A devenit Internetul un mare stick de memorie pentru a stoca toate amintirile noastre? Cu Google-ul, IMDB-ul și Wikipedia la dispoziție, nu mai trebuie să reținem atâtea lucruri. Cercetătorii spun că nu este lucru rău și mai ales nu este ireversibil.
Cercetătorii de la Universitatea Columbia, coordonați de Betsy Sparraow, au realizat o serie de experimente ale căror rezultate indică faptul că atunci când oamenii se confruntă cu întrebări grele se gândesc că Internetul îi va ajuta să găsească răspunsurile. Cei care apelează la Internet pentru a găsi răspunsuri sunt și cei care nu memorează informația respectivă.
Oamenii memorează informațiile doar dacă acesta este singurul mod prin care vor avea acces la informația respectivă în viitor.
Astfel, Internetul a devenit principala formă de memorie externă, întrucât informațiilesunt stocate în afara creierului. Acest lucru nu este foarte diferit de era de dinaintea Internetului, când oamenii se bazau pe cărți sau pe ceilalți.
Ideea studiului i-a venit cercetătoarei într-o zi când urmărea un film cu soțul ei și nu putea să-și amintească numele actriței principale, care i se părea foarte cunoscută. Astfel, a accesat IMDB-ul de pe laptop și a aflat. Dacă Internetul nu exista, opțiunile ei erau să întrebe pe cineva, să consulte ulterior o carte despre cinematografie la bibliotecă sau să se resemneze fără să afle.
Diferența cu Internetul este că informațiile sunt mult mai accesibile, spune cercetătoare, adăugând că memorarea este supra-apreciată, întrucât a memora informații nu implică o valoare intelectuală. E mult mai important să înțelegi informația decât să o ții minte.
Și chiar dacă Internetul ar dispărea mâine și toate gadget-urile noastre ar fi distruse, nu am pierde totul. Partea din creierul nostru responsabilă cu memorarea nu este atrofiată, spune cercetătoarea.
Foto: Flickr / Rodrigo Galindez
Sursa: Scientific American