Oamenii de știință au descoperit pentru prima oară, susține Phys.org, cum au ajuns oamenii și alte mamifere să fie înzestrate cu inteligență. Ei au identificat acel moment din istoria evoluționistă a lumii în care s-au format genele care ne permit să gândim și să judecăm. Se pare că abilitatea de a deprinde aptitudini complexe, de a analiza situații și de a avea o minte flexibilă a apărut acum 500 de milioane de ani.
Flickr/brain_blogger
Cercetarea, realizată de oamenii de știință de la Universitatea din Edinburgh, sugerează totodată și o legătură directă între evoluția comportamentală și apariția tulburărilor mentale. Cercetătorii cred că aceleași gene care ne-au îmbunătățit capacitatea mentală au fost responsabile și pentru o gamă variată de afecțiuni psihice (ceea ce ar putea deschide căi noi de tratament). Potrivit studiului, un animal nevertebrat care trăia în mare acum 500 de milioane de ani a suferit un „accident genetic” care a rezultat în înmulțirea genelor cerebrale ce au dezvoltat ulterior inteligența umană. Urmașii săi s-au năascut cu aceste gene în plus, care au condus la apariția unor vertebrate tot mai sofisticate, printre care și oamenii.
Genele respective au fost asociate cu abilități mentale complexe la oameni și șoareci, iar când au fost supuse mutațiilor sau avariate, au șubrezit funcțiile mentale complexe.
Aflați mai multe pe Phys.org.
Puteți citi și:
Studiu: Inteligența oamenilor scade
Studiu: IQ-ul scăzut, asociat cu prejudecățile, rasismul și conservatorismul
Gândesc, deci fabulez: Mituri ale creierului
Selecția sexuală ar putea explica civilizația