Inițiativa cetățenească europeană pentru Pluralismul Media

1

La începutul anului trecut, Ungaria a promulgat o nouă lege a presei care, potrivit Human Rights Watch, subminează libertatea mass-media și este incompatibilă cu obligațiile statului membru UE privind drepturile omului. Prin intermediul ei a fost creat, printre altele, un corp de control media cu membri numiți de partidul care are majoritate parlamentară. Astăzi s-a lansat în România Inițiativa Cetățenească Europeană pentru Pluralismul Media, care își propune, printre altele, crearea unui cadru legislativ la nivel UE care să asigure independența organismelor de control media, alături de prevenirea concentrării masive a proprietății în mâinile mogulilor.

 

 

 

Iniţiativa Cetățenescă Europeană pentru Pluralismul Media a fost lansată de o coaliție de organizații ale societății civile, departamente academice și instituții de media din nouă state membre UE. O premieră pentru România, unul dintre statele semnatare, inițiativa îndeamnă Comisia Europeană să elaboreze un cadru legislativ menit să armonizeze reglementările naționale din statele Uniunii privitoare la proprietatea și deținerea de organisme media, pentru a proteja pluralismul și libertatea presei printr-o Directivă adecvată.

O astfel de inițiativă, care vizează cetățenii europeni, este un instrument nou la nivel UE, fiind propuse doar 11 până acum, pe segmente variate (una dintre ele, de exemplu, are ca obiectiv reglementarea plantelor medicinale). Inițiativele europene cetățenești, dacă sunt aprobate de UE, au nevoie de cel puțin un milion de semnături de susținere de la cetățenii din minim șapte state membre, adunate pe parcursul unui an, pentru a îndemna Comisia Europeană să promoveze schimbări legislative. Cea privind pluralismul media a fost depusă la începutul lui august și urmează să fie aprobată sau nu până la 7 octombrie.

Dacă va fi luată în considerare, România va trebui să strângă pe urmă 24.756 de semnături pentru a-și asigura minimul de reprezentativitate într-o astfel de inițiativă, a explicat Ioana Avădani, de la Centrul pentru Jurnalism Independent, coordonatoarea inițiativei în România, în cadrul dezbaterii de azi organizate de ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei. Anna Lodeserto, de la European Alternatives, filiala Italia, o organizație transnațională a societății civile care a lansat inițiativa, a spus că aceasta e doar un instrument al unei campanii mai largi, menit să deschidă porțile pentru schimbări legislative la nivelul întregii Uniuni, nu doar al celor nouă state care s-au alăturat până acum demersului.

Când se vor bucura de sprijinul necesar, promotorii inițiativei vor cere, cu ajutorul unui grup de experți legali, introducerea unor amendamente la Directiva europeană privind serviciile media audiovizuale sau adoptarea unei noi directive. Demersul lor are câteva obiective mari: limitarea acumulării de proprietate pe piața media și evitarea pozițiilor de monopol, pentru care există prevederi legislative naționale, dar nu și unele articulate la nivel european, prin care să se evite abuzurile, transparența din domeniul media, risipirea presiunilor economice asupra jurnaliștilor și asigurarea independenței organismelor de control, care monitorizează și supraveghează activitatea din presă.

Vom reveni cu mai multe amănunte cu privire la modul în care se va desfășura campania dacă inițiativa va fi adoptată și vom discuta în detaliu obiectivele pe care și le propune. În România, iniţiativa este implementată cu sprijinul Centrului pentru Jurnalism Independent și al ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei. Mai multe detalii puteți afla aici.

 

 

Foto: Mediainitiative.eu


Un comentariu

  1. Pingback: Semnați pentru prima Inițiativă Cetățenească Europeană pentru pluralism în mass-media! | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger