Cel mai mare parc de rechini din lume se găsește în Insulele Marshall, care au impus noi norme legislative pentru realizarea acestui proiect. Suprafața destinată rechinilor este atât de mare, spun specialiștii, încât ar putea încăpea în ea lejer întreg statul Mexic.
Noua legislație a Insulelor Marshall interzice complet pescuitul de rechini pe o suprafață de 1.990.530 de kilometri pătrați de ocean. Acest spațiu a devenit un adevărat sanctuar pentru rechini: nu doar că nu este voie să fie ”vânați”, ci trebuie eliberați dacă cumva au fost prinși din greșeală. Mai mult, vânzarea rechinilor (întregi sau pe bucăți) este, la fel, interzisă în totalitate pe insule. Măsurile vin după ce mai multe specii de rechini au fost decimate din cauza pescuitului în exces. Astfel că autoritățile au decis, în acest an, să vină cu măsuri fără precedent care să ofere protecție rechinilor (cum ar fi stabilirea perimetrului în care uciderea lor este interzisă).
Prin măsurile luate, ”Insulele Marshall s-au alăturat celorlalte spații – Palau, Maldive, Honduras, Bahamas și Tokelau – în scopul nobil de a oferi cea mai bună protecție pentru supraviețuirea rechinilor”, a declarat Matt Rand, director al departamentului pentru conservarea globală a rechinilor de la Pew Environment Group. El a specificat că, pe măsură ce liderii comunităților realizează importanța prezenței unei populații sănătoase de rechini în oceanele noastre, măsurile pentru protejarea acestora se vor extinde tot mai mult pe glob. Insulele Marshall au anunțat și amenzi extrem de mari pentru cei care nu respectă noile reguli și au interzis anumite echipamente de pescuit, considerate periculoase pentru rechini.
Rechinii sunt vânați în special pentru carnea lor, considerată delicatesă, mai ales în bucătăria asiatică. Uneori, le sunt tăiate doar înotătoarele (folosite pentru o specialitate de supă) și sunt aruncați înapoi în apă (de multe ori încă vii, lăsați să moară în chinuri). Doar acest procedeu se estimează că a dus la moartea a aproximativ 38 de milioane de rechini în fiecare an din 1996 până în 2000. Abia acum, când rechinii sunt în pericol, oamenii de știință au ajuns să descifreze rolul lor extrem de important în viața oceanelor și, implicit, a noastră.
Sursa: ENN / Mongabay.com
Foto: BBC
Un comentariu
Pingback: Rechini uciși în apele columbiene | TOTB.ro - Think Outside the Box