Spre deosebire de plante și microbi, insectele au un sistem nervos central, care pare să fie o caracteristică importantă pentru somn. De asemenea, au un ritm circadian care “decide” când adorm și când se trezesc.
Unele insecte stau treze noaptea ca să mănânce pe furiș. Omizile mănâncă frunze după ce se lasă soarele pentru a evita păsările și alti prădători, iar ploșnițele mănâncă seara pentru a profita de mâncare cât dorm prădătorii. Prin comparație, insectele care caută mâncare în timpul zilei, precum multe feluri de albine care caută polen, au un ritm circadian opus. “Programul” albinelor este de înțeles, întrucât florile pe care le polenizează se închid noaptea.
Știința a definit dormitul insectelor prima dată în 2000 când două grupuri separate de cercetători de la Institutul de Neuroștiințe din California și, respectiv, Universitatea din Pennsylvania au publicat cercetări făcute pe muște.
Ambele studii au arătat că insectele prezintă caracteristici ale somnului. De exemplu, cele adormite erau mai greu de alungat decât cele active. Iar dacă cercetătorii le țineau treze noaptea bătând în containerul lor, muștele erau nevoite să recupereze somnul în timpul zilei. Studii mai recente au arătat chiar cum cafeina afectează somnul muștelor și că ciclul este influențat de sex și vârstă.
Informațiile despre somnul în cazul unor organisme simple precum muștele ne oferă o viziune mai bună despre întregul mecanism, despre căile moleculare și genele implicate. De asemenea, ajută la controlarea paraziților.
Și iată cum doarme o albină:
Sursa: popsci.com
Citiți și: