Insecte numai bune de mâncat

0

Recolta de furnici a Braziliei se află în declin, iar de vină par a fi pesticidele cu care fermierii stropesc eucalipții. Pentru localnicii din Silveiras, Brazilia, problema este mai mare decât pare la prima vedere, și asta pentru că ei se strâng în fiecare an pentru a vâna albine regine, o delicatesă populară în unele regiuni ale țării din America de Sud. În aceste condiții, Slate a trecut în revistă o serie de insecte numai bune de mâncat, de la greieri și lăcuste, până la viermi de ceară și insecte veninoase precum scorpionul.

Membrii ordinului Orthoptera, care include greieri și lăcuste, se numără printre favoriții consumatorilor de insecte, scrie Slate. Sunt mai cărnoase decât insecte mai mici precum furnicile sau țânțarii și chiar dacă nu au savoare de sine stătătoare, o preiau pe cea a mâncării în care sunt amestecate. Exoscheletele lăcustelor rețin umezeala, așa că prepararea lor pe grătar sau prin alte metode ce presupun o temperatură ridicată este adecvată. E mai bine totuși ca aceste insecte să fie mai întâi marinate pentru frăgezirea exoscheletului crocant.

De cealaltă parte, greierii, în special nimfele, care au exoschelete mai subțiri, se pretează la tocane sau pot fi folosite ca înlocuitor al făinei. Alți entomofagi (care se hrănesc cu insecte) aleg viespi picante, viermi de ceară trecuți prin miere sau gândaci cu aromă de mere. De altfel, peste 1.400 de specii de insecte au fost confirmate ca fiind numai bune de mâncat. Pare să fie un număr mic din moment ce sunt cunoscute 900.000 de specii de insecte în întreaga lume, dar asta nu înseamnă că restul sunt otrăvitoare sau de nemâncat. Pur și simplu nu au fost testate insectele care nu fac parte din meniul tradițional al unor populații.

Chiar și insectele veninoase sunt de regulă comestibile dacă sunt gătite. Căldura modifică structura chimică a veninului și îl face inofensiv. Scorpionii, de exemplu, sunt o delicatesă în anumite părți ale Asiei. Dar dacă majoritatea insectelor nu pun în pericol organismul, nu toate sunt comestibile. Insectele colorate ar trebui să fie evitate, de exemplu, pentru că sunt amare, motiv pentru care rezistă atât de mult în sălbăticie fără a folosi camuflajul. Gândacii se mai scaldă în resturi de pesticide, așa că cel mai bine e să-i cumpărați.

În vara lui 2010, Organizaţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a luat în considerare proiectul lui Arnold van Huis, entomolog la Universitatea Wageningen din Olanda şi consultant FAO, care a prezintat avantajele consumului unor insecte comestibile. „Există o criză a cărnii”, spunea el la acea vreme, citat de The Guardian. „Populaţia globală va creşte de la şase miliarde la nouă miliarde până în 2050 şi ştim că oamenii consumă tot mai multă carne. Acum 20 de ani, consumul mediu era de 20 kg, acum este de 50 kg şi va fi de 80 kg în următorii 20 de ani. Dacă o ţinem tot aşa vom avea nevoie de o nouă Terra”.

O dietă constând în insecte comestibile, continua entomologul, este bogată în proteine, vitamine şi minerale, iar o cercetare de-a sa arată că creşterea unor vietăţi ca lăcustele, greierii sau gândacii de faină generează de 10 ori mai puţin gaz metan, de 300 de ori mai puţin protoxid de azot (un alt gaz cu efect de seră) şi mult mai puţin amoniac (un poluant generat de creşterea porcilor şi a păsărilor) decât în cazul animalelor domestice.

Având sângele rece, insectele transformă fibrele din plante în proteine mult mai eficient, iar riscurile pe care le impun asupra sănătăţii sunt mai reduse. Fiind foarte diferite biologic de oameni, micile vietăţi nu atrag cu sine ameninţări de genul bolii vacii nebune, de exemplu. Peste 1.000 de specii de insecte sunt consumate deja în 80% din statele din întreaga lume, acest obicei fiind mai răspândit la tropice, unde ajung la dimensiuni mari şi sunt uşor de „recoltat”.

Citiți și:

Rulourile cu viermi – o alternativă la carne, benefică pentru sănătate şi mediu

Omenirea are resurse tehnologice pentru a susține 9 miliarde de oameni

Se strică sau nu produsele de tip fast food?

Futurologul Michio Kaku: Va trebui, la un moment dat, să părăsim Pământul, pentru că altfel vom muri

Foto: EPA

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger