Interesele bancherilor, mai presus de interesele cetățenilor

0

Suntem 327 cetățeni români care au luat credite bancare în perioada 2006 – 2009. Am luat aceste credite pentru a ne construi un viitor mai bun pentru noi și familiile noastre. Majoritatea creditelor sunt credite ipotecare, garantate cu o proprietate. La fel ca noi, sunt zeci de mii de alți români grav afectați de clauzele abuzive din contractele de credit.

debt-pic

Pentru 5 martie, Banca Națională a României (BNR) a anunțat o dezbatere despre intrarea în vigoarea a modificărilor Legii nr.193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori – modificări care ne afectează pe toți și care ar trebui să ne protejeze interesele. Cu această ocazie tragem un semnal de alarmă pentru că, deși suntem direct interesați și afectați de modificările legislative menționate, BNR și Guvernul României ascultă numai punctul de vedere al băncilor în cadrul anunțatei întâlniri, nu și pe cel al consumatorilor.

Cerem ca guvernanții să pună pe prim plan dreptul cetățenilor români la echitate în relația cu băncile și să nu restricționeze accesul nostru la justiție. Solicităm BNR și Guvernului României să asculte opinia noastră, așa cum o ascultă pe cea a reprezentanților băncilor. Atragem atenția Guvernului că în acest moment nu face decât să apere interesele băncilor care au încheiate contracte de credit ce conțin clauze abuzive, în defavoarea a milioane de cetățeni. Înțelegem să plătim costuri ale crizei financiare, însă nu acceptăm să fim singurii care plătesc. Băncile sunt responsabile pentru includerea de clauze abuzive în contractele de credit, iar Guvernul trebuie să ia în calcul contribuția consumatorilor la dezvoltarea economiei. Guvernul României trebuie să susțină cetățenii și nu să protejeze interesele bancherilor.

Grupul nostru va face toate demersurile necesare pentru a se asigura că Guvernul României își va trata cu corectitudine și respect cetățenii care contribuie la dezvoltarea economică a României.

Acest demers este susținut de Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe și Asociația Națională a Birourilor de Consiliere pentru Cetățeni – ANBCC.

Foto: goldstockbull.com


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger