Internetul redefineşte identitatea umană

0

Reţelele sociale precum Facebook sau jocurile online pe calculator modifică percepţia oamenilor asupra lor înşişi şi asupra locului lor în lume, arată un raport publicat de profesorul Sir John Beddington (Marea Britanie). Ideile tradiţionale referitoare la identitatea noastră vor fi tot mai puţin importante, tot mai lipsite de conţinut, susţine acesta.

 

 

O consecinţă a acestei schimbări de percepţie ar fi lipsa de coeziune a comunităţilor, arată raportul, care spune că modificarea felului în care ne percepem identitatea poate avea şi efecte pozitive, dar poate duce la excluziune socială, dacă este ignorată. „Putem vorbi de efect pozitiv, precum în cazul solidarităţii întâlnite în timpul Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012 sau de forţe distructive, precum revoltele din 2011. Dezvoltarea tehnologiei, cu telefoane inteligente, reţele sociale şi tendinţa spre o mai mare conectivitate între grupuri până acum disparate, poate duce la o mobilizare mai rapidă şi mai uşoară acolo unde există un interes comun, fie el şi de moment. Spre exemplu, un flash mob, care adună uşor laolaltă oameni care nu s-au mai întâlnit până atunci”, exemplifică raportul intitulat „Future Identities”.

Conexiunea permanentă la internet (hiper-conectivitatea) va aduce schimbări profunde în societatea umană în următorii 10 ani, consideră autorul raportului. „Colectarea şi folosirea informaţiilor de către sectorul public şi de către cel privat, echilibrul între drepturile şi libertăţile individului şi normele de securitate şi regulile privind intimitatea, problema excluderii sociale şi cum să o abordăm, toate aceste lucruri vor fi afectate de noile tendinţe. Sper ca raportul realizat să contribuie la procesul de concepere a unor politici publice care să vină în întâmpinarea acestor situaţii cu care ne vom confrunat în viitorul imediat”, a declarat profesorul Beddington. Raportul său a luat în calcul 20 de studii şi analize separate ale unor experţi britanici şi internaţionali în informatică, criminologie, ştiinţe sociale şi alte domenii conexe. Concluzia este că schimbarea continuă a modului în care ne percepem identitatea va avea implicaţii substanţiale asupra conceptului de comunitate şi asupra celui de integrare socială.

„Elemente tradiţionale care defineau identitatea unei persoane, precum religia, etnia sau locul de muncă, vârsta, sunt tot mai puţin importante decât erau până acum”, arată raportul citat. În schimb, în special în cazul tinerilor, modul în care se percep, modul în care se văd în raport cu lumea este şlefuit în proporţie tot mai mare de către interacţiunile online din reţelele sociale şi de rolurile asumate în jocurile virtuale. În ultimul caz, nu este vorba de crearea unei identităţi fanteziste, superficiale, ci, în fapt, de eliberarea de prejudecăţi şi chiar de descoperirea adevăratei identităţi, adeseori ascunsă din cauza modului în care cei din jur ar fi putut reacţiona sau reacţionau. Un exemplu citat de raport este cel al persoanelor cu dizabilităţi, care au recunoscut că jocurile online le-au ajutat să socializeze „de pe picior de egalitate” cu ceilalţi, în timp ce interacţiunea directă le punea în inferioritatea (cel puţin, asta simţeau ele). „Internetul poate ajuta mulţi oameni să îşi descopere identitatea, să se descopere pe ei înşişi mai mult. Persoane care sunt timide sau singuratice ori se simt prea puţin atractive pot socializa cu succes online şi se pot exprima mai bine aşa”, notează raportul.

Documentul citat subliniază faptul că, în 2011, 60% dintre utilizatorii de internet erau membri ai unei reţele sociale, faţă de 43% în 2007; că activismul politic se foloseşte tot mai mult de online (revoluţiile arabe) pentru acţiuni concrete în „offline”; dar şi că modul în care ne expunem pe reţelele sociale ne poate influenţa tot mai mult viaţa „reală” (spre exemplu, o persoană poate suferi consecinţe la locul de muncă dacă patronul descoperă poze cu ea beată pe Facebook). Raportul mai susţine că, pe măsură ce diferenţa dintre identitatea virtuală şi cea reală se diluează, va creşte şi riscul furtului de identitate reală prin intermediul celei virtuale şi se vor diversifica metodele de mistificare.

 

Sursa şi foto: BBC Technology


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger