Internetul de după

0

Orice obiect fizic care ne înconjoară ar putea primi o viață dincolo de simțurile tactile, în online. Este ambiția unui startup elvețian, Evrythng, în care este implicat și românul Vlad Trifa. Acesta a stat de vorbă cu DasCloud.ro.

 

 

de Cosmin Popan (Das Cloud)

 

Internet of Things sau Web of Things, denumiri date în funcție de școlile care își măsoară virtuozitatea în acest spațiu, este un domeniu care s-a bucurat de multă atenție și hype în ultimii ani. Orașele inteligente (smart cities), devenite prioritare începând de anul trecut la nivel european, își bazează exploatarea cu tact a resurselor cu gândul la minunile pe care urmează să le facă posibile mult lăudatul internet al lucrurilor.

În linii mari, Internet of Things propovăduiește un viitor nu foarte îndepărat când, practic, orice obiect fizic ar putea beneficia de o conexiune la internet. Senzorii atașați lucrurilor din jur sunt deja capabili să dea raportul către rețele care le monitorizează: orașele au sisteme de iluminat care se pliază în funcție de lumina de afară, iar cutiile cu fructe venite de peste mări și țări pot căpăta nări cu ajutorul senzorilor, pentru a avertiza când marfa e deteriorată și a întoarce instant vaporul din drum. Iar o bicicletă second hand poate oferi oricând o istorie personală în cloud noului proprietar, cu toate mâinile prin care-a trecut până la el.

O oportunitate în acest spațiu de virtualizare accelerată a lumii fizice o vede și compania elvețiană Evrythng, care profesează, după cum spun fondatorii ei, “în augmentarea digitală care activează identități digitale pentru obiecte fizice”. Evrythng va oferi manufacturatorilor, dar și altor terți, capacitatea să creeze identificatori unici pentru obiecte fizice, care să fie legate direct de profile online. Odată prezente în rețeaua virtuală, obiectele care prind viață grație Evrythng vor putea fi stoarse de tot felul de date, fie introduse manual, fie generate automat prin senzori atașați direct lor.

Das Cloud a stat de vorbă cu Vlad Trifa, un orădean care face parte din proiectul Evrythng. Proaspătul doctor în pervasive computing laETH (Institutul Federal de Tehnologie din Zurich) este unul dintre apostolii noii tehnologii. Vlad ne spune cum vom putea lega obiectele noastre de uz zilnic mai eficient la marea rețea și care sunt scenariile cu conexiuni nebănuite, de care nu suntem atât de îndepărtați în timp.

 

Un http modificat genetic

“Am început acum cinci ani un doctorat pe tema asta, am evoluat cu cercetarea și am găsit acum doi parteneri cu experiență de business și de vânzări. Eu am experianță pe partea tech, aveam deja această idee și am fost compatibili”, explică Vlad Trifa cum a făcut saltul din zona academică în cea de business pur-sânge. Doctoratul în pervasive computing l-a ajutat să intuiască mai bine cum să lege obiectele din jur la o rețea globală virtuală: “Domeniul se referă la o viziune în care mai multe obiecte din lume sunt conectate prin tehnologie digitală. Asta înseamnă în primul rând tehnologie mobilă: ai tot felul de computere miniaturizate pe care poţi să le pui în mediul înconjurător”.

Între timp, s-a concentrat mai tare asupra conceptului de web of things, ca limbaj similar web-ului pe care îl știm cu toții, doar că, de data asta, aplicat lucrurilor, nu marelui internet. “Diferența dintre Internet of things și web of things e ca diferența dintre internet și web”, crede Vlad. “ARPANET, rețeaua care a precedat internetul (realizată în anii ’70), explică cum pot comunica calculatoarele între ele în sistem, nu explică însă limba în care vorbesc acestea. E o muncă pe care o face protocolul http. El crează web-ul, care este limbajul în care funcționează internetul de azi. La începuturi, internetul era un sistem foarte închis și nu foarte popular, care a cunoscut o vulgarizare abia în momentul în care web-ul s-a impus ca termen”.

De aceea ideea unui http adaptabil lumii fizice, “un limbaj simplu, deschis, gratuit și accesibil”, i-a surâs lui Vlad Trifa. “Dacă http-ul a funcționat pentru popularizarea web-ului, de ce să nu aplicăm același principiu în domeniul Internet of Things? Problema azi este că multe firme încearcă să devină lideri în acest domeniu. Și să creeze standarde închise, care le aparțin, în frunte cu Microsoft. Eu zic: de ce să inventăm un nou protocol, când acesta există deja? De ce să nu-l utilizăm direct pe acesta?”

 

Citiţi restul articolului pe DasCloud.ro.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger