Inspirația artistică e un semn al tulburării bipolare – și un documentar

0

Tulburarea bipolară – sau varianta mai blîndă, hipomania – a fost de multă vreme asociată creativității artistice. Un studiu recent analizează legătura dintre bipolaritate și mama creativității, inspirația.

 

 

Profesorii Steven Jones și Alyson Dodd de la Lancaster University și June Gruber de la Yale University au descoperit că persoanele aflate la risc să dezvolte tulburare bipolară raportează experiențe mai puternice de inspirație decît cei cu risc mai mic.

E important să înțelegem mai mult despre inspirație, spune profesorul Jones, pentru că e un aspect cheie al creativității. Cei care suferă de tulburare bipolară apreciază condiția lor pentru efectele asupra creativității.

835 de studenți au fost rugați să completeze un chestionar care le măsoară riscul de a dezvolta bipolaritate; testul măsoară schimbările episodice dar dramatice în emoționalitate, comportament și energie, schimbări bruște care indică tipul de personalitate numit hipomaniacală, tip de personalitate care poate degenera în tulburare bipolară. Studenții au completat și un test care arată numărul și intensitatea experiențelor cunoscute sub numele de inspirație.

Cei care au făcut un punctaj mai mare la primul chestionar au făcut mai multe puncte și la al doilea.

Studiul a fost publicat aici.

Urmăriți un documentar al actorului Stephen Fry despre bipolari și creativitate:

 

 

Citiți și:

Impulsivitatea și creativitatea sunt surori


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger