Insule scufundate, descoperite în Oceanul Indian

0

Două insule scufundate în apropierea Tazmaniei au fost descoperite în Oceanul Indian (la vestul orașului australian Perth). Descoperitorii insulelor cred că acestea au făcut, cândva, parte dintr-un vechi super-continent numit Gondwana.

 

”Datele adunate în timpul expediției vor schimba semnificativ viziunea noastră asupra modului în care India, Australia și Antarctica s-au desprins din Gondwana”, a subliniat Joanne Whittaker, membru al echipei de cercetare care a găsit insulele și post-doctorand la Universitatea din Sydney. Scopul expediției echipei de cercetători a fost cartografierea fundului oceanului în zona Perth Abyssal Plain. În timpul studierii adâncurilor, pentru a înregistra toate datele necesare realizării unei hărți subacvatice a zonei, echipa a dat peste cele două insule. Forma insulelor indică faptul că, la un moment dat al existenței lor, s-au aflat la suprafața apei și, apoi, în timp, s-au scufundat. Rocile luate din insule indică același lucru, și anume că acestea nu au fost subacvatice, ci de suprafață.

”Am fost surprinși să găsim roci continentale, precum granitul, gnais, gresie cu fosile”, a declarat șeful expediției, Simon Williams. Tot rocile sunt cele care le-au oferit cercetătorilor o idee despre cum cele două insule s-ar fi putut rupe din super-continentul Gondwana: în perioada cretacică (vremea dinozaurilor), India era legată de vestul Australiei, iar când aceasta a început să se distanțeze de Australia, insulele au rămas ca o ultimă conexiune între cele două continente, pentru o vreme. Într-un final, aceste insule (numite de către oamenii de știință ”micro-continente”) s-au trezit separate de ambele continente principale și înstrăinate în Oceanul Indian, la mii de mile distanță de coastele indiene sau australiene. Cercetări ulterioare, aflate acum abia la început, vor dezvălui oamenilor de știință cât de vechi sunt insulele și unde anume se aflau în Gondwana.

 

Sursa și foto: Live Science


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger