Deputații români vor avea din nou ocazia să-și demonstreze grija pentru mediu când vor vota o inițiativă de interzicere a mineritului cu cianuri. Proiectul de lege a fost anunțat astăzi de către deputații Remus Cernea și Ovidiu Iane și este prima inițiativă a verzilor din Parlament, reuniți în Partidul Verde.
Remus Cernea a declarat că a venit cu această propunere în contextul în care există o voință politică exprimată la nivel european cu o largă majoritate prin rezoluția Parlamentului European din 5 mai 2010, rezoluție prin care se cere realizarea unei legislații care să interzică acest tip de minerit pe bază de cianuri. “După cum se știe, acest tip de minerit generează riscuri majore pentru mediu și oameni. În anul 2000 a fost acel accident dramatic cu consecințe ample și cu impact devastator asupra mediului, accidentul de la Baia Mare, unde conținutul unui iaz de decantare s-a scurs în Tisa și Dunăre. Ca urmare a acelui accident, contribuabilii români, și nu compania responsabilă, trebuie să plătească 100 de milioane de dolari ca daune din partea statului român către Ungaria”, a motivat deputatul.
Prin această inițiativă legislativă se dorește ca eventualele exploatări miniere ale aurului și argintului să fie făcute cu noi tehnologii, mai prietenoase cu mediul. “Există o astfel de tehnologie dezvoltată de un centru de dezvoltare din Australia la inițiativa companiei Minotaur. Aceasta nu presupune cianuri și nici decopertarea zonei. Este chiar mai ieftină. Acum se află în fază experimentală. Ar putea fi o șansă, dacă nu va fi asta, eu am încredere în cercetarea științifi și inteligența umană că putem dezvolta tehnologii care să nu distrugă mediul. Acum asistăm practic la înverzirea tehnologiilor pe plan global”, a mai spus Remus Cernea.
Președintele Partidului Verde este optimist că propunerea va avea susținere din partea parlamentarilor chiar dacă în trecut inițiative asemănătoare nu au fost susținute. “Acum e un alt Parlament, nu mai discutăm despre ce a fost. Verzii din România salută pozițiile publice exprimate de premierul Victor Ponta care a pus accentul pe faptul că orice astfel de exploatări miniere trebuie să corespundă unor standarde ridicate de mediu. Speranța mea și convingerea e că majoritatea USL va fi foarte deschisă pentru a susține un astfel de proiect”, a adăugat acesta.
Pe de altă parte, societatea civilă este sceptică referitor la șansele ca mineritul cu cianuri să fie interzis. Ștefania Simion, consilier juridic al campaniei Salvați Roșia Montană, spune că, din principiu, USL nu va susține o asemenea propunere. “Ei au fost cei responsabili cu blocarea inițiativei propuse de noi în 2008-2009 de interzicere a cianurilor. Au făcut în așa fel încât propunerea să nu ajungă la vot, au blocat-o în Camera de Industrii. Acolo e un curent foarte nefavorabil interzicerii. Chiar dacă se discută cu titlu de opoziție referitor la cianură, exista o rezistență foarte cruntă. Ei spun că, de fapt, noi avem nu știu câte zeci de licențe deja acordate și pe care vrem să le acordăm, nu putem bloca industria minieră, așa se exploatează peste tot în lume ș.a.m.d. Nu s-a schimbat nimic pentru că sunt aceleași persoane, aceleași opinii”, spune Ștefania Simion.
Dacă ar fi aprobată o asemenea lege de interzicere a mineritului cu cianuri, proiectul de la Roșia Montană ar fi afectat, spune Ștefania Simion, întrucât tehnologiile se schimbă și se aprobă prin autorizația de mediu, pe care canadienii nu o au. Compania Roșia Montană Gold Corporation susține că are licență de exploatare din 1998 și că este la adăpost de astfel de modificări legislative, dar licența nu stabilește ce tehnologii se folosesc, astfel că inițiativa verzilor ar obliga-o să se conformeze, explică Ștefania Simion.
Partidul Verde așteaptă observații pe marginea propunerii până vineri, 25 ianuarie, urmând ca luni să depună proiectul la Senat. Dacă va trece de Senat, propunerea va fi supusă atenției Camerei Deputaților, unde există o etapă de consultare publică.
Foto: Oana Moisil / imagine din Roșia Montană
11 comentarii
cerEnea, cat iei de la pOanta ?
cum mm sa vrei sa exploatezi ?
F m SI IAR m
cosmin, interesant cum nu stii sa scrii, insa ai trecut testul de validare al comentariului (adunarea/scaderea simpla de mai jos)… sau v-ati adunat toti postacii platiti de RMGC si ati facut brainstorming? 🙂
curiosul, interesant ca te bagi in seama :)))
si ca nu stii sa citesti printre randuri
si cam cum ai dedus tu ca sunt postac rmgc ?
sau te iei de mine doar asa ca e la moda activismul pe net ?
hai sa ne distram 🙂
mda… expertii in mediu de la Comisia Europeana au ajuns la concluzia ca metoda cu cianuri este cea mai sigura si mai moderna metoda disponibila si ca nu exista motive pentru interzicerea metodei, deoarece normele actuale sunt cele mai stricte din lume. domnul Cernea ce expertiza de mediu are?
La fiecare articol legat de Rosia Montana apare si Sorin ridicand in slavi cianurile. Ce surpriza! Sorine, nu te-ai saturat sa reciti poezia? …
Sorine, daca aceasta metoda este atat de sigura, atunci de ce crezi ca au votat impotriva ei atatia europarlamentari (peste 70%)? De ce crezi ca a fost deja interzisa in mai multe state, atat din UE cat si din alte parti?
pentru ca este cea mai sigura metoda, e folosita in tari ca Finlanda sau Suedia, sau Noua Zeelanda sau SUA. iar specialistii de la Comisia Europeana s-au pronuntat spunand ca nu sunt motive pentru interzicerea sa. In UE e interzisa doar in Ungaria, care nu are zacaminte de aur ce ar putea fi exploatate cu cianuri. dar daca ar gasi asemenea zacaminte, cu siguranta ar permite utilizarea cianurilor.
Ești deja amuzant :)))
@Sorin: te faci că nu înțelegi întrebarea? Ca să nu mai vorbim că minți pe de-a dreptul: Germania și Cehia sunt în UE și au interzis din 2002 utilizarea cianurilor în minerit („cyanide heap leach mining”).
De asemenea, afirmi că e cea mai sigură, bazându-te pe faptul că o folosește, printre alte state, și Finlanda. Exact aceeași țară unde la finalul anului trecut s-a petrecut cel mai mare accident ecologic, provocat tocmai de un iaz de decantare folosit în minerit.
In Finlanda accidentul s-a petrecut la o mina de nichel, deci dezinformezi prin omisiune. iar iazul de la Rosia va fi in spatele unuia din cele mai sigure baraje din lume, conform expertilor norvegieni. Iar afirmatia mi-o bazez pe declaratiile specialistilor de la Comisia Europeana. Iar Germania si Cehia nu au interzis utilizarea cianurilor in minerit, doar Ungaria a facut acest lucru, tara care nu are zacaminte de aur. De ce dezinformezi?
Sorin, tu știi vreo deosebire, din punct de vedere constructiv, între un iaz de decantare pentru o mină de aur comparativ cu unul pentru o exploatare de nichel?
Ce declarații ai citit, ale căror specialiști de la CE? Dă-ne și nouă niște nume ale acestora și niște materiale publicate de ei, te rog.
În privința interzicerii utilizării cianurii în minerit, ești prost informat sau dezinformezi: procedeul a fost interzis în Germania în 2002, printr-un decret, iar în Cehia în același an, prin trecerea prin senat a unei modificări a legii minelor din 1991. Comparativ, Ungaria a interzis folosirea cianurilor în minerit abia în 2009.
Dacă vrei, poți studia în acest sens un document al EUROSTAT – „Information Hub Enquiry 2010-001, Impacts of Gold Extraction In the EU” (vezi pagina 11).