Insula artificială care se va înalța odată cu nivelul mării

0

Maldive, un stat din Oceanul Indian compus din 1.192 de insule, se află la doar 1,5 metri deasupra nivelului mării, ceea ce îl face cea mai joasă țară din lume, precum și cea mai vulnerabilă în fața schimbărilor climatice care umflă mările. După ce a cochetat cu ideea strămutării întregii populații în Australia, guvernul din Maldive a pus-o acum de un joint venture cu o firmă de arhitectură pentru a construi cea mai mare insulă artificială din lume. Aceasta ar urma să rămână deasupra apei indiferent de cât de mult urcă nivelul mării în urma topirii ghețarilor.

 

Foto: Wikipedia/Shahee Ilyas

 

Dacă, în trecut, inginerii foloseau nisip și pietriș pentru a crea insule, a căror structură putea afecta însă ecosistemele marine, cei ai companiei olandeze Dutch Docklands International construiesc insule și case plutitoare din dale de beton și spumă de polistiren, scrie Popsci. În cazul Maldive, firma va prinde structuri similare de fundul mării, folosind cabluri sau piloni de ancorare, ceea ce va face platforma stabilă chiar și pe timp de furtună. Designul insulei ar afecta doar o porțiune mică de pe fundul mării și ar conserva curenții naturali.

Micul stat insular ar putea fi prima ţară din lume înghiţită de mările care se umflă din cauza încălzirii globale. Aceste fenomen ameninţă deja mult preţuitele plaje din Maldive şi va face de nelocuit multe zone din ţară. Sfârşitul iminent a împrăştiat apatie şi resemnare anxioasă printre locuitori, iar preşedintele lor s-a gândit la începutul anului să mute întreaga ţară în Australia, înainte să dispară sub valuri. La acea vreme, statul insular a pregătit și un fond alimentat de veniturile din turism pentru a cumpăra pământ dincolo de mare şi pentru a finanţa relocarea populaţiei de 350.000 de oameni.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger