Inițiativă fără precedent: Belgia se gândește să aprobe eutanasia în cazul copiilor

3

În Belgia, unde eutanasia este legală în momentul de față pentru persoanele peste 18 ani, guvernul a luat în calcul extinderea acestei practici și asupra copiilor, măsură care nu există în nicio altă țară, scrie Associated Press. Același proiect de lege îi include și pe adulții cu demență în stadiu incipient. Susținătorii inițiativei spun că eutanasia în cazul copiilor, cu acordul părinților, este necesară pentru a le asigura familiilor o opțiune într-o situație disperată. Criticii se întreabă însă dacă cei mici au capacitatea de a decide singuri, cu chibzuință, să-și pună capăt zilelor.

 

 

Belgia este deja un pionier al eutanasiei, legalizând practica în cazul adulților în 2002. În ultimii 10 ani, numărul morților anuale pe această cale din statul european a crescut de la 235 în 2003, la 1.432 în 2012. Medicii le oferă pacienților un sedativ puternic înainte să le injecteze o substanță care le oprește inima. Puține țări au aprobat eutanasia. În Olanda, ea este permisă în cazuri specifice și este valabilă și pentru copiii de peste 12 ani, cu acordul părinților. Altfel, în Europa, practica este legală doar în Luxemburg, iar în Elveția este permisă sinuciderea asistată – medicii îi ajută pe pacienți să moară, dar nu îi omoară efectiv.

Acum, Partidul Socialist aflat la guvernare în Belgia a propus extinderea dreptului la eutanasie, iar Partidul Flamand Creștin-Democrat a anunțat că se va opune noului proiect de lege și îl va contesta la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului dacă va fi aprobat. Între timp, Senatul a ascultat mărturii din ambele tabere. Un arhiepiscop catolic a spus, de exemplu, că e ciudat că minorii sunt considerați incompetenți prin lege în anumite aspecte cheie, cum ar fi căsătoria, dar ar putea decide să-și pună capăt zilelor. Clericul a propus o alternativă: sedarea paliativă, mai exact sedarea pacienților și decuplarea echipamentelor care îi ține în viață, pentru a muri de foame; asta, spune el, i-ar scuti pe medici de povara de a omorî pe cineva. Un alt argument contra a venit de la un specialist în drept medical de la Universitatea Oxford, care e de părere că cei mici nu au capacitatea de a lua o decizie informată legată de eutanasie din moment ce și adulții au o problemă cu asta. Alții susțin însă că dacă Belgia tot a aprobat eutanasia pentru adulți, ar fi nedrept să le-o nege copiilor.

Foto: BBC

 

Citiți și:

Belgia: Cresc cazurile de eutanasiere a pacienţilor cu diverse suferinţe


3 comentarii

  1. Etica și problemele ei! Și în ce caz ar trebui acceptată eutanasia? În ce condiții și circumstanțe? Ceva detalii despre acest proiect de lege?
    Oricum mai puțin timp și liderii noștri politici or să voteze și vreo lege de eutanasia populației în masă, ca să mai scape de unele probleme sociale. Eradicăm bătrânii ca să nu le mai dăm pensii, eradicăm, copiii ca să nu le mai dăm alocații, eradicăm și o parte din populația tânără..că prea s-a înmulțit, și rămânem cu „elita” oamenilor culți care sunt atât de buni la teorie, și atât de slabi în practică! După cum am spus-o de 1000 de ori până acum, oamenii se auto-distrug, lent, dar sigur!

  2. Pingback: Iniţiativă fără precedent: Belgia se gândește să aprobe eutanasia în cazul copiilor | Radio GRADO

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger