Insula din plastic reciclat – O alta utopie eco

14

In contextul in care tot mai multe bucati de plastic se aduna gramada in oceane si ameninta cu moartea viata marina, o firma de arhitectura olandeza are viziunea indrazneata de a crea un paradis eco in oceanul Pacific, botezat „Insula reciclata”, cu scopul de a curata oceanul dar si de a oferi un camin refugiatilor din calea schimbarilor de climat.

Firma WHIM din Olanda a venit cu ideea de a crea un mare habitat plutitor destinat stilului de viata sustenabil, dotat cu plaje, ferme si cladiri fabricate din plasticul ce ameninta viata marina, scrie Tree Hugger. Pozitionata in Oceanul Pacific, intre San Francisco si Hawaii, „Insula reciclata” ar urma sa fie o oaza din plastic de peste 10.000 de kilometri patrati, cu materie prima provenita din insula formata din deseuri casnice si cunoscuta sub numele de Great Pacific Garbage Patch, cu o suprafata de circa cinci ori mai mare decat cea a Marii Britanii.

Odata curatata aceasta zona, potrivit proiectului, plasticul reciclat poate fi folosit pentru construirea unor platforme plutitoare pe care sa fie fixata insula, care va avea un specific urban, din moment ce „deja jumatate din populatia lumii traieste in conditii urbane”.

Insula nu va depinde de alte tari, ci isi va genera propriile resurse de energie si mancare. Vor fi folosite compostul pentru un sol fertil si surse de energie nepoluanta si vor fi cultivate alge pentru mancare, combustibil, medicamente, absorbtia CO2-ului si asigurarea unui habitat propice pentru pesti.

Foto: Recycled Island

Tags:14 comentarii

 1. E 1 aprilie azi si nu stiu?

  In urma cu ceva timp citeam despre deseurile de plastic din Pacific (Great Pacific Garbage Patch) ca sunt atat de multe incat cheltuielile pentru curatarea lor depasesc posibilitatile financiare ale oricare tari. Sa construiesti insa din aceste deseuri inseamna planificare, colectare, prelucrare, asamblare. Cam mult pentru o firma!

  • Poti sa iti bati joc de ideea omului…daca el viseaza insule din plastic, din plastic sa fie, insa tinand cont ca ideea e olandeza te intrebi, oare ce or fi fumat inainte de a visa asa ceva ca poate vreau sa visez si eu sosele din plastic reciclat.

   • mslliviu, nu uita ca olanda si-a marit teritoriul cu aproape 15% luind teren din mare. fara diguri olanda ar fi mult mai mica….iar daca au zis de o insula-oras de plastic, astia se vor tine de cuvint….

   • Vezi matale, olandezii au mai facut si alte chestii imposibile, de gen dig care tine marea la distanta, si le permite sa faca una din cele mai performante agriculturi din lume sub nivelul marii. Si asta au inceput-o deja acu’ sute de ani. Asa ca io n-as fi chiar asa de sigur ca nu stiu ei ceva.

 2. idea de orase sau chiar tari plutitoare va prinde si se va dezvolta. peste 50 de ani priectul acesta va deveni o realitate “normala” chiar daca acum pare fantezie….. plasticurile sint aproape indestructibile si se produc in cantitati tot mai mari….

 3. Fleosc !
  In romanica avem insule d-astea peste tot, pe rauri, lacuri, etc
  Si nu ne costa nimic, nici macar bun-simt

 4. olandezii au o istorie bogata in a construit imposibilul
  cei care s-au plimbat prin olanda stiu despre ce vorbesc;
  altfel, planurile marete sunt bune pentru PR
  o companie cu un buget de cateva zeci de milioane de euro poate spera sa construiasca o insula plutitoare de cel mult 4-5km patrati
  ar fi un experiment interesant si ar duce la multe descoperiri in ingineria unei asemenea incercari
  si daca nu ma insel, unul dintre colaboratorii (arhitect) al companiei olandeze e un lector universitar roman care preda la Rotterdam…
  asa ca vom putea adopta si noi proiectul, in varianta de dambovitza: gramezi de pungi si sticle locuite de maidanezi 🙂

 5. UTOPIE ? – nu inteleg ce se mai poate numi utopie in ziua de azi. stiinta, tehnica, chimia, genetica- nu mai par a avea limite, si daca sunt folosite in scopuri rezonabile..e ok.
  daca e utopie intreb si eu pe cel ce a scris articolul MANHATTAN.ul – stie cumva pe ce sta, ce are la baza, mai mult de jumatate din insula ?

 6. Pingback: Tweets that mention Insula din plastic reciclat – O alta utopie eco » Think Outside The Box -- Topsy.com

 7. Pingback: eco-filosofie

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger