Deşi cei mai mulţi nu ezităm să strivim insectele care ne bâzâie, considerându-le lipsite de orice fel de emoţii, un nou experiment arată că albinele reacţionează foarte asemănător cu oamenii când vine vorba de stimuli negativi, ipoteză care susţine că insectele ar putea avea la rândul lor o activitate afectivă bogată.
“Am demonstrat că reacţiile emoţionale ale albinelor în faţa unor evenimente adverse sunt similare celor umane. Albinele stresate de atacul unui prădător simulat devin pesimiste, în mare parte la fel ca oamenii deprimaţi sau anxioşi,” spune Geraldine Wright, din grupul de cercetători de la Universitatea din Newcastle, care a derulat acest experiment. Acest lucru nu înseamnă însă neapărat şi că albinele trăiesc în mod conştient aceste stări, specialiştii în neuroştiinţe recunoscând că mai e cale lungă până la explorarea acestui domeniu.
Cercetarea a pornit de la o întrebare aparent simplă: Cum văd albinele lumea? Aşa că, pentru început, albinele au fost dresate să asocieze un anumit miros cu o recompensă dulce şi un alt miros cu gustul amar al chininei. Insectele au învăţat destul de rapid să disocieze între aceste două alternative, având tendinţa să să îndrepte spre sursa de miros asociată substanţelor dulci. Albinele au fost apoi împărţite în două grupuri, unul dintre ele fiind zguduit violent timp de un minut, pentru a simula astfel un atac violent asupra stupului. Celălalt grup a rămas neperturbat. S-a observat apoi că albinele agitate deveneau mai atrase de mirosul asociat chininei, demonstrând, potrivit cercetărorilor, un tip de judecată pesimistă numit “predispoziţie cognitivă”.
“Ceea ce am arătat este că atunci când o albină este supusă unei schimbări de stare care ar induce oamenilor o stare de anxietate, albinele manifestă aceleaşi tipuri de schimbări fiziologice, cognitive şi comportamentale ca cele folosite în măsurarea anxietăţii umane,” explică Wright.
Sursa: Current Biology