Înghițim zilnic zeci de tipuri diferite de praf

1

Până și în cele mai curate medii, sterile și atent întreținute, în aer și pe orice suprafață există particule de praf. Curioși să vadă ce se ascunde în aerul inhalat zilnic la locul de muncă, cercetătorii de la Universitatea Ohio au identificat 63 de tipuri diferite de praf în mediul lor de lucru.

 

Printr-o metodă nouă de analiză, bazată pe senzori moderni și specializați, cercetători de la Universitatea Ohio, coordonați de profesorul de chimie James Coe, au descoperit și măsurat compoziția fiecărei particule de praf din laboratorul lor. Ei au identificat 63 de particule variate, fiecare din aceste particule având compoziția sa specifică. Ingredientul comun principal constă în materie organică, provenită de la plante sau animale – particule de piele, polen, zgură sau altele.

Al doilea ingredient comun remarcat de cercetători este cuarțul (mineral aflat pe locul doi pe Terra ca abundență, după feldspat). Alte ingrediente identificate în minusculele particule de praf proveneau din chimicale (produse de om), cum ar fi diverși fertilizatori, din poluarea din aer sau din materiale de construcție, precum ghipsul. Coe și colegii săi și-au publicat rezultatele studiului în cel mai recent număr al revistei The Journal of Physical Chemistry C., arătând, astfel, care sunt lucrurile nevăzute pe care le inhalăm zi de zi, într-o cameră normală de acasă ori la birou.

 

Sursa: ENN


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger