Insulă nouă în Marea Roşie, în urma unei erupţii vulcanice

1

 

Erupţia unui vulcan subacvatic din Marea Roşie a luat prin surprindere comunitatea pescărească de pe coasta Yemen-ului. Dar şi mai surprinşi au fost oamenii de ştiinţă să constate că din tonele de lavă aruncată şi la 30 de metri înălţime s-a născut o nouă insulă, după cum arată fotografiile NASA realizate acum o săptămână.

 

Spuma vulcanică a fost vizibilă la câteva zile de la erupţie, din spaţiu, iar sateliţii NASA au înregistrat schimbările de relief ce urmează a fi monitorizate atent şi analizate de către specialişti. „Este prima erupţie în arhipelagul Zubair din anul 1846 încoace”, au anunţat aceştia. Vulcanul subacvatic care a dat naştere noii insule este „responsabil” şi pentru formarea insulelor din vecinătatea acesteia, doar că în alt secol.

Rămâne de văzut dacă noua insula se va stabiliza şi va supravieţui ca formă de relief în apele Mării Roşii. „De multe ori, astfel de insule sunt efemere, deoarece se formează din resturi vulcanice, aşa că sunt distruse destul de repede de acţiunea valurilor”, a explicat vulcanologul Erik Klemetti. Dar dacă activitatea vulcanică va mai continua (erupţia nu s-a încheiat), insula ar putea să aibă suficientă substanţă încât să reziste cu brio eroziunii apei. Vânturile din zonă sunt mai degrabă moderate şi slabe, astfel că insula în curs de formare are şanse bune de a supravieţui în regiune.

 

Sursa: Discovery News

Foto: NASA


Un comentariu

  1. Pingback: Új sziget született a Vörös-tengerben » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger