Insula King Island (Australia) ţinteşte să treacă complet pe energie curată

0

Insula King Island, situată între statele australiene Victoria şi Tazmania, în Strâmtoarea Bass, va fi casa celei mai mari ferme eoliene din emisfera sudică şi va marca un moment istoric în dezvoltarea sectorului energiilor regenerabile, spun autorităţile şi dezvoltatorii proiectelor energetice verzi.

 

 

Insula va trece complet pe energie curată pentru un interval de timp limitat (deocamdată): timp de 90 de minute, ea se va baza exclusiv pe energie solară şi eoliană, dar evenimentul este unul unul simbolic şi marchează începutul unui viitor promiţător pentru King Island. Compania Hydro Tasmania (afacere deţinută de stat) are un număr de turbine eoliene şi panouri solare pe insulă şi speră ca, prin investiţii viitoare, să scadă cu 65% consumul de alte tipuri de energie pentru funcţionarea insulei. Pentru a marca obiectivul şi paşii făcuţi spre realizarea lui, toată insula va trece, pentru 90 de minute, pe energie curată, exclusiv.

„Nicăieri nu s-a mai obţinut un astfel de rezultat la scară mare, de funcţionare 100% pe energie regenerabilă. Sperăm să avem tot mai multe astfel de perioade de timp, în care alte surse de energie să nu mai fie necesare activităţilor insulei. Vrem ca aceste perioade de timp să fie nu doar mai dese, ci şi mai lungi şi sperăm să atingem obiectivul în următoarele câteva luni”, a declarat Simon Gamble, reprezentat al companiei Hydro Tasmania, citat de ABC News. Pentru momentul de trecere pe energie curată se lucrează intens inclusiv cu locuitorii insulei, în ale căror case sunt instalate reţele noi, la fel ca şi în centre de afaceri sau instituţii. Planul companiei este de a construi o fermă eoliană de două miliarde de dolari pe insulă, care să producă energie nu doar pentru insulă, ci pentru întreg statul australian Victoria.

 

Sursa şi foto: EcoNews


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger