Internetul absoarbe 2% din energia globală

2

Doi cercetători de la Universitatea din California, Berkeley, au încercat o estimare a consumului de energie de care se face responsabil internetul. Analiza lor a inclus 750 de milioane de desktopuri şi tot atâtea laptopuri, 1 miliard de smartphone-uri, 100 de milioane de servere, 1 milion de router-e, 100 de milioane de dispozitive LAN, 5 milioane de stâlpi de telefonie mobilă, 75 de milioane de switch-uri, 1,5 miliarde de kilometri de cabluri cu fibră optică şi 3,5 miliarde de kilometri de cabluri din cupru pentru telecomunicaţiile globale.

Studiul lui Justin Ma şi Barath Raghavan a concluzionat că internetul consumă între 170 şi 307 GW, adică între 1,1% şi 1,9% din cei 16 TW de energie folosiţi de oamenii din toată lumea. Energia încorporată este responsabilă pentru circa 53% din acest consum. Echipa de cercetare spune că există câteva modalităţi de a reduce consumul energetic al netului, cum ar fi reducerea energiei încorporate şi a numărului de dispozitive noi prin prelungirea funcţionalităţii celor vechi. După estimările sale, dublarea intervalului de timp după care se impune înlocuirea unui dispozitiv ar putea reduce energia încorporată a internetului cu 43-82 GW.

Pe de altă parte, internetul ar consuma doar 2% din energia globală. Transporturile absorb o cantitate mult mai mare, spun cercetătorii, iar răspândirea şi mai mare a utilizării internetului ar putea avea beneficii în reducerea nevoilor de transport. O creştere a consumului de energie al internetului ar însemna o reducere semnificativă a consumului energetic pentru care sunt responsabile avioanele, trenurile şi automobilele. Cum o fi mai bine?

Sursa: Tree Hugger

 


2 comentarii

  1. Eu nu cred aceste studii, in primul rand nu sunt conectate la priza 24 din 24, si apoi doar un bec stradal consuma intr-o noapte cat computerul meu intr-o singura luna

  2. Mami, studiul e facut pronind de la niste curbe de sarcina mediate, deci problema cu priza e rezolvata. Ca are eroare, aia-i clar, doar orice studiu are. Iar becurile stradale folosesc lampi cu eficienta foarte buna. Cele oranj, cu vapori de sodiu, fac 100 lm/W, deci nu consuma atata cat crezi. O lampa stradala de 600 W cosuma cam de 3x mai mult decat un desktop uzual. Compara aia cu cat consuma o locomotiva electrica de 6600 kW si ai sa vezi ca studiul nu-i chiar deplasat.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger