Insula Crăciun, văzută din spaţiu

0

 

În apele Oceanului Indian există o insulă numită Crăciun. A fost botezată astfel de către un căpitan de vas britanic, în anul 1643, când acesta trecut pe lângă ea, chiar în ziua de Crăciun. Numele sub care mai este cunoscută insula este Kiritimati, iar pronunţia care o apropie de numele dat de europeni este „ki-ris-mas”.

 

Insula are o lagună vastă, care îi conferă atolului o suprafaţă terestră de 321 de kilometri pătraţi, cea mai mare din lume între atoli. A fost folosită pentru teste nucleare în anii 1950 – 1960. Acum, însă, aşa cum merită, este preţuită pentru biodiversitatea sa. Insula este în mod special importantă pentru că aici vin diverse specii de păsări marine să îşi clocească ouăle în cuiburi – estimările spun că aproximativ şase milioane de păsări se folosesc de acest habitat natural pentru hrană sau înmulţire.

Legenda care înconjoară insula vorbeşte despre acostarea celebrului căpitan Cook pe atolul său, în 1777; se spune că el ar fi făcut celebru numele insulei, asociat sărbătorii din data de 25 de decembrie, pentru că ar fi ajuns pe insulă chiar în ziua de Ajun. Aproximativ 1400 de locuitori îşi au casa pe această insulă, care este, din 1957, sub suveranitatea statului australian. Imaginea de mai sus se bazează pe mai multe fotografii digitale realizate în anul 2002 de către staţia spaţială Alpha, în cadrul unui proiect amplu de observare a Pământului.

 

Sursa: Our Amazing Planet

Foto: NASA

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger