașina de jocuri cu winxp de acasă însă o dată cu răspândirea androidului pe telefoanele inteligente se va putea testa live faptul că “local privilege escalation” folosind un simplu joc descărcat de pe android market e la fel de eficient ca un atac remote prin rețea în cazul windowsului … linuxul e imun la viruși doar în măsura în care userul nu instalează decât software din surse credibile, repository verificate și de multe ori semnate cu semnături electronice gen gpg ….

    dacă începi să instalezi aiurea din orice sursă binare executabile ajungi în aceeași situație ca windozele! plin de viermișori!

    altfel spus hakingul nu va dispare dimpotrivă deabia de acum încolo devine mai interesant! vectorii de atac și oportunitățile de a pătrunde în sistemele țință se multiplică exponențial

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger