Un nou instrument online permite oricărui utilizator de internet să vadă, cu ajutorul imaginilor culese de-a lungul ultimilor 13 ani de sateliţii NASA, cum s-au schimbat diverse zone de pe planetă – cum au dispărut pădurile Amazonului pentru a face loc parcelelor agricole şi urbanismului, cum s-a extins Las Vegas-ul ori cum a secat Marea Aral etc.
Prin acest instrument, Google Earth permite publicului accesul la imensa colecţie de imagini NASA culese prin programul Landsat între anii 1999 şi 2011, dar, totodată, şi o percepţie reală, apropiată, asupra transformării planetei. Utilizatorii au posibilitatea de a face zoom pe locul de pe glob de care sunt interesaţi şi să „călătorească” înainte şi înapoi în timp (în limitele imaginilor existente, desigur). Timelapse-uri explicate de un specialist al programului sunt la dispoziţia publicului. Instrumentul a fost creat de către Universitatea Carnegie Mellon, Google şi U.S. Geological Survey (USGS).
„Accesul uşor şi rapid la colecţia de imagini a sateliţilor va ajuta publicul aflat la sol să înţeleagă mai bine lucrurile, va ajuta dezbaterile legate de modul de folosinţă a terenurilor, de extinderea urbană, schimbările climatice şi politicile de mediu. Putem să tot căutăm motive pentru care s-au produs despăduririle, dar nu mai putem să refuzăm evidenţa fenomenului, toată lumea îl poate vedea acum”, explică omul de ştiinţă Randy Sargent de la Universitatea Carnegie Mellon. Video-uri demonstrative (precum cel de mai jos), despre cum se utilizează instrumentul online pentru a vedea şi înţelege fenomene precum despăduririle, creşterile urbane sau secarea mărilor, se găsesc aici: http://earthengine.google.org/#intro