„Inimi frante”. Cum respingerea opreste efectiv activitatea inimii

3

Spre deosbire de alte specii, oamenii se simt atat de prost cand sunt respinsi, incat renegarea sociala este activata in sistemul nervos central, caracteristica confirmata de ceva vreme de studiile stiintifice. In plus, nivelurile de cortizol, un hormon asociat stresului, fluctueaza atunci cand oamenii crede ca sunte respinsi de semenii lor. Un studiu recent arata ca aceste efecte fiziologice merg mai departe: respingerea opreste efectiv activitatea inimii.

Un grup de cercetatori condusi de psihologul Bregtje Gunther Moor de la Universitatea din Amsterdam a masurat bataie cu bataie modificarile ritmului cardiac al 22 de studenti pe masura ce colegii lor isi manifestau respingerea sau aprecierea fata de fotografii-portret infatisandu-i pe subiecti. Cand au fost suspusi electrocardiogramelor, s-a observat o sincopa in rimtul cardiac al subiectilor atunci cand acestia credeau ca sunt respinsi.

Mai departe, sudentii au fost intrebati daca figurile din fotografii par mai in varsta sau mai tinere de 21 de ani. Aceeasi sincopa s-a produs si atunci cand participantii la studiu au crezut ca sunt perceputi ca fiind mai inaintati in varsta. Cercetarea ajuta la explicarea modului in care evolutia programeaza sociabilitatea umana. Oamenii par predispusi sa gaseasca alinare la alti oameni – prin mijloace chimice, daca este necesar – si sa nu fie singuri.

Sursa: The Time

Foto: Flickr/CarbonNYC

Tags:3 comentarii

  1. Este foarte interesant cum se poate ca aceasta mareata “evolutie” sa influenteze asa de mult felul in care omul este “construit”. Ne este foarte greu sa acceptam, unora, faptul ca Dumnezeu a creat omul ca fiinta sociala. Asa cum El este Trinitate ( nu este singular) si omul are aceasta nevoie de relationare fiind creat “dupa chipul LUI” dupa cum afirma Biblia.
    Pe de alta parte, pentru un popor crestin, asa cum afirma si presa ca este poporul roman, asa cum o precizeaza si diversele sondaje sau ultimul recensamant, cum de la tot pasul aproape, vezi sustinute ideile evolutioniste? Oare chiar nu sesizati contradictia?

    • s-a umplut si netul de indoctrinati religios.. Contradictia este corecta, Romania nu e chiar asa de plina de oameni ca tine, “crestini” cum zici tu.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger