Intalnire online: Care este rolul grasimilor intr-o alimentatie echilibrata? Corina Zugravu, specialist in Nutritie si Igiena Alimentara, a discutat online cu cititorii

76

Corina Zugravu

Cat de gras mancam? Care este rolul grasimilor intr-o alimentatie sanatoasa? Cat de bogata in grasimi este bucataria romaneasca? Corina Zugravu, specialist in Nutritie si Igiena Alimentara, a discutat online cu cititorii.

  • Intalnirea s-a incheiat
  • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

-Stiati ca 30% din nutrientii zilnici trebuie sa fie grasimi?
-E gresit sa renuntam la a consuma grasimi? Exista mai multe categorii de grasimi – bune si rele, pe care trebuie sa le consumam?
-Cum introducem grasimile bune in alimentatie?
-Unt si margarina, unele dintre cele mai intalnite tipuri de grasimi din alimentatia contemporana. Cum le consumam?

Corina Zugravu este specialist in Nutritie si Igiena Alimentara si lector universitar la Facultatea de Medicina si Farmacie Carol Davila.

Tags:



76 de comentarii

    • Corina Zugravu on

      Nu stiu cum v-a venit o astfel de idee. Exista o legislatie foarte stricta in domeniul alimentar dar nici nu se pune problema de a interzice vreun aliment.

      • Care sunt institutiile care supravegheaza siguranta alimentara? Au existat cazuri in care un aliment sa fie retras de de piata cum s-a intamplat in industria auto?

      • Iata cum mi-a venit ideea: grasimile solide sunt grasimi saturate. Margarina pentru a fi solida si de origine vegetala in acelasi timp, se obtine prin hidrogenarea uleiurilor vegetale. In procesul de hidrogenare apar acizi de genul acidului heptadecanoic (margarinici), care au numar impar de atomi de cabon (spre deosebire de acizii naturali din care deriva cu numar par de atomi de carbon), si orientare trans (spre deosebire de acizii grasi saturati naturali care au orientare cis). S-a studiat efectul acestui acid margarinic si s-a constatat ca scade nivelul HDL si in acelasi timp, creste nivelul LDL. Acest lucru duce la incarcarea vaselor de sange cu colesterol, hipertensiune, afectarea inimii in timp, moarte. Iata de ce ma gandeam ca mai bine sa se consume untul gras cu colesterol care doar creste nivelul LDL fara sa scada HDL-ul. Mancand unt in exces ( nu pretind ca ar fi bine) oricum ajungi la aceleasi probleme de cel putin doua ori mai greu decat cu margarina.
        Daca se stie ca face rau de ce se face reclama la margarina si de ce se permite comercializarea? Cu atat mai mult cu cat reclama este mincinoasa si mizeaza pe cartea naturismului si vegetarianismului. Cam atat.

  1. Buna ziua, doamna doctor
    Asistam de ani de zile la controverse privind alimentele pe care le consumam: a fost o vreme cand MARGARINA era buna, recomandata, mediatizata prin reclame (mai sunt si acum cateva reclame legate de acest produs). Apoi, dintr-o data aceasta este total contraindicata in alimentatie datorita modului de obtinere. Si totusi, cata incredere mai putem avea in reclamele privind alimentele si, mai mult decat atat, cum se permite difuzarea reclamelor mincinoase. Veti spune ca sunt “banii” la mijloc; stim cu totii ca acesta este motivul principal dar, pe de alta parte cei de la “protectia consumatorului” ar putea sa se sesizeze in cazul acestor exemple de inducere in eroare a consumatorului? Cine il apara de consumator? Degeaba apare cate un medic nutritionist pentru a ne lamuri cum sa ne alimentam corect daca reclamele, prin agresivitatea lor si modul insistent de difuzare, te conving de contrariul (majoritatea se lasa condusa de ispitele imbietoare si colorate ale reclamelor).
    Va multumesc.

    • Corina Zugravu on

      Margarina nu este contraindicata in alimentartie datorita modului de obtinere. Din pacate in media romaneasca isi fac auzite vocile multe persoane fara pregatire in domeniu care nu sunt medici si/sau exagereaza. Aceasta in legatura cu margarina.

      In legatura cu reclamele la prod alimentare cred ca am reusit la 20 de ani de la revolutiue sa fim cat de cat selectivi si sa nu ne lasam manipulati de spectaculosul unor astfel de imagini. Oricum, in ceea ce priveste reclamele dedicate copiilor trebuie sa stiti ca ele sunt foarte strict limitate.

  2. Buna ziua,

    O singura intrebare am. La o greutate de 50 kg, inaltime 162 cm, o cantitate de 13 kg grasime este acceptabila? Ma refer aici la parametri legati strict de sanatate.

    Va multumesc!

    • Corina Zugravu on

      Aveti o greutate normala si cantitatea de grasime este acceptabila. Trebuie sa stiti ca intotdeauna femeile au mai multa grasime corporala decat barbatii si acest lucru nu trebuie sa ingrijoreze pe nimeni.

  3. Buna ziua, doamna doctor.
    Daca am colesterolul 130, sub limita minimă de 140, este o problema?
    Cum poate evolua aceasta situatie si ce trebuie sa fac, in conditiile in care am si celulita destul de evidenta.
    Va multumesc.

    • Corina Zugravu on

      Celulita si colesterolul nu au nici cea mai vaga urma de legatura. Iar colesterolul de 130 trebuie sa-l considerati ca fiind un adevarat factor pozitiv pentru aparatul cardio-vascular.

      • Silvia,

        hipocolesterolemia poate fi cauzata de diverse boli ( boli ale ficatului, boala celiaca, malnutritie … etc) … sau pur si simplu poate sa fie o consecinta a stilului de viata ( de exemplu poate tu faci foarte mult sport, chiar sport de rezistenta ..)

        Cred ca ar trebui sa iti faci niste investigatii suplimentare pt ca au fost studii care au aratat ca nivelul prea mic de colesterol se asocieaza cu cancer, depresie, risc de atacuri hemoragice… Daca tu te simti bine, nu e cazul sa te ingrijorezi.. daca nu, poate ar fi bine sa te duci la doctor ….

        Mai citeste si aici:

        http://en.wikipedia.org/wiki/Hypocholesterolemia

  4. Zice cineva intr-un comentariu ca margarina nu e recomandata din cauza procesului de obtinere. Cu toate acestea, din cate am mai citit in ultima perioada (m-a interesat subiectul si am cautat mai organizat informatii, nu doar ce se intampla sa aud si sa citesc), modalitatea de obtinere a margarinei s-a schimbat deja de 10-12 ani, numai ca nu se prea stie despre schimbarea asta. Iar acum nu mai contine grasimi hidrogenate, care sunt, de fapt, cele nocive. Dumneavoastra stiti de acest aspect? Adica asa este sau nu, ca sa stiu si eu daca documentarea mea e buna sau nu.
    In orice caz, cred ca demonizam prea mult reclamele si mi se pare pueril sa spui ca faci o alegere alimentara pentru ca asa iti spune reclama. Sa fim seriosi.

    • Corina Zugravu on

      Eu sunt medic, nu tehnolog, dar intr-adevar inca din 1994-1995 procedeul de obtinere al margarinei s-a modificat radical. Acest lucru s-a realizat cu cheltuieli importante din partea firmelor producatoare si am avut drept scop eliminarea aparitiei in margarina de grasimi trans. Deci nu grasimea hidrogenata propriu-zisa era cea nociva, ci grasimile partial hidrogenate, respectiv trans. La ora actuala chiar nivelul de grasimi trans din toate produsele procesate este limitat prin lege in multe tari.
      In consecinta, margarina nu numai ca nu face rau, dar este un foarte bun substitut pentru unt si realmente nu inteleg cauzele acestui jihad pornit impotriva ei.

      • Multumesc pentru răspuns. Ne puteti spune care sunt tipurilre si cantitatile de grasimi aflate in compozitia margarinei in prezent? Care este cantitatea recomandata pentru consum pe zi pentru un adult? Dar pentru un copil?

  5. Buna,
    Ma intereseaza car pot fi grasimile “bune” ce se produc respectiv gasesc la noi in tara la un pret rezonabil.
    Evident produse gen. ulei de masline ne-intrand in aceasta categorie.
    Ati putea da cateva exemple in acest sens?
    De ex untul (fara “E”-uri este bun/sanatos?

    Multumesc anticipat.

    • Untul fara e-uri si grasime maxima este sanatos fiindca nu mai contine hormonii din lapte.. La fel si cascavalul tare.in schimb laptele este OTRAVA poate induce diabet etc–Google!

      • Cred ca trebuie sa te interesezi mai bine asupra acestor 2 alimente. Din cate stiu, untul contine o cantitate mare de grasimi saturate (cele care iti maresc colesterolul). Chiar daca e degresat, tot contine 40% grasimi. Alimentele care contin mai mult de 3% grasime nu sunt recomandate (calorii, grasimi prea multe).
        Laptele e considerat unul dintre alimentele sanatoase.E adevarat ca poate avea pana la 3.6% grasimi, dar daca alegi varianta degresata (care contine calciu in concentratie mai mare) esti pe drumul cel bun.
        Cel mai important, pe langa ce alegem sa mancam, este cantitatea pe care o consumam.

    • Corina Zugravu on

      In general, prin grasimi bune se inteleg acele grasimi cu actiune favorabila asupra lipidelor din sange si in aceasta categorie intra grasimile bogate in acizi grasi poli-nesaturati si mono-nesaturati, in fosfolipide si sarace in colesterol.
      Aceste caracteristici sunt prezente in ceea ce priveste grasimile vegetale, iar din uleiurile care se produc la noi in tara (mai ieftine deci) sunt de mentionat uleiul de rapita, uleiul de in, uleiul de sambure de strugure, uleiul de soia.
      Untul, din pacate, este plin de colesterol si grasimi saturate si nu intra nici pe departe in categoria grasimilor bune.

      • Pana la urma care este efectul consumului diferit de grasimi? Ne afecteaza sanatatea sau este suficient sa face msport?

  6. Buna ziua D-na Doctor,

    As avea o intrebare : cum sa impacam o viata de munca 12 ore pe zi in slujba pacientilor, cu o pauza de 30 minute pe la mijlocul zilei pentru o gustare rapida si o masa copioasa seara dupa ora 21h30 ???

    Asta este in general viata unui medic in Occident…care uita sfaturile care le da la pacienti.

    Numai bine Dr D.A GHEORGHE (IMF 1989 !)

    • Corina Zugravu on

      Buna Dane,
      imi pare bine ca ai postat si tu. Stiu ca este foarte greu sa ai un stil de viata sanatos in conditiile in care munceste un medic aici sau in alta parte. Dar, poti incerca, chiar daca asta inseamna oarecare efort. De exemplu: nu uita masa de dimineata, incearca sa mananci 2 gustari scurte pe la 11 a.m si 5 p.m iar masa de seara fa-o copioasa prontr-o cantitate mare de salate, lactate, si eventual un peste la gratar.
      Sa inteleg ca ai plecat din tara?

  7. Buna ziua, am fost bolnav de gastrita.Am tinut regim strict 1 luna de zile timp in care am slabit 8kg,acum am 70.
    Am inceput sa mananc normal,dar fara grasimi,prajeli…etc.Ce grasimi as putea consuma ca sa nu ma mai afecteze.

    • Corina Zugravu on

      Grasimile pe care le mancam sunt de 2 feluri: grasimi “ascunse” (in ou, carne grasa, lactate, nuci) si grasimi “comerciale” (ulei, margarina, unt.) Deci, din alimentele obisnuite primesti oricum grasimi suficiente chiar daca nu utilizezi multe grasimi comerciale. Iti recomand sa adaugi la mancare dupa pregatirea termica o cantitate mica (o lingurita) de ulei vegetal, cel mai bun de masline, pt tine, iar la sandvis-uri poti folosi fara probleme margarina. Ideea ar fi sa nu mananci in ansamblu multe grasimi, iar cele pe care totusi le mananci sa nu fie incalzite (tratate termic).

  8. buna ziua,
    am fost diagnosticat cu pancreatita acuta la inceputul acestei luni.Ce alimente am voie sa consum in perioada urmatoare, tinand cont si de faptul ca am slabit aproape 17 kg .

    • Corina Zugravu on

      Domnule Marian,
      regimul pt pacreatita este destul de strict cu o cantitate redusa de grasimi recomandata dat fiind ca ele au nevoie exact de enzime pancreatice pentru digestie. Ceea ce nu inteleg eu corect este daca pacreatita dumneavoastra este acuta ( situatie foarte grava in care tratamentul este din cate stiu complex), sau daca este vorba de o pancreatita cronica (situatie mai simpla, dar care si ea necesita investigatii detaliate). Oricum un regim etapizat vi se poate prescrie numai dupa ce efectuati un consult de specialitate si numeroase explorari functionale.

  9. Buna ziua.

    1. Cate oua poate consuma pe luna o persoana avand nivelul de colesterol “rau” peste limita normala ?

    2. In loc de un mezel de calitate incerta, prefer o slaninuta afumata, cum au mancat bunicii mei pana pe la 80 de ani.
    NETRATATA TERMIC, slaninuta (in saramura/usturoi/boia sau afumata) este sau nu o grasime nesanatoasa?

    3. Mai bine o lingurita de smantana 30% sau 3 lingurite smantana 10%?
    Produsele “light” ascund ingrediente nefolositoare sau nesanatoase?

    Multumesc.

    • Corina Zugravu on

      1. Ouale sunt niste alimente minunate adevarate comori in ceea ce priveste feluriti nutrienti. DAR, au mult colesterol. De aceea, nu avem voie sa mancam atat de multe oua pe cat ne-ar place si ar fi indicat. MAi ales daca ai colesterolul mare, iti dau urmatorul sfat: consuma in jur de 4 oua pe saptamana, dar incearca sa reduci masiv alte alimente cu mult colesterol (grasimi animale, lactate grase.) Este adevarat ca oul are mult colesterol, dar valoarea lui nutritiva este imensa si ar fi pacat sa il elimini din alimentatie.
      Pentru 2 si 3, nu stiu. Te referi la aceeasi persoana cu colesterol rau? Pentru ca atat slanina cat si smantana sunt complet interzise fiind incarcate in colesterol si neavand niciunul din atributele pozitive ale oului.
      Daca este vorba de aceeasi persoana, cel mai bun mezel este niciun fel de mezel, iar in loc de smantana, foloseste un ulei vegetal sau un iaurt light. Si nu, cele mai multe produse light nu sunt nesanatoase.

  10. Buna ziua,

    De ceva ani am trigliceridele mari si colesterolul HDL (bun) mic. Doar multe omega 3 la pastile mi-a scazut trigliceridele insa niciodata colesterolul bun nu mi-a crescut.

    Ce pot face?

    • De curand mi-am facut profilul lipidic si am primit urmatoarele rezultate:
      In limite normale: Colesterol total 197 mg/dl, HDL 73 mg/dl, LDL 115 mg/dl.
      Sub pragul minim: VLDL 8.20 mg/dl (9-32 mg/dl) si Trigliceride 41 mg/dl (45-160)
      Cum le pot pot aduce in limite normale ?
      Multumesc !

      • Dacoda, dar valorile sunt f bune ….

        trigliceridele si VLDL-ul este f bine sa fie mici pt ca ele cresc riscul cardio vascular …. VLDL este adesea numita colesterol rau deoarece depoziteaza colesterolul pe peretii vaselor sanguine. Valorile crescute de VLDL sunt asociate deseori cu ateroscleroza si afectiuni ale inimii.

        Vad ca ai un colesterol bun( HDL) destul de maricel , ceea ce este foarte bine… nu ai de ce sa te ingrijorezi ..

    • Corina Zugravu on

      Omega 3 influenteaza trigliceridele, dar foarte putin sper deloc HDL colesterolul. Pentru acesta, tratamentele si alimentele ar fi putine, insa nu stiu in ce masura tu ai colesterolul total mare. Daca da, atitudinea trebuie sa fie urmatoarea: o perioada de cateva luni pana la 1 an, va trebui sa incerci sa mananci cat mai putine alimente care contin colesterol, iar daca nu se obtine efectul asteptat, medicul poate prescrie un medicament hipo-colesterolemiant. In lunile de regim, iti recomand, produse bogate in tarate, sau chiar tarate ca atare, fulgi de ovaz integral si cat mai multe legume si fructe bogate in fibre. Ajuta!

      • Corina Zugravu on

        @Dacoda Nu este chiar “asa de rau”, pacat ca nu specificati si ce varsta aveti. Ati dori sa aveti lipidele mai mari? Nu este indicat. Daca as avea o lipidograma de genul asta, va asigur ca as fi foarte fericita.

      • Multumesc pentru răspuns. Varsta: 50 de ani. Am hernie hiatala, brge, esofagita si de ani de zile tin regim. Glicemia 80 mg/dl, acum 3 ani am avut 137 mg/dl. Fac frecvent hipoglicemie.

      • Saccharomyces cerevisiae on

        Cine a vorbit de Omega 3?!! B3 e de la vitamina B3, printre singurele remedii care cresc HDL, multi stiu, putin cunosc

  11. Pingback: Care este rolul grasimilor intr-o alimentatie echilibrata? Corina Zugravu, specialist in nutritie si igiena alimentara, discuta online cu cititorii miercuri, de la ora 11.00 | Webtrafic News

  12. Corina Cristescu on

    Buna ziua, doamna doctor!

    Sunt profesor si intentionez sa ofer elevilor mei de liceu cateva sugestii privind o alimentatie sanatoasa. Ei au varste intre 14 si 18 ani, stilul lor de viata mi se pare defectuos si as vrea sa-i ajut in acest sens. Cand spun defectuos, ma refer la ceea ce pot observa in timpul petrecut impreuna cat suntem la scoala, ori pot deduce din dialogurile cu ei: fac miscare putina, pentru pauzele de masa isi aduc mancare in principal de la fast food, beau putina apa, unii chiar de loc de-a lungul celor sapte/opt ore petrecute la scoala. Care ar putea fi cateva sfaturi fundamentale (sa zicem un decalog) pentru o dieta sanatoasa la aceasta varsta? Mi-ati putea oferi cateva sugestii care sa fundamenteze obiceiuri sanatoase pentru intreaga viata?
    Va multumesc!

    • Corina Zugravu on

      Adolescentii sunt, din pacate, de cele mai multe ori “victime” ale unui model alimentar cat se poate de nesanatos. Nu e numai vina lor, stiti asa cum stiu si eu (am 2 copii la varstele respective) ca orarul si lectiile de acasa ii solicita foarte mult. Daca mai adaugam si regulile “stabilite de gasca” ajungem la un cocktail absolut dezastruos pt sanatate. Din pacate noi putem spune multe, ramane de vazut cat vor aplica ei in practica. Dar sa le dam totus iniste sfaturi:

      1. Sa manance dimineata.
      2. Sa manance de minim 5 ori pe zi. (mese de volum mic)
      3. Stiu ca nu e “cool” dar mai bine isi iau un pachetel de acasa decat sa cumpere produse de patiserie nesanatoase si altele asemenea.
      4. Sa incerce sa faca mai multa miscare chiar daca timpul este limitat. De exemplu, fata mea merge zilnic de acasa pana la liceu pe jos, 4 km dus, 4 km intors.
      5. Sa se hidrateze suficient si pentru asta, ar trebui sa aiba o sticluta de apa cu ei, ca sa nu fie nevoiti sa recurga la bauturi carbogazoase aflate la indemana in jurul liceului.
      6. Sa manance minim 5 portii de legume si fructe pe zi. Nu e usor in Romania dar se poate.
      7. Sa incerce sa-si pastreze greutatea cat mai constanta cu putinta.
      8. Sa incerce sa-si pregateasca macar o data pe saptamana singur de mancare ca sa vada cat de interesanta si distractiva poate fi o astfel de indeletnicire.
      9. Sa adauge cat mai putina sare la mancare.
      10. Sa aleaga alimente naturale cat mai putin procesate, acestea putand sa fie tot atat de gustoase ca si cele produse industrial.
      Ma opresc aici, desi ar mai fi multe de spus, inclusiv despre utilitatea introducerii unor ore speciale dedicate stilului de viata sanatos in programa lor si asa destul de incarcata.

  13. Buna ziua!
    Unde se pot gasi regimuri ptr persoane cu hipercolesterolemie? Internetul e plin de prostii si ma gindesc ca pina sa se ajunga la ezetimibe cu statine ar fi util sa se incerce un regim alimentar mai riguros.
    Multu!
    Sorin

    • Corina Zugravu on

      Asa cum medicul probabil v-a spus, nici nu se prescriu “din prima” statine. Regula internationala este ca 6 luni minim, sa se tina regim sarac in grasimi animale si bogat in compusi hipocolesterolianti (adevarat, este un regim foarte restrictiv) si numai esecul unui astfel de regim indica introducerea medicatiei de care amintiti.

  14. Pingback: Care este rolul grasimilor intr-o alimentatie echilibrata? Corina Zugravu, specialist in nutritie si igiena alimentara, discuta online cu cititorii miercuri, de la ora 11.00 – 11908th Edition « RP stiri

  15. Strimbeanu Mugur Danut on

    Buna Ziua Dna Doctor,
    Am 59de ani si 3 luni in Iulie trec granita,si am o mare problema:am inaltimea de 1,80 metri si o greutate de 145 Kg,va rog daca timpul va permite sa-mi prescrieti un regim alimentar adecvat.Eu locuiesc in Turda jud.Cluj si lucrez in Cluj Napoca,am munca de Birou stau in fata calculatorului circa 8 ore.Va multumesc anticipat.
    P.S.Daca aveti in Cluj colega si puteti sa ma trimiteti la ea ar fi si asta o solutie.Cu stima si consideratie,Mugur Strimbeanu

    • Corina Zugravu on

      Domnul Strimbeanu,
      e strict necesar sa slabiti pentru ca la varsta si la greutatea dumneavoastra pot sa apara (daca nu au si aparut) probleme de sanatate importante. Din pacate, nu am un regim minune, nu-l are nimeni, iar cei care pretind ca il au, nu vor face decat sa va insele asteptarile. Exista doar 2 resurse la care puteti apela:
      1. Sa mancati ceva mai putin, cu multe zarzavaturi si fructe crude si cereale integrale. Din pacate bucataria ardeleneasca nu este tocmai o bucatarie hipocalorica, cu smanatana si slaninuta, chiar “topite” de vin ars, nimeni nu va ajunge sa scada in greutate.
      2. Si sa faceti mai multa miscare, desi stiu cat de superficial si in acelasi timp chinuitor suna un astfel de sfat pentru cine presteaza ore bune o munca sedentara. Dar este imposibil sa nu gasiti o solutie. Important este sa nu treaca o zi fara sa faceti macar o jumatate de ora de efort fizic intens (asta insemnand efort acre sa va faca inima sa bata mai repede si sa respirati mai frecvent)

    • Corina Zugravu on

      Intai, eu nu sunt chimist. Si in al doilea rand, colesterolul este o molecula extrem de stabila si nu este modificat nici in sens bun, nici in sens rau prin tratament termic. Fierberea gabenusului are influenta asupra altor grasimi de acolo, nu asupra colesterolului.

  16. S-a gandit cineva la rolul agresivitatii in modul in care mancam, mestecam, in frecventa cu care aducem furculita la gura? Se vede in sanatatea dentitiei! Mai bine zis in lipsa acestei sanatati! Cati nutritionisti recomanda monitorizarea si controlul proprii agresivitati? Dvs recomandati?

    • Corina Zugravu on

      Intr-adevar implicatiile psihologiei in nutritie sunt enorme. Dar ce sa inteleg din intrebarea dvs? Ca oamenii agresivi duc furculita des la gura si o si musca?!
      Evident distrugandu-si dantura…

      • Nu musca furculita goala, ci plina 🙂 ; mananca des si mesteca agresiv, alta modalitate mai la indemana de a-si manifesta agresivitatea neavand, probabil. Multumesc pentru toate raspunsurile, sunt utile.

  17. Buna ziua,

    Eu practic fitness la nivel intensiv. As fi interesat de 2 probleme:
    1. Sunt suplimentele nutritive de genul pudrelor proteice bune pentru organism?
    2. Eu ma duc la sala dupa ora 20:00 si ajung acasa pe la ora 22:30. Dupa sala e necesar sa mananc o masa si as fi interesat sa stiu cam ce as putea sa mananc pentru ca recuperarea dupa antrenament sa fie completa dar de asemenea sa nu se depuna grasime.

    Va multumesc,
    Andrei Visan.

    • Corina Zugravu on

      1. Rau nu fac (pt ca sunt scoase tot din alimente), dar nu stiu in ce masura sunt si necesare. Poate doar la cei care fac performanta la nivel inalt.
      2. Este adevarat ca e cam tarziu sa mancati la ora aceea. Va recomand o salata de legume mare si consistenta si un gratar de carne sau peste, urmand ca glucidele sa le lasati pentru a doua zi dimineata.

  18. De ce mi-au scos pestele gras din dieta de 1000 Kcal. Am 35 ani si 9 kg in plus, nu am pb de dip dislipidemii sau glicemie, nici steatoza hepatica, nu adaug sare in alimente, nu consum margarine de 10 ani, nu am voie alune. Ce poate substitui grasimea din peste dpdv beneficii?

  19. In afara de dieta si sport, ce trebuie facut pentru a “invata” organismul sa arda din grasimile depozitate? Exista niste reguli, studii? Multumesc, dna dr.!

    • Corina Zugravu on

      Din pacate, tot cele 2 raman de baza. Recomand insa si mai mult sport pentru ca el este cea mai buna resursa care poate modula metabolismul invatandu-l sa fie mai activ.

  20. Va rog sa-mi spuneti in cazul cand am transaminazele si colesterolul marite care ar fi o lista cu alimente permise si una cu alimente interzise. Va multumesc.

    • Corina Zugravu on

      Pentru colesterolul mare, va rog sa va uitati la niste postari anterioare pt a vedea ce alimente sunt recomandate si mai putin recomandate. Retineti insa, ca nu exista alimente interzise.
      In legatura cu transaminazele este de vazut cauza maririi lor, eu nu o cunosc si nu stiu ce atitudine dietetica trebui sa aveti.

  21. Ca tot vorbim de surse de informare si margarina, va rog sa imi spuneti ce opinie aveti despre informatiile oferite de siteul http://www.margarine.org. O mare parte dintre infromatiile de acolo contrazic informatiile negative care circula pe la noi – e faimoasa prezentarea powerpoint care zice ca margarina ar fi aparut in al doilea razboi mondial sau ca ar fi la o molecula distanta de plastic. Cu toate ca ar fi ciudat sa cred ce zice o prezentare powerpoint trimisa cu scopul de a strange cat mai multe adrese de mail prin faptul ca fiind un lucru negativ, oamenii se panicheaza repede si trimit la multi prieteni (e cunoscut fenomenul de chain-mailing), pentru mine personal si cred ca pentru multi e important de stiut opinia unui medic specialist despre sursele de informatie pe care le folosim. Multumesc anticipat pentru raspuns.

    • Corina Zugravu on

      Sigur ca prezentarea de care pomeniti a ajuns si la mine. Si mi s-a parut extrem de incorecta si neconforma cu realitatea. De exemplu, desi nu e singura incorectitudine, margarina dateaza de la sfarsitul sec XIX. Cat despre molecula cu plasticul, si oamenii impart cu cimpanzeii 98% din gene. Margarina, asa cum am mai spus la o postare anterioara, si-a modificat radical procesul de fabricatie in urma cu mai bine de 15 ani, tocmai pt a pastra cat mai multe substante nutritive favorabile sanatatii si a elimina grasimile trans nocive pentru aparatul cardiovascular mai ales.
      In plus, fata de retetele de baza, astazi exista margarine la care se adauga compusi sanogenetici (acizi grasi polinesaturati, fitostanoli, etc). Deci, din punctul meu de vedere, link-ul dumneavoastra ne da informatii foarte corecte si la zi. E adevarat o mare problema este reprezentata de modul in care ar trebui sa selectam informatiile adevarate/false din numeroasele resusrse la care avem acees. Din pacate aici nu am un raspuns.

    • Corina Zugravu on

      CLA este un compus natural cu efecte favorabile asupra sanatatii, dar care utilizat necorespunzator ridica evident probleme. Depinde pentru ce doriti sa-l folositi. Suplimentele se bucura de mare popularitate in curele de slabire (nu sunt rele), dar excesul poate da tulburari de glicoreglare. Daca vreti sa-l folositi informati si medicul de familie si cereti-i sfatul.

  22. Buna ziua doamna doctor!

    spuneti-mi, va rog, ce alimente ar trebui sa includ in dieta zilnica in cazul unei “cure” de crestere in greutate? imi doresc sa ma ingras cu 3-4 kilograme (163 cm, 48, 5 kg) – din motive estetice – dar vreau sa mananc sanatos!
    Constitutie mai firava este mostenita, slabesc repede si ma ingras destul de greu!

    va multumesc

    • Corina Zugravu on

      Evident alimente cu mai multe calorii, adica bogate in carbohidrati si grasimi. Incearca insa sa folosesti grasimi vegetale mai multe (mai mult ulei in salate, maioneza, margarina, fructe oleaginoase nuci, fistic), si carbohidrati din alimente cu index glicemic mai mic (tot cerealele integrale sunt cele mai bune, dar tu iti poti permite sa faci unele excese). De asemenea sunt indicate si fructe dulci inclusiv din cele uscate: prune, smochine, etc.

  23. Pingback: Care este rolul grasimilor intr-o alimentatie echilibrata? Corina Zugravu, specialist in nutritie si igiena alimentara, a discutat online cu cititorii

  24. AS VREA SA NU-MI MAI APARA ADRESA DE MAIL,’ LASA UN COMENTARIU ‘ LA HOTNEWS !!! CUM SA PROCEDEZ ? VA MULTZUMESC !!!

  25. am tot cautat rapsunsul la intrebarea : cata margarina ‘are voie’ un adult si cata un copil pusa de AlinN – foarte pertineneta, din moment ce dna doctor ne zice ca nu e cancerigena/ca s-a schimabt ehnologia si nu mai e nociva 😉

    la raspuns – pas …. declianrea raspunderii ? eu inteleg ca asta este, din moment ce doctora-preaslavitoare-de-margarina a evitat sa dea un raspuns concret 😉 … poate ca s-o vizitam peste “tz” ani la cabinet sa ne prescrie tratamet impotriva efectelor secundare ale hranitoarei-sanatoasei-naturalei margarine … culeasa, of, course, din pomul de margarina 😉

    • Pai, Dana Eugenia, la o intrebare de genul ala cum sa ofere un raspuns pertinent? E o intrebare pusa prost de un om care nu intelege, dupa cum pune problema, nuantarile nutritiei. Cum iti poate raspunde daca intotdeauna o recomandare se pliaza pe caracteristicile (unice) ale fiecarei persoane? Foarte bine ca nu a raspuns, nici nu merita raspuns intrebarea. Uita-te la toae celelalte intrebari la care a raspuns: toate mentioneaza varsta, caracteristici ale diverselor afectiuni, greutate samd. Tu ai recomanda nediferentiat acelasi lucru pentru un adult de 50 de kg si unul de 90? ca amandoi sunt adulti dupa rationamultul distindului Alin. Cu scuzele de rigoare pentru tonul remarcei mele, dar incearca sa nu mai ataci oameni care: 1) stiu mai mult decat tine si 2) nu au cum sa-ti mai raspunda din moment ce tu intrebi dupa ce ei au plecat din studio (intalnirea era pana la 13:00). E atitudinea tipic romaneasca, suspicioasa si de 2 bani: nu e de aceeasi parere cu mine, e ceva in neregula, eu detin adevarul. Hai sa fim seriosi. Doamna doctor a dat niste raspunsuri absolut de bun simt si mi-a placut atitudinea logica si matura, nu ca alti panicarzi sau oameni care se dau atoatecunoscatori fara nici o baza (macar de s-ar vedea vreo urma de profesionalism in afirmatiile lor in loc de rautate gratuita.)

  26. chiar e necesar sa manance lumea margarina? nu inteleg ce tot se bate apa in piua pe subiectul asta….. eu mananc margarina odata PE AN, pe 31 IULIE

  27. Pingback: Care este rolul grasimilor intr-o alimentatie echilibrata? Corina Zugravu, specialist in nutritie si igiena alimentara, a discutat online cu cititorii | Webtrafic News

Reply To B 01 ERU Cancel Reply

Advertisment ad adsense adlogger