Inimă care bate, crescută din celule stem

0

Cu ajutorul celulelor stem, o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Pittsburgh, Pennsylvania, SUA, a reuşit să crească ţesut de inimă umană care a avut contracţii spontane şi marchează, astfel, un progres remarcabil în domeniul fabricării de organe pentru transplanturi.

 

 

Celulele stem au fost recoltate din piele umană – este vorba de celulele numite iPS (pluripotente), celule umane mature, „reprogramate” la un stadiu mai primitiv, mai versatil, din care se pot dezvolta în orice alt tip de celulă a corpului. Celulele astfel create au fost ataşate unui schelet de inimă de şoarece, din care cercetătorii înlăturaseră celulele specifice şoarecelui – astfel, tot învelişul rămas era format numai din ţesut cu proteine şi carbohidraţi la care celulele să adere pentru a se dezvolta. Celulele au format muşchiul inimii şi, la 20 de zile de la alimentarea „organului” cu sânge, acesta a început să se contracte la o rată de 40 – 50 de bătăi pe minut, spun autorii experimentului. „Suntem încă departe de a construi o inimă umană complet funcţională, dar este un început”, spune cercetătorul Lei Yang.

Astfel, este nevoie ca oamenii de ştiinţă să găsească modalităţi de a face inima să se contracte suficient pentru a pompa ea sângele în mod eficient şi de a construi sistemul de conducţie electrică al inimii. „Sperăm ca studiul nostru să fie util în viitor pentru înlocuirea, spre exemplu, a unui ţesut avariat de un atac de cord, în cazul pacienţilor cu probleme cardiace, cel puţin în această fază”, mai spune Yang. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 17 milioane de persoane mor anual din cauza unor probleme cardiovasculare – în cele mai multe cazuri legate de inimă. Din cauza lipsei de donatori, problema rămâne una acută, fără rezolvare. „Ingineria celulară în domeniul cardiovascular oferă multe promisiuni, mai ales că se bazează pe reconstrucţia unui organ pornind de la specificul cardiac al pacientului”, consideră studiul citat.

 

Sursa, foto şi mai multe detalii: Discovery News

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger